Vaccin Mexicaanse griep kost maandenDoor Willemien Groot
29-04-2009
Beluister het interview met algemeen directeur Sjirk Kok van Solvay Biologicals (5'37")
Een werkzaam vaccin tegen de varkensgriep, of Mexicaanse griep, laat nog maanden op zich wachten. Hoewel virologen het virus inmiddels hebben geïsoleerd, betekent dat niet dat een vaccin morgen bij de huisarts ligt. De Nederlandse fabrikant Solvay Biologicals is wel alvast voorbereid op extra productie als het eenmaal zo ver is.
Solvay Biologicals in Weesp is een van de grote fabrikanten van de ‘griepprik', het jaarlijkse griepvaccin voor kwetsbare groepen als kinderen, ouderen en chronisch zieken. Het bedrijf is al zestig jaar actief. Jaarlijks produceert het zo'n 35 miljoen doses, bedoeld voor de Nederlandse markt en zo'n 60 andere landen, zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond.
Vaccinproductie
Het bedrijf is weliswaar in staat snel om te schakelen naar een vaccin tegen het nieuwe Mexicaanse H1N1-virus, maar het duurt lang voordat het klaarligt bij de huisarts. Er zijn te veel onzekerheden, zegt algemeen directeur Sjirk Kok. "Voor iedereen is dit een nieuw virus. We weten niet hoe dit zich gedraagt. Normaal gesproken duurt de productie van vaccin vier tot zeven maanden."
Het wachten is op het zogenaamde zaaivirus, nodig voor de kweek. Vergelijkbaar met het zaad van een gewas. "Dat produceren we niet zelf, maar dat krijgen we van de WHO. Daarna duurt het nog drie tot vier weken voordat we echt met de productie kunnen beginnen. Mogelijk eind juni", zegt Kok. Als voldoende virus is aangemaakt, wordt het gedood. De eiwitten die de identiteit van het virus vormen, zijn de basis voor het vaccin.
Celweefsel
Toch heeft Solvay tijdens de rustige griepperiode niet stil gezeten. In 2001 ontwikkelde het bedrijf een manier om celweefsel in te zetten voor het kweken van virussen. "We hebben twee processen om vaccin te maken", zegt de algemeen directeur. "We werken al zestig jaar met kippeneieren en sinds kort is onze celtechnologie echt gebruiksklaar. Dat betekent dat we, zodra het virus beschikbaar is, kunnen produceren."
De nieuwe vaccinfabriek is een van de weinige in de wereld die op elk gewenst moment kan opstarten. Onafhankelijk van de beschikbaarheid van vele miljoenen eieren die in de traditionele fabricage nodig zijn. Bij een pandemie scheelt dat veel tijd.
Fase 6
Er waren slechts enkele dagen nodig om de hele wereld alert te maken op de Mexicaanse griep. Ondanks zijn jarenlange ervaring is Kok toch een beetje verbaasd over de plotselinge uitbraak. "Als die komt, is het een verrassing. Maar we zaten er wel al jaren op te wachten", zegt Kok. "De vraag is natuurlijk hoe dit zich verder ontwikkelt."
Volgens de WHO is de situatie ernstig genoeg om Fase 4 af te kondigen. Dat betekent dat een nieuw virus van mens op mens overdraagbaar is, en dat overheden de draaiboeken voor een pandemie uit de kast moeten halen. Verhoging van de alarmfase betekent niet dat die wereldwijde griepepidemie er komt.
Solvay-directeur Kok laat de productie van het nieuw H1N1-virus pas beginnen als de WHO Fase 6 heeft afgekondigd, als de pandemie is uitgebroken. Dat lijkt naar omstandigheden te laat, maar feitelijk kan het niet anders, zegt Kok. "Als alle capaciteit naar dit nieuwe middel gaat, moet de productie van het reguliere griepvaccin worden gestaakt. Als er vervolgens geen pandemie uitbreekt, lopen miljoenen mensen hun griepprik mis. Met alsnog vele doden tot gevolg."
Bescherming
Het gevaar bestaat dat het vaccin pas in voldoende hoeveelheden op de markt komt als al veel mensen ziek zijn. Maar Kok verwacht niet dat iedereen tegelijk het virus oploopt. Daardoor kan het middel toch nog veel mensen bereiken. In de tussentijd moeten antivirale middelen als Tamiflu en Relenza enige soelaas bieden.
Of het vaccin werkt, weten we pas als het wordt toegediend. De bekende griepprik biedt lang niet iedereen bescherming. En uiteindelijk overlijden de meeste mensen aan de gevolgen van griep, zoals longontsteking. Daartegen biedt geen vaccin bescherming.
Bron:
http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/vaccin-varkensgriep-solvay