Over ergonomie gesproken. Ik hoorde dat de sleepboten in IJmuiden steeds vaker "achterstevoren" door de sluis gaan. De stuurstand aan de achterkant is net even beter/vertrouwder en het is makkelijker om de voorste lijn vast te maken..
Het werken over het voorschip in IJmuiden is rond 1981 ontstaan door de introductie door Wijsmuller Engineering van de methode "push-pull" bij het hoogovenwerk, voor die tijd werd geassisteerd met vier sleepboten "on the hook". Deze methode "push-pull" was ontwikkeld in Japan waar zo op grote schaal 400-500 sleepboten in o.a. de havens van Yokohama veel effectiever werd geassisteerd.
De bemanning van de sleepboten kon worden teruggebracht van 6 naar 3 man door het toepassen van lieren op voor en achterschip en per hoogovenboot dus van 4x6=24 man naar 2x3=6 man. De navigatieconsoles werden zo uitgelegd dat zowel vooruit als achteruit met vrij/optimaal uitzicht gewerkt kon worden, de kapitein kon zowel navigeren als zelf de lieren. bedienen.
Wijsmuller Engineering heeft deze methode "push-pull" vervolgens over de hele wereld geintroduceerd met name bij vele olie en gasterminals en containerterminals, Orkney,Hound Point, Fawley, Neste Oy,Statoil etc. ook bij sleepdiensten in de UK, Noorwegen, Finland etc.
In Nederland is Smit pas vele jaren later in de Europoort overgegaan op de zg sterndrive sleepboten, werkte met Voith boten, de technische baas de heer van Wijk had het niet zo op de cardan koppelingen in de asleidingen van de motoren naar de roerpropellers.
Vanwege het gemak van het werken over het voorschip werd dat vervolgens steeds meer toegepast, het nadeel is dat bij hogere snelheden dus bijv het Noordzeekanaal en de Waterweg de koersstabiliteit behoorlijk terug kan gaan lopen. (zie o.a. vergaan van de Fairplay sleepboot te Hoek van Holland).
In 1976 waren de Typhoon en Tempest (AHT) in samenwerking met het Instituut voor Zintuigfysiolgie,Soesterberg, experts op het gebied van ergonomie o.a. de marine en de meerbaks duwvaart, al door Wijsmuller ontwikkeld zodanig dat de kapitein zowel achterop kan navigeren als de 250 tons lier, lage druk hydrauliek Norwinch, tegelijkertijd kon bedienen. (Ergonomie)
De bemanningsterkte kon verder belangrijk terug worden gebracht t.o.v. de overige schepen in de Offshore o.a. Smit-Lloyd.