Beste Tower-Ladder,
Hobbyclub?? Ik vind dan wel dat je een beetje minachtend doet over deze mensen. Deze mensen trainen een heel jaar om deze functie uit te voeren, moeten diverse diploma's halen en komen voor vervelende situatie's te staan.
In de Regio Rijnmond weet ik 2 locatie's waar geen reddingsbrigade zit en daar vervult de brandweer deze dienst (Hoek van Holland en Rotterdam Nesselande) Daar worden mensen speciaal voor ingepland en opgeleid.
De veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor de veiligheid rond het water, als hier betaalde mensen full time op ingezet moeten worden gaat dit veel geld kosten, waar ga je dit vandaan halen? De KNRM doet het op de waddeneilanden, maar ook alleen in het hoogseizoen, anders is het niet betaalbaar te krijgen. Dus hoe mooi is het als dit door vrijwilligers gedaan wordt in het hoogseizoen en dat je dit met beroeps die het als bij taak doen aanvult in de laag seizoenen?
Het is inderdaad een hobbyclub, vroeger noemden we het de cursus reddend zwemmen. Er is niets mis met deze vorm van hobbyisme en het streven om de overheidsdiensten te willen
ondersteunen. Het is absurd als de overheid (incl. de hulpdiensten) deze basistaak van iedere overheid, namelijk het beschermen van burgers op eigen grondgebied tegen gevaren waar ze zich niet zelf tegen kunnen beschermen geheel overlaat aan hobbyisme/(pseudo) altruisme.
Op drukke stranddagen zorg je dat er personeel aanwezig is. Het is aan de hulpdiensten om samen te bekijken welke dienst hier het meest geschikt voor is. In Qatar doen we het met personeel van kustwacht (toezicht op het water), politie (toezicht op het strand) en ambulancedienst (medische hulpverlening op, in en aan het water).
De directies en hoofdofficieren van de vier hulpverleningsdiensten (politie, brandweer, ambulancedienst en kustwacht) vinden dat er bij ons te veel mensen verdrinken of verongelukken (o.a. jet ski ongevallen). We werken keihard om het aantal slachtoffers tijdens recreatie fors te reduceren. Het moet de combinatie zijn van preventie, toezicht, handhaving en repressief kunnen optreden (hoge kwaliteit reddingsmissies en direct op kunnen starten van hoogwaardige prehospitale medische zorg).
Binnen de ambulancedienst hebben we een afdeling central operations, HART (hazardous response teams), MARU (maritime response units) en JRU (joint response units) maken deel uit van deze afdeling. HART zijn paramedics die o.a. gespecialiseerd zijn in IWO (inland water operations, tot maximaal 20 km uit de kust op zee), MARU zijn paramedics met een gedeeltelijke opleiding van de kustwacht die als opstapper werken op de schepen, bootjes en jetskies van de search and rescue unit van de kustwacht, JRU zijn paramedics met afgeronde politieopleiding (vergelijkbaar met opleiding van Nederlandse vrijwillige politiesurveillanten).
Wij beperken de kosten door gezamelijk met alle hulpdiensten te bekijken hoe we functies kunnen combineren. In plaats van twee ambulancebroeders in te zetten op een strand voor medische hulpverlening en twee politieagenten voor voetsurveillance op strand kiezen wij voor JRU (een koppel van politieagent met JRU-paramedic).
Onlangs hebben we via media burgers laten weten dat we graag hulp zouden krijgen van vrijwilligers in het weekend, vakantieseizoen en andere drukke momenten op de stranden. Het gaan sowieso vrijwilligers worden die onder commando gaan vallen van politie of de kustwacht, beide diensten willen zelf de regie houden.