http://www.degrotegriepmeting.nl/public/index.php?thisarticle=354Griep resistent voor Tamiflu
29 januari 2008 - Het European Centre for Disease prevention and Control (ECDC) komt deze week met een waarschuwing. Een aantal virustypen die op dit moment in Europa aanwezig zijn, zijn resistent voor de virusremmer Tamiflu. Het ECDC heeft op dit moment 148 virusmonsters getest uit tien verschillende Europese landen. Hiervan waren er 19 resistent.
Tamiflu kan gebruikt worden om griep te behandelen of te voorkomen. Voor behandeling met Tamiflu komen mensen in aanmerking die, ondanks dat zij zijn ingeënt, levensbedreigend ziek worden van griep.
Om een dreigende pandemie (een wereldwijde dodelijke epidemie) te voorkomen, kunnen overheden beslissen om Tamiflu uit voorzorg toe te dienen bij mensen die vatbaar zijn voor griep. Zo heeft de Nederlandse overheid op dit moment ongeveer 5 miljoen porties van dit medicijn klaarliggen. Vooral in de vorm van grondstoffen, omdat de verwachting is dat die langer houdbaar zijn dan capsules.
De resistentie tegen Tamiflu lijkt afkomstig uit Noorwegen. Van de 16 virusmonsters die daar in november en december vorig jaar verzameld zijn, waren er maar liefst 12 ongevoelig voor het middel. Het gaat hier om bepaalde typen A (H1N1) virussen. De Noorse overheid is op de hoogte gesteld van deze resultaten en neemt nu maatregelen om verdere verspreiding van het resistente virus tegen te gaan. De Noorse gezondheidsorganisatie plaatste hiertoe een advies voor zowel artsen als burgers op haar website. De organisatie schat dat in Noorwegen 70% van de A (H1N1) virussen inmiddels ongevoelig is voor Tamiflu.
Behalve in Noorwegen zijn ook in Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk resistente griepstammen gevonden. De totale resistentie ligt in Europa rond de 13%. Het ECDC heeft geen virusmonsters uit Nederland getest. Maar viroloog Ab Osterhaus melde in het tv-programma Goedemorgen Nederland dat het resistente virus hier nog niet gevonden is.
Hoe de resistentie in de rest van Europa gaat verlopen, is nog moeilijk te zeggen. Het ECDC kijkt de komende tijd nog eens grondig naar de uitslagen van alle verzamelde virusmonsters. Op basis hiervan zullen zij, in samenwerking met de wereld gezondheidsorganisatie (WHO), met een advies komen.
In afwachting van dit advies zijn er volgens het ECDC een aantal zaken belangrijk. Ten eerste is het resistente griepvirus niet gevaarlijker dan het ‘standaard’ A (H1N1) virus. Er wordt dan ook niet verwacht dat de resistente stam in staat is om een pandemie te veroorzaken. De stam komt aardig overeen met de griepprik van dit seizoen, waardoor mensen die ingeënt zijn een laag risico hebben op besmetting.
Elles Lalieu