http://www.pzc.nl/regio/bevelandentholen/3497112/Heel-veel-werk-aan-de-speedbootjes.eceWEMELDINGE - Stil is ie, en snel, het nieuwe surveillancevaartuig P86 van de waterpolitie Hansweert.
Eind mei werd ie in gebruik genomen. Het schip kan een snelheid van meer dan veertig kilometer per uur bereiken, het speedbootje achterop haalt zelfs zeventig kilometer per uur.
Dat is soms hard nodig om de snellere boten op het water staande te kunnen houden. "We kunnen eigenlijk alleen controleren op snelheid als we een tijdje achter zo'n bootje aanvaren", zegt Marco Bloem, één van de vier agenten die vandaag op de P86 op de Oosterschelde patrouilleert.
Het is een stralende donderdagmorgen en het politieteam vaart uit vanaf de vaste ligplaats in Wemeldinge. 's Winters hebben ze het druk met de beroepsvaart, 's zomers met de pleziervaartuigen. Net voorbij de haven laten collega's Hans Loeve en Jacco Bal het speedbootje in het water zakken. Op weg naar een pleziervaartuigje voor de controle van zaken als papieren, zwemvesten en brandblusser aan boord. Het blijkt in orde.
"Bij deze vaartuigen komen we meestal niet veel problemen tegen", legt stuurman Piet Verhage uit. "We hebben de laatste tijd wel heel veel werk aan de speedbootjes. Gastjes van twaalf die op snelle bootjes varen, bijvoorbeeld. Een bestuurder van een snelle boot die harder dan twintig kilometer per uur kan, moet achttien zijn en een vaarbewijs hebben."
Vooral op de wateren bij Yerseke willen de agenten wel eens op voorbij stuivende speedbootjes stuiten, maar vandaag lijkt het stil te zijn op deze 'notoire vrijplaats'. Ook bij Het Goese Sas , waar de mannen aanmeren voor een korte lunch met Cup-a-Soup, is het voor een zonnige, warme dag als deze relatief rustig.
Maar de overtredinkjes nemen in de loop van de dag langzaam toe. In de Oosterschelde-arm richting St. Annaland en Sint Philipsland dobbert een wat oudere Vlaming met zijn vrouw op het water, twee hengels hangen uit. De man heeft zijn registratienummer niet op de boot geplakt. "Ik zit hier maar wat te drijven, hè", zegt hij vriendelijk. Maar hij gaat daarmee niet vrijuit. Iets verderop vaart het politieteam langs een verzameling bootjes met waterski's op de boeg. "Zijn we te laat of te vroeg?", vraagt Verhage gevat aan de opvarenden, die wijselijk hun mond houden over wat ze mogelijk met de uitrusting hebben uitgespookt. In deze arm van de Oosterschelde mag niet gewaterskied worden; de dichtstbijzijnde plek is Bruinisse. Bloem: "Het blijft een kat-en-muis-spelletje. We zijn redelijk herkenbaar en tegenwoordig met die gsm-tjes, sturen die jongens elkaar snel een sms-je: klik-klik en ze weten dat we eraan komen."
voor een filmpje van de waterpolitie in actie.