Mexicaanse griep is pandemie
Uitgegeven: 11 juni 2009 16:22
Laatst gewijzigd: 11 juni 2009 21:34
STOCKHOLM - De Mexicaanse griep is officieel een pandemie, een wereldwijde epidemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep donderdag alarmfase zes uit, de hoogste schaal. Mogelijk kan de pandemie twee jaar duren.
''De ziekte heeft bijna 30.000 mensen in 74 landen besmet'', verklaarde het hoofd van de VN-organisatie, Margaret Chan, na het besluit.
Het virus is volgens Chan weliswaar mild, maar toch is verdere verspreiding onvermijdelijk.
De hoogste alarmfase betekent dat de zwaarst getroffen landen, zoals Mexico en de Verenigde Staten, meer aandacht moeten besteden aan de behandeling van patiënten.
Deze landen moeten zich bovendien voorbereiden op een tweede golf infecties. Het opsporen van nieuwe gevallen kost bij een grote uitbraak te veel mankracht en wordt daarom minder belangrijk, stelt de WHO.
Waakzaam
Landen als Nederland, waar de verspreiding vooralsnog beperkt is gebleven, moeten volgens Chan waakzaam blijven op nieuwe infecties. Verder heeft het besluit van de WHO op korte termijn geen gevolgen voor Nederland.
Pas als het aantal patiënten fors toeneemt, gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mogelijk over tot een preventieve inentingscampagne. Dat zou in het najaar kunnen gebeuren, wanneer een vaccin tegen de Mexicaanse griep is ontwikkeld.
In deze periode zouden mensen bovendien vatbaarder kunnen worden voor het zogeheten H1N1-virus, omdat dan het gewone griepseizoen begint.
Muteren
In het dagelijks leven maakt alarmfase zes niets uit. Reisverboden zijn volgens Chan niet nodig. ''Doe wat je altijd hebt gedaan, maar probeer wat meer te letten op hygiëne.'' Een andere topman voegde daar het advies aan toe: ''Hoest anderen niet in het gezicht''.
De pandemie-status hing al enkele dagen in de lucht. De WHO noemt een ziekte een pandemie als die niet alleen in het oorsprongsgebied, maar ook in een andere regio op grote schaal overgaat van mens op mens. Dan kan het virus muteren en gevaarlijker worden.
De organisatie ging waarschijnlijk overstag doordat de Mexicaanse griep de afgelopen weken om zich heen heeft gegrepen in Australië. In korte tijd liep het aantal patiënten er op van enkele tientallen tot meer dan 1300.
Daardoor kreeg het virus niet alleen in de bron, Mexico, maar ook in een ander werelddeel voet aan de grond. Ook in de rest van het Amerikaanse continent, Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië en zelfs op de Zuidpool bleken mensen de ziekte onder de leden te hebben.
Verwant
Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt is nauw verwant aan een virus dat ongeveer negentig jaar geleden leidde tot een uitbraak van de Spaanse griep.
Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking raakte in 1918 daarmee besmet; volgens schattingen stierven toen 20 tot 100 miljoen mensen. In Azië stierven miljoenen mensen door grieppandemieën in 1957 en 1968.
© ANP