Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 237619 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jasper

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 168
Reactie #130 Gepost op: 30 april 2009, 11:49:10
Kijk, qua berichtgeving wordt je horendol, iedereen heeft wel iets te melden (ongeveer 1 Twitterbericht per seconde...). Inderdaad spreken virologen elkaar tegen. Maar dat krijg je altijd en vergeet ook niet dat men op TV erg goed is in knippen en plakken.
Bekijk je de grote lijn, dan was het niet de vraag of er een pandemie komt, maar wanneer. Volgens de WHO is deze nu aangebroken. In ieder geval een goed moment om voor ons ziekenhuis nog eens de voorbereidingen te checken. En daar zijn we al volop mee bezig (op je vrije dag ...zucht)

Iedereen zegt wel dat ons land er klaar voor is, maar is het ook in daadwerkelijkheid zo?  Is dat al gecheckt? Wat doe je als een derde van je medewerkers ziek is? Ooit al over nagedacht of je nog kunt tanken omdat de leverancier vandaag het tankstation niet kon bijvullen omdat hij een keuze moest maken welk tankstation het eerst aan de beurt was wegens een tekort aan medewerkers? Of dat je bij een energieprobleem niet service binnen 24 uur hebt maar binnen een week? Of dat je geen 8 uur diensten meer draait maar 12 uurs diensten omdat er zoveel zieken op je verpleegafdeling zijn? En dat de creche voor de kinderen daar op voorbereid is? Het gaat echt verder dan een paar mensen die overlijden ...

Kijk eens in het dossier grieppademie op de site www.minvws.nl
SB Calamiteiten UMCN / Event Medical Service Uden / Het Nederlandse Rode Kruis afd. Nijmegen


Koos Grandioos

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 613
Reactie #131 Gepost op: 30 april 2009, 11:50:10
Nou er is wel wat te melden blijkbaar aangezien ik op de redactie vamorgen het volgende bericht binnen kreeg:

Persconferentie inzake Mexicaanse griep
Donderdag 30 april 2009

Vandaag, donderdag 30 april, om 12.00 uur geven minister Klink van VWS, Roel Coutinho van het RIVM en viroloog Ab Osterhaus een persconferentie over de laatste stand van zaken inzake de Mexicaanse griep.
Verbeter de wereld, begin bij je zelf!


Firegirl112

  • Hoofdbrandwacht
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 158
Reactie #132 Gepost op: 30 april 2009, 13:25:13
Alarmfase 5 voor Mexicaanse griep
Gepubliceerd: 29 april 2009 22:17 | Gewijzigd: 30 april 2009 08:08
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 30 april. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gisteravond de alarmfase voor een grieppandemie verhoogd naar fase 5. Dat is de een na hoogste alarmtoestand. Het betekent dat het griepvirus zich aanhoudend van mens tot mens verspreidt in minstens twee landen. Achtergrond - Mexicaans griepvirus heet ten onrechte varkensgriep
Achtergrond - Uitbraak van H1N1 zou uniek zijn
Nieuwsthema - Varkensgriep
WHO
Dat was al het geval in Mexico, wellicht al weken of maanden, maar is nu ook vastgesteld in de Verenigde Staten. Ook uit Nieuw-Zeeland en Spanje kwamen gisteren berichten dat de ziekte is gediagnosticeerd bij mensen die niet kort geleden in Mexico waren.

Alarmfase 5 betekent dat regeringen verplicht zijn om alle procedures die horen bij een pandemie op te starten. Op een persconferentie gisteren in Nieuwspoort zei minster Klink (Volksgezondheid, CDA) dat het outbreak management team die dag bijeen was geweest en dat ook het eerste bestuurlijk overleg had plaatsgevonden. Dat overleg gaat over openbareordeproblemen bij een pandemie. Het managementteam bekijkt de volksgezondheidssituatie.

De Verenigde Staten meldden de eerste overledene door het griepvirus op Amerikaanse bodem. Het is een 23 maanden oud Mexicaans jongetje. Hij arriveerde op 4 april uit Mexico en leed aan ‘een ziekte’ die niet de griep was, waarover geen details bekend zijn gemaakt. Vier dagen later kreeg hij griep. Op 13 april werd hij opgenomen in een ziekenhuis en hij overleed afgelopen maandagnacht.

In Nederland deelde minister Klink mee dat artsen die een patiënt zien met de Mexicaanse griep verplicht zijn om de naam en adresgegevens van de patiënt aan de gezondheidsautoriteiten door te geven. Deze melding ‘op naam’ is het hoogste niveau van meldingsplicht die Nederland kent. Klink zei dat de privacy daardoor kan worden aangetast, maar dat het belang van de infectieziektebestrijding in dit geval zwaarder telt. De GGD’s kunnen dan familie, vrienden, buurtgenoten en andere contacten actief benaderen en ze een kuur met het medicijn Tamiflu aanbieden. Dat verkort de ziekte een beetje en onderdrukt de verspreiding van het virus en dempt dus de epidemie.

Mexico

In Mexico is inmiddels het griepvirus vastgesteld bij 99 mensen. Acht van hen zijn aan de ziekte overleden. Dat heeft de Mexicaanse minister van Gezondheid José Angel Córdova gisteravond bekend. De laatste officiële cijfers spraken nog van 49 besmettingen, waarvan 7 doden. De Mexicaanse regering houdt echter rekening met ongeveer 2500 besmettingen, waaronder 176 doden. De uitbraak van de Mexicaanse griep zal Mexico tientallen miljarden dollars gaan kosten. De totale schade bedraagt 0,3 tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product.


Bron: http://www.nrc.nl/buitenland/varkensgriep/article2227980.ece/Alarmfase_5_voor_Mexicaanse_griep


Firegirl112

  • Hoofdbrandwacht
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 158
Reactie #133 Gepost op: 30 april 2009, 13:33:19
Vaccin Mexicaanse griep kost maandenDoor Willemien Groot

29-04-2009
 Beluister het interview met algemeen directeur Sjirk Kok van Solvay Biologicals (5'37")

Een werkzaam vaccin tegen de varkensgriep, of Mexicaanse griep, laat nog maanden op zich wachten. Hoewel virologen het virus inmiddels hebben geïsoleerd, betekent dat niet dat een vaccin morgen bij de huisarts ligt. De Nederlandse fabrikant Solvay Biologicals is wel alvast voorbereid op extra productie als het eenmaal zo ver is.

Solvay Biologicals in Weesp is een van de grote fabrikanten van de ‘griepprik', het jaarlijkse griepvaccin voor kwetsbare groepen als kinderen, ouderen en chronisch zieken. Het bedrijf is al zestig jaar actief. Jaarlijks produceert het zo'n 35 miljoen doses, bedoeld voor de Nederlandse markt en zo'n 60 andere landen, zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond.

Vaccinproductie
Het bedrijf is weliswaar in staat snel om te schakelen naar een vaccin tegen het nieuwe Mexicaanse H1N1-virus, maar het duurt lang voordat het klaarligt bij de huisarts. Er zijn te veel onzekerheden, zegt algemeen directeur Sjirk Kok. "Voor iedereen is dit een nieuw virus. We weten niet hoe dit zich gedraagt. Normaal gesproken duurt de productie van vaccin vier tot zeven maanden."

Het wachten is op het zogenaamde zaaivirus, nodig voor de kweek. Vergelijkbaar met het zaad van een gewas. "Dat produceren we niet zelf, maar dat krijgen we van de WHO. Daarna duurt het nog drie tot vier weken voordat we echt met de productie kunnen beginnen. Mogelijk eind juni", zegt Kok. Als voldoende virus is aangemaakt, wordt het gedood. De eiwitten die de identiteit van het virus vormen, zijn de basis voor het vaccin.

Celweefsel
Toch heeft Solvay tijdens de rustige griepperiode niet stil gezeten. In 2001 ontwikkelde het bedrijf een manier om celweefsel in te zetten voor het kweken van virussen. "We hebben twee processen om vaccin te maken", zegt de algemeen directeur. "We werken al zestig jaar met kippeneieren en sinds kort is onze celtechnologie echt gebruiksklaar. Dat betekent dat we, zodra het virus beschikbaar is, kunnen produceren."

De nieuwe vaccinfabriek is een van de weinige in de wereld die op elk gewenst moment kan opstarten. Onafhankelijk van de beschikbaarheid van vele miljoenen eieren die in de traditionele fabricage nodig zijn. Bij een pandemie scheelt dat veel tijd.

Fase 6
Er waren slechts enkele dagen nodig om de hele wereld alert te maken op de Mexicaanse griep. Ondanks zijn jarenlange ervaring is Kok toch een beetje verbaasd over de plotselinge uitbraak. "Als die komt, is het een verrassing. Maar we zaten er wel al jaren op te wachten", zegt Kok. "De vraag is natuurlijk hoe dit zich verder ontwikkelt."

Volgens de WHO is de situatie ernstig genoeg om Fase 4 af te kondigen. Dat betekent dat een nieuw virus van mens op mens overdraagbaar is, en dat overheden de draaiboeken voor een pandemie uit de kast moeten halen. Verhoging van de alarmfase betekent niet dat die wereldwijde griepepidemie er komt.

Solvay-directeur Kok laat de productie van het nieuw H1N1-virus pas beginnen als de WHO Fase 6 heeft afgekondigd, als de pandemie is uitgebroken. Dat lijkt naar omstandigheden te laat, maar feitelijk kan het niet anders, zegt Kok. "Als alle capaciteit naar dit nieuwe middel gaat, moet de productie van het reguliere griepvaccin worden gestaakt. Als er vervolgens geen pandemie uitbreekt, lopen miljoenen mensen hun griepprik mis. Met alsnog vele doden tot gevolg."

Bescherming
Het gevaar bestaat dat het vaccin pas in voldoende hoeveelheden op de markt komt als al veel mensen ziek zijn. Maar Kok verwacht niet dat iedereen tegelijk het virus oploopt. Daardoor kan het middel toch nog veel mensen bereiken. In de tussentijd moeten antivirale middelen als Tamiflu en Relenza enige soelaas bieden.

Of het vaccin werkt, weten we pas als het wordt toegediend. De bekende griepprik biedt lang niet iedereen bescherming. En uiteindelijk overlijden de meeste mensen aan de gevolgen van griep, zoals longontsteking. Daartegen biedt geen vaccin bescherming.

Bron: http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/vaccin-varkensgriep-solvay


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #134 Gepost op: 30 april 2009, 14:00:39
Mexico: vijfjarige is bron varkensgriep

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi
gepubliceerd op 29 april 2009 18:22,
bijgewerkt op 30 april 2009 09:17

AMSTERDAM - Zijn naam is Edgar Hernández. Hij is vijf jaar oud. En volgens de Mexicaanse autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid dé bron van de varkensgriepbesmetting die wereldwijd om zich heen grijpt en al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in Mexico en de Verenigde Staten.

Medio april bracht Edgars moeder hem naar de huisartsenpost in het straatarme gehucht La Gloria, op twee uur rijden van de Mexicaanse hoofdstad. Edgar had last van koorts en flinke ademhalingsproblemen. Hij kreeg paracetamol en enkele andere medicijnen voorgeschreven en voelde zich al snel weer beter.

Maar in de huisartsenpost in La Gloria vertrouwden ze het niet helemaal. Zoals Edgar hadden ze sinds medio maart al 1.300 van de 4.000 inwoners van het dorp op consult gekregen. Ruim 450 van hen met griepverschijnselen.

Normale griep
Medische experts werden naar het dorp gestuurd om monsters te nemen. Tientallen buisjes van zieken werden verzameld. De meesten patiënten bleken besmet met het normale griepvirus, maar Edgar bleek geïnfecteerd met het H1N1-virus, de varkensgriep.

Voor de medische experts bleek de uitkomst geen reden tot alarm. Tot afgelopen weekeinde een 38-jarige vrouw uit Oaxaca aan varkensgriep stierf en het aantal meldingen van besmettingen explosief begon toe te nemen. Hierop besloten de medische experts de testresultaten van Edgar opnieuw te bekijken en kwamen ze tot de conclusie dat hij wel eens ‘patiënt nul’ kan zijn, de bron van de varkensgriepepidemie.

Hun stelling wordt bevestigd door het feit dat het grootste deel van de bewoners van La Gloria, dat het voornamelijk moet hebben van de verbouw van aardappelen en de houtteelt, werkt in Mexico-stad. Wat weer de razendsnelle verspreiding zou verklaren van het potentieel dodelijk virus, dat bestaat uit een mengsel van het ‘gewone’ griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.

Varkensmest
Intussen zeggen de moeder van Edgar en andere bewoners van La Gloria dat Edgar zeker besmet is geraakt door vliegen uit een vlak bij het dorp gelegen varkensboerderij. Het aantal vliegen rond de boerderij met een half miljoen varkens is enorm, omdat volgens Edgars moeder grote hoeveelheden varkensmest tijdelijk in reservoirs in de buitenlucht worden opgevangen.

Maar de eigenaren van de varkensboerderij, dat voor de helft eigendom is van het Amerikaanse bedrijf Smithfield Foods ontkennen de oorzaak te zijn van de griepepidemie die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot ‘een wereldwijde zorg’ is uitgeroepen. Geen een van hun ruim negenhonderd medewerkers op de boerderij zou geïnfecteerd zijn met het virus. Bovendien hebben testresultaten bij de varkens ook geen besmettingen hebben opgeleverd.

En Edgar? Die heeft in de lokale media al laten weten zich weer helemaal gezond te voelen.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1190779.ece/Mexico_vijfjarige_is_bron_varkensgriep
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #135 Gepost op: 30 april 2009, 14:31:52
Annuleren Mexicoreis kost geld
door Germa Graveland

AMSTERDAM -  Vakantiegangers naar Mexico kunnen hun reis niet kosteloos annuleren. De Mexicaanse griep is vooralsnog geen reden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om een negatief reisadvies te geven en dan komt annulering voor eigen rekening.
Dat stelt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Wel zijn er volgens de ANVR weinig mensen die niet meer op reis durven. "We hebben al sars en vogelgriep gehad en de ervaring leert dat mensen niet in paniek raken", vertelt woordvoerster Mirjam Dresmé. "Voor de mensen die wel willen annuleren is het pech hebben. Volgens de gezondheidsorganisaties en het ministerie is het niet nodig om het gebied te mijden." Voor de periode van 1 april tot 1 november hebben 14.500 mensen een vakantie geboekt bij een ANVR-reisonderneming. Een klein deel van hen zit nu in Mexico of gaat binnenkort. Ook TUI Nederland stelt dat zonder een negatief reisadvies een touroperator weinig kan doen. "Het kan zijn dat het reisschema omgegooid wordt, maar de reis gaat door", aldus een woordvoerster.

Eurocommissaris Vassiliou raadde gisteren reizigers af naar gebieden te reizen waar de Mexicaanse griep heerst. Woordvoerder Herbert Brinkman van het ministerie benadrukt dat de commissaris haar uitspraken op persoonlijke titel deed. "Wij volgen hierbij het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu", aldus Brinkman. "Vooralsnog zien wij geen reden om het reisadvies aan te passen."

Mondkapjes
Nederlanders in Mexico blijven intussen rustig onder de dreiging van de Mexicaanse griep, maar nemen wel extra veiligheidsmaatregelen. Zo dragen de meesten mondkapjes, gaan ze alleen naar buiten als het niet anders kan en wordt contact met andere mensen zo veel mogelijk vermeden. Voorzitter Joke Duijvestijn van de Nederlandse Vereniging in Mexico met 185 leden moet vandaag noodgedwongen naar het ziekenhuis, maar dat doet ze met tegenzin. "Ik heb net een zoontje gekregen en moet." Ook heeft ze de hulp naar huis gestuurd. "Zij komt op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, bijvoorbeeld in de metro. Zeker met de kleine zijn wij voorzichtig." Sander Verkijk van Nuffic Mexico, een kantoor dat uitwisselingsstudenten ondersteunt, gaat nu elke dag een uurtje eerder naar zijn werk en een uurtje eerder weer naar huis. "In de metro delen ze wel mondkapjes uit, maar om niet in de massa terecht te komen heb ik mijn werktijden aangepast. Mijn collega's werken thuis en we hebben alle afspraken met studenten afgezegd."

De Universiteit van Amsterdam heeft op dit moment vier uitwisselingsstudenten in Mexico zitten. Gisteren kregen ze een e-mail van de universiteit met daarin een noodtelefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. "Als ze vragen hebben, staan we ze graag bij", vertelt woordvoerder Rogier Boogers van de UvA. "We doen er alles aan om ze een veilig gevoel te geven."
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3798967/__Vakantieganger_kan_naar_Mexico__.html?cid=rss
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #136 Gepost op: 30 april 2009, 16:05:14
http://www.destentor.nl/regio/4899545/Driejarig-Nederlands-meisje-besmet-met-Mexicaanse-griep.ece

Driejarig Nederlands meisje besmet met Mexicaanse griep

donderdag 30 april 2009 | 12:13
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

Een driejarig Nederlands meisje is besmet met Mexicaanse griep. Dat heeft minister Klink vanmiddag tijdens een perscoinferentie besvestigd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #137 Gepost op: 30 april 2009, 18:27:11
http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/phase/en/index.html

The current WHO phase of pandemic alert is 5.

http://www.who.int/entity/csr/disease/influenza/phases5-6.gif[/img]

Phase 5 is characterized by human-to-human spread of the virus into at least two countries in one WHO region. While most countries will not be affected at this stage, the declaration of Phase 5 is a strong signal that a pandemic is imminent and that the time to finalize the organization, communication, and implementation of the planned mitigation measures is short.




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #139 Gepost op: 30 april 2009, 18:49:13
http://www.tctubantia.nl/algemeen/binnenland/4900967/Meer-gevallen-Mexicaanse-griep-in-Nederland-verwacht.ece

Meer gevallen Mexicaanse griep in Nederland verwacht

GPD. donderdag 30 april 2009 | 17:17 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 30 april 2009 | 17:19
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

DEN HAAG – Het aantal besmettingen in Nederland met Mexicaanse griep blijft vermoedelijk niet beperkt tot de peuter bij wie het virus deze week is vastgesteld. De kans is groot dat de komende tijd meer gevallen opduiken. Dat stelt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum, tevens directeur van het Nationaal Influenza Centrum.


„Besmettingen kunnen nu ook uit andere Europese landen hierheen komen”, aldus Osterhaus. „Je ziet de besmettingen zich nu ook buiten Mexico verspreiden. Er wordt serieus rekening gehouden met een wereldwijde pandemie.”


Minister Ab Klink van volksgezondheid maakte gisteren het eerste Nederlandse geval van Mexicaanse griep bekend. Het betreft een driejarige peuter die 27 april met de ouders uit Mexico terugkeerde van familiebezoek, waar het vermoedelijk is besmet. Vlak na de aankomst in Nederland kreeg het kind koorts. Inmiddels maakt de peuter het goed, mede door het toedienen van virusremmers.


„Het kind speelt alweer”, aldus Roel Coutinho, de directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. Artsen houden het gezin wel onder toezicht en de peuter gaat voorlopig niet naar de crèche.


De ouders en enkele mensen die met de peuter in contact zijn geweest hebben het Mexicaanse virus niet onder de leden. Zij krijgen voor de zekerheid de virusremmer tamiflu toegediend. Het RIVM benadert ook passagiers die in het vliegtuig vlakbij het kind hebben gezeten om hen ook preventief het middel te verstrekken. Privégegevens van het gezin, zoals woonplaats en geslacht van het kind, worden geheim gehouden.


Minister Ab Klink zie gisteren ook dat hij een optie heeft genomen op 34 miljoen toekomstige vaccins tegen de Mexicaanse griep. De hoeveelheid is genoeg om de hele Nederlandse bevolking twee keer in te enten. Het medicijn moet nog worden ontwikkeld, wat vier tot zes maanden gaat duren.


Tot die tijd krijgen mensen die zijn besmet de virusremmer tamiflu toegediend. Dat vermindert alleen de heftigheid van de griep. In Nederland liggen op een geheime plek zo'n 4,5 miljoen doses opgeslagen. Dat zou genoeg moeten zijn om de eerste klap van een uitbraak te dempen.


Artsen zijn sinds gisteren verplicht om mogelijke patiënten met Mexicaanse griep met naam en toenaam door te geven aan de GGD. Verder liggen bij ziekenhuizen en gemeenten draaiboeken klaar voor het geval van een uitbraak in Nederland.