2102 reddingsacties door KNRM-redders in 2012
IJmuiden, 22 januari 2013
In 2012 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.102 keer uitgevaren en werden 3.662 mensen gered of geholpen. Vooral de beroepszeevarenden hadden vaker dan andere jaren de KNRM nodig.De vrijwilligers van de KNRM stonden vorig jaar dag en nacht klaar om mensen in nood op het water te hulp te komen. De drukste maanden waren juli en augustus, door hulpverleningen aan de recreatievaart. Opvallend drukker dan voorheen waren de maanden januari en december. De stranding van de Aztec Maiden in januari bij Wijk aan Zee en de scheepsramp met de Baltic Ace in december waren daarin de opvallendste incidenten. Bij deze scheepsongelukken is de KNRM langdurig betrokken geweest voor zoekacties naar vermisten en assistentie aan andere hulpdiensten.
De meeste acties werden uitgevoerd voor de recreatievaart in de zomermaanden bij 'flauwe koelte' (windkracht 3), maar opvallender waren de acties bij stormachtig weer. Directeur Roemer Boogaard zegt hierover: “Voor vrijwilligers zijn stormweer de omstandigheden waarop je in de opleidingen en oefeningen wordt voorbereid. Maar juist de talrijke hulpverleningen in de zomermaanden zorgen voor een routine en professionaliteit, die onmisbaar is wanneer de kluiten uit de dijk waaien en je op een reddingboot feilloos moeten weten hoe er gehandeld moet worden.”
Een minder zichtbare dienstverlening van de KNRM is de Radio Medische Dienst. In 2012 werden 794 adviezen gegeven voor zieke of gewonde zeevarenden ergens op de wereldzeeën. Deze medische adviezen zijn vaak levensreddend voor de patiënt, die buiten het bereik van een ziekenhuis of arts is.
De drukste dag voor de KNRM reddingstations was zaterdag 26 mei, het Pinksterweekend, met 37 acties. Voornamelijk voor recreatievaart, maar ook voor een langdurige zoekactie naar een neergestort sportvliegtuig, dat uiteindelijk op de Maasvlakte werd aangetroffen. De reddingbootbemanningen assisteerden bij het bevrijden en stabiliseren van de slachtoffers.
Het totaal aantal geregistreerde reddingen en hulpverleningen nam in 2012 voornamelijk toe doordat drie nieuwe reddingstations werden toegevoegd. Vanuit de nieuwe locaties Medemblik/Andijk en Blaricum werden 176 acties uitgevoerd.
De vrijwilligers van de KNRM waren in 2012, mede dank zij het groeiend aantal donateurs, in staat hun hulp aan te bieden. De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.
Het complete jaaroverzicht van de cijfers treft u hier aan.
De pers kan foto's downloaden op
www.knrm.nl/perswww.knrm.nl