Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 325546 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

  • Forum Moderator
  • Senior gebruiker
  • *****
  • Berichten: 1,057
    • HVforumNL
In dit topic kunnen nieuwtjes worden geplaatst over hulpverlening te water, gelinkt aan de reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht.
Berichten over incidenten op/aan het water mogen naar dat specifieke topic




lucasm

  • Gast
http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=23483

Veiligheidswaarschuwing reddingsvesten Seago 150 en 175, Seago Junior en George Kniest Black Edition

21 juli 2008 - waarschuwing

Reddingsvesten Seago 150, Seago 175, Seago Junior en George Kniest Black Edition vertonen een fabricagefout. Producent Seago heeft geconstateerd dat de reddingsvesten te snel kunnen leeglopen waardoor de kans bestaat op verdrinking. De betreffende reddingsvesten zijn verkocht door George Kniest.

Controleer de markering op het label aan het reddingsvest
Het gaat om reddingsvesten die zijn geproduceerd vanaf het vierde kwartaal 2005 tot en met het eerste kwartaal in 2007. De productiedatum staat gemarkeerd op het label aan het reddingsvest. Het kwartaal is met Romeinse cijfers aangeduid: IV/05 betekent het vierde kwartaal van 2005. Bent u in het bezit van een reddingsvest uit deze serie breng het dan voor controle terug naar de dealer of winkel waar u het gekocht heeft. Reddingsvesten met een mankement worden vervangen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de vestigingen van George Kniest via telefoon (036) 536 94 40 of (026) 333 65 25 of via de website van George Kniest.

Bedankt voor de informatie :D, dat is hopelijk niet opgemerkt tijdens en weigering van "dienst"bij echte nood?
niet dat dit pas na bijna "verdrinkings dood "of iets dergelijks boven "water"gekomen is?

Gr

Lucas


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.pzc.nl/regio/bevelandentholen/3497112/Heel-veel-werk-aan-de-speedbootjes.ece

WEMELDINGE - Stil is ie, en snel, het nieuwe surveillancevaartuig P86 van de waterpolitie Hansweert.
Eind mei werd ie in gebruik genomen. Het schip kan een snelheid van meer dan veertig kilometer per uur bereiken, het speedbootje achterop haalt zelfs zeventig kilometer per uur.

Dat is soms hard nodig om de snellere boten op het water staande te kunnen houden. "We kunnen eigenlijk alleen controleren op snelheid als we een tijdje achter zo'n bootje aanvaren", zegt Marco Bloem, één van de vier agenten die vandaag op de P86 op de Oosterschelde patrouilleert.

Het is een stralende donderdagmorgen en het politieteam vaart uit vanaf de vaste ligplaats in Wemeldinge. 's Winters hebben ze het druk met de beroepsvaart, 's zomers met de pleziervaartuigen. Net voorbij de haven laten collega's Hans Loeve en Jacco Bal het speedbootje in het water zakken. Op weg naar een pleziervaartuigje voor de controle van zaken als papieren, zwemvesten en brandblusser aan boord. Het blijkt in orde.

"Bij deze vaartuigen komen we meestal niet veel problemen tegen", legt stuurman Piet Verhage uit. "We hebben de laatste tijd wel heel veel werk aan de speedbootjes. Gastjes van twaalf die op snelle bootjes varen, bijvoorbeeld. Een bestuurder van een snelle boot die harder dan twintig kilometer per uur kan, moet achttien zijn en een vaarbewijs hebben."

Vooral op de wateren bij Yerseke willen de agenten wel eens op voorbij stuivende speedbootjes stuiten, maar vandaag lijkt het stil te zijn op deze 'notoire vrijplaats'. Ook bij Het Goese Sas , waar de mannen aanmeren voor een korte lunch met Cup-a-Soup, is het voor een zonnige, warme dag als deze relatief rustig.

Maar de overtredinkjes nemen in de loop van de dag langzaam toe. In de Oosterschelde-arm richting St. Annaland en Sint Philipsland dobbert een wat oudere Vlaming met zijn vrouw op het water, twee hengels hangen uit. De man heeft zijn registratienummer niet op de boot geplakt. "Ik zit hier maar wat te drijven, hè", zegt hij vriendelijk. Maar hij gaat daarmee niet vrijuit. Iets verderop vaart het politieteam langs een verzameling bootjes met waterski's op de boeg. "Zijn we te laat of te vroeg?", vraagt Verhage gevat aan de opvarenden, die wijselijk hun mond houden over wat ze mogelijk met de uitrusting hebben uitgespookt. In deze arm van de Oosterschelde mag niet gewaterskied worden; de dichtstbijzijnde plek is Bruinisse. Bloem: "Het blijft een kat-en-muis-spelletje. We zijn redelijk herkenbaar en tegenwoordig met die gsm-tjes, sturen die jongens elkaar snel een sms-je: klik-klik en ze weten dat we eraan komen."

voor een filmpje van de waterpolitie in actie.




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Haagse reddingsbrigade waarschuwt zwemmers

Uitgegeven op zaterdag 02 augustus 2008 om 08:47:11  

(Novum) - Badgasten die bij Den Haag het water ingaan moeten goed opletten voor verraderlijke stromingen. Daarvoor waarschuwt de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). Vrijdag zijn zestien zwemmers gered die, door een combinatie van de zuidenwind en het springtij, de dupe dreigden te worden van de stroming, zegt strandwacht Joyce Nolten op Radio 1.

De HVRB is zaterdag extra alert, met name bij de golfbrekers. Er wordt lopend op de stranden en per boot voor de kust gepatrouilleerd. Waar nodig worden mensen aangesproken op de risico's. Nolten rekent erop dat reddingsbrigades bij andere stranden het ook druk hebben.

Zwemmers wordt geadviseerd afstand te houden van de golfbrekers om te voorkomen dat ze er door de stroming tegenaan smakken. Ook kunnen ze beter niet te ver de zee ingaan. "Houdt een vast punt op de kant aan. Als je te ver afdrijft kun je er beter even uitgaan en teruglopen", adviseert Nolten. Zwemmers die afdrijven moeten vooral niet in paniek raken en schuin tegen de stroom in terug zwemmen.


[Copyright 2008, Novum]


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Springtij geeft reddingsbrigade weinig rust
Uitgegeven op zaterdag 02 augustus 2008 om 16:19:29  

(Novum) - De reddingsbrigade heeft het ook zaterdag druk met het redden van badgasten die in de problemen zijn gekomen langs de Haagse stranden. Halverwege de middag waren er twaalf zwemmers gered, onder wie acht kinderen, meldt een woordvoerder van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). Allen kwamen met de schrik vrij. Vrijdag werden al zestien zwemmers gered.

Het gevaar wordt veroorzaakt door een combinatie van springtij, een zuidwestenwind en een afgesleten bodem. Bij springtij is het verschil tussen de hoogten van het waterpeil bij eb en vloed groter dan normaal, waardoor meer water zich verplaatst. Door de zuidwestenwind wordt dit proces nog versterkt, legt een woordvoerder van de HVRB uit. Door de wind slijten bovendien de vaargeulen tussen de zandbanken, wat ook voor gevaarlijke stromingen kan zorgen.

De HVRB adviseert zwemmers niet in paniek te raken als ze wegdrijven richting zee. "Het lijkt eng, maar dat is het niet. Als je je een stukje laat uitdrijven, kun je gemakkelijk schuin terugzwemmen." De golfbrekers dienen gemeden te worden.

[Copyright 2008, Novum]


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Zwemmen in Noordzee blijft gevaarlijk

Uitgegeven: 3 augustus 2008 10:01
Laatst gewijzigd: 3 augustus 2008 10:12

DEN HAAG - De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) waarschuwt dat het ook zondag nog gevaarlijk kan zijn om te zwemmen langs de kust. Door een combinatie van harde zuidwestenwind en een vloedstroom als gevolg van springtij kunnen verraderlijke onderstromen ontstaan, die zwemmers kunnen meesleuren in zee.
 
Dat heeft een zegsvrouw gemeld. Volgens de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) geldt het gevaar voor de hele Nederlandse Noordzeekust.

De Haagse reddingsbrigade heeft de afgelopen dagen al tientallen zwemmers hulp moeten bieden die onverwacht in moeilijkheden raakten. Het gevaar dreigt met name rond golfbrekers, die tijdens springvloed niet of nauwelijks te zien zijn.

Stroming

Bij springtij is eb extra laag en de vloed is extra hoog waardoor er extra stroming in het water is. Doordat de meeste pieren onder water verdwijnen, kunnen zwemmers volgens de medewerkers van de Reddingsbrigade de stromingen rond de golfbrekers nauwelijks inschatten.

Bovendien heeft de zuidwestenwind de afgelopen week de bodem tussen de verschillende zandbanken uitgesleten, waardoor de toch al verraderlijke stromingen nog sterker kunnen worden.

Weer

De Reddingsbrigade adviseert badgasten vooral niet te ver de zee in te gaan en golfbrekers te mijden. "Gelukkig nodigt het weer vandaag minder uit om te gaan zwemmen", merkt de zegsvrouw op.

Bron: Nu.nl


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Zwemmen in Noordzee blijft gevaarlijk
vooral niet te ver de zee in

Dat vind ik nu een leuke, dat weet je namelijk pas als je wel te ver bent gegaan.  ::)
Waarom niet simpel, niet verder als tot je enkels, knieën, heupen etc.

Kees  8)




Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #9 Gepost op: 28 augustus 2008, 22:41:28
Als de kleur vasn het kalfsleer maar past bij de striping