Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 230429 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #300 Gepost op: 22 juni 2009, 21:18:57
Mexicaanse griep in honderd landen
Uitgegeven: 22 juni 2009 20:14
Laatst gewijzigd: 22 juni 2009 20:14

GENEVE - De Mexicaanse griep is inmiddels opgedoken in honderd landen. Meer dan 52.000 mensen zijn besmet met het zogeheten H1N1-virus, van wie 231 eraan zijn overleden. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag bekend.
 
De Mexicaanse griep heeft volgens de cijfers van de WHO in elf landen mensenlevens geëist: Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Chili, Colombia, Australië, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Groot-Brittannië en Guatemala.

Op de lijst van de WHO ontbreekt de eerste H1N1-dode van Azië, in de Filipijnen. Een 49-jarige vrouw, die al aandoeningen aan haar hart en lever had, bezweek aan de ziekte.



 
In Honduras maakte de minister van Gezondheid maandag bekend dat een 23-jarige vrouw enkele dagen geleden aan de ziekte is overleden, het eerste sterfgeval in het Midden-Amerikaanse land.


Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben met ruim 21.000 besmettingen de meeste zieken. Ook in Mexico, Canada, Chili, Groot-Brittannië, Australië en Argentinië zijn duizenden mensen besmet met het H1N1-virus.

De WHO heeft de eerste griepgevallen van Montenegro en Iran, die maandag werden bekendgemaakt, nog niet verwerkt.

In Nederland staat het aantal besmettingen sinds maandag op 105. Van hen liepen 47 de Mexicaanse griep op in eigen land.

© ANP


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #301 Gepost op: 27 juni 2009, 17:43:01
Campagne voor vaccineren tegen Mexicaanse griep
Uitgegeven: 27 juni 2009 07:41
Laatst gewijzigd: 27 juni 2009 07:41

HILVERSUM - In de loop van de zomer begint de overheid met campagnes om burgers te informeren over het vaccineren tegen de Mexicaanse griep.
 
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde dat vrijdag aan in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

De bewindsman zei dat inenten ''gelukkig vrijwillig'' is, maar wees erop dat je wel beschermd bent tegen besmetting als je je laat vaccineren.

Ook wordt het besmettingsrisico groter volgens Klink naarmate meer mensen Mexicaanse griep krijgen.


Vaccins

Eerder deze maand werd bekend dat Nederland 34 miljoen vaccins tegen het virus koopt, omdat dit najaar een griepgolf verwacht wordt.

Het grootste deel van de vaccins zal in oktober en november geleverd kunnen worden, waarna eind dit jaar nog een kleine hoeveelheid volgt.

Met de hoeveelheid vaccins kunnen alle Nederlanders tweemaal een prikje krijgen. Een prik geeft namelijk niet de garantie op volledige bescherming tegen de Mexicaanse griep.

Voorrang

Of iedereen meteen een prik krijgt of dat mensen die extra risico lopen voorrang krijgen, is nu nog niet te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkeling van het griepvirus.

Volgens Klink zijn er schattingen dat dit najaar ongeveer 30 procent van de bevolking de griep kan krijgen.

Als veel mensen zich laten vaccineren, zou dat teruggebracht kunnen worden tot 10 procent. Momenteel zijn 118 mensen in Nederland besmet met Mexicaanse griep.

© ANP


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #302 Gepost op: 6 juli 2009, 08:50:15
'Mexicaanse griep is echt gevaarlijk', Elsevier 2/7
ROTTERDAM (ANP) - De Mexicaanse griep is gevaarlijker dan in het algemeen wordt gedacht. Het virus verspreidt zich net als een gewoon griepvirus snel door de lucht, maar dringt dieper de luchtwegen binnen. Daardoor is het risico op een longontsteking veel groter dan bij een wintergriep, waarvan het virus zich meestal nestelt in de bovenste luchtwegen. Tot die conclusie komen virologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij vergeleken het 'Mexico-virus' met een gewoon griepvirus. Daarvoor werden in het laboratorium fretten gebruikt omdat de ontwikkeling van griep bij deze dieren overeenkomt met die bij mensen. ,,Het publiek denkt dat het allemaal wel meevalt. Maar ons onderzoek laat zien dat de Mexicaanse griep echt gevaarlijker is dan een wintergriep. Mensen doen er straks goed aan gehoor te geven aan de oproep om zich te laten inenten'', zei hoogleraar moleculaire virologie en onderzoeksleider Ron Fouchier donderdag in een toelichting.
Een Amerikaanse onderzoekgroep van Centers for Disease Control en Prevention (CDC) in Atlanta is tot dezelfde conclusies gekomen. De resultaten van beide onderzoeken zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.


Mexicaans virus nestelt in darmen en longen, Medisch Contact 2/7
Het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus repliceert zich meer en beter in de luchtwegen dan seizoensgriepvirussen en nestelt zich ook in de longen en darmen. Dat blijkt uit twee studies bij fretten door een Amerikaanse groep en de Rotterdamse groep van Ab Osterhaus, die Science op 2 juli online heeft gepubliceerd. De resultaten verklaren onder meer waarom patiënten moeten overgeven en diarree krijgen.
De groep van Osterhaus vindt geen verschil tussen de mate van besmettelijkheid van het gewone griepvirus en het nieuwe virus. De Amerikaanse groep concludeert echter dat het Nieuwe Influenza-virus minder besmettelijk is. Oorzaak is een oppervlakte-eiwit dat minder makkelijk bindt aan receptoren in de luchtwegen. Maar griepvirussen muteren snel, dus dat kan in ongunstige zin veranderen. Verontrustend is verder dat de onderzoekers beredeneren dat het nieuwe virus maar een enkele mutatie nodig heeft om Tamiflu vrijwel volledig onwerkzaam te maken.

NEJM heeft een speciale internetsite gewijd aan Nieuwe Influenza A. Uit zes recente publicaties op deze site blijkt dat de kenmerken van de huidige pandemie overeenkomen met voorgaande. Dat betekent dat ook het Mexicaanse griepvirus vooral jonge mensen treft buiten het gebruikelijke griepseizoen. Relatieve bescherming genieten waarschijnlijk vooral mensen die voor 1957 zijn blootgesteld aan H1N1-varianten. Rekening houdend met een jaarlijkse influenza-incidentie van 15 tot 20 procent zullen veel zestigplussers op enig
moment in hun jeugd met H1N1 zijn geïnfecteerd. Dit beschermende mechanisme wordt wel omschreven als de ‘antigene erfzonde’: de immuunrespons is het grootst tegen antigenen waaraan mensen in hun kindertijd zijn blootgesteld. Mogelijk speelt hier een rol dat Nieuwe Influenza A (H1N1) en het ‘gewone’ H1N1-virus drie gensegmenten gemeen
hebben met hun verre ‘voorouder’ uit 1918. In dat jaar verscheen een nieuw virus met een nieuwe set van acht influenzagenen op het toneel, een derivaat van een niet nader geïdentificeerd vogelvirus dat zich had aangepast aan zoogdieren. Hoe en waardoor dat is gebeurd, is een raadsel. Het virus veroorzaakte niet alleen een enorme pandemie, maar werd ook overgedragen op varkens, en bleef onder deze dieren circuleren. Sinds 1918 heeft het virus talrijke aanpassingen en veranderingen ondergaan om te kunnen overleven in zowel mensen als varkens. Op die manier heeft het een hele reeks virale nakomelingen voortgebracht met telkens wisselende genetische samenstelling. Influenza-A-virussen (H1N1) circuleerden vooral tussen 1918 en 1957. Genetisch gelijke isolaten doken – waarschijnlijk doordat ze uit een lab ontsnapten echter in 1977 weer op om daarna periodiek samen met influenza-Asubtypes (H3N2) op te trekken.

In een van de NEJM-artikelen analyseren Mexicaanse onderzoekers de gegevens van 98 patiënten die tussen 24 maart en 24 april van dit jaar werden opgenomen in het nationaal instituut voor respiratoire ziekten in Mexico City. Van achttien van deze patiënten is zeker dat ze besmet waren met het Nieuwe Influenza A-virus. Slechts twee van hen waren ouder dan vijftig jaar en acht patiënten hadden een chronische ziekte of aandoening zoals diabetes type 1, hypertensie, astma en obstructieve slaapapneu. Alle achttien hoestten, kregen koorts, dyspneu en respiratoire distress, en bilaterale pneumonie. Twaalf patiënten moesten worden beademd, zeven overleden. Binnen zeven dagen na contact met deze patiënten kregen 22 artsen en andere hulpverleners een mildere vorm van de griep. Zij werden behandeld met oseltamivir (Tamiflu). Het overlijden van de zeven patiënten is mogelijk mede veroorzaakt doordat ze te laat werden opgenomen en/of te laat oseltamivir kregen. Bacteriële neveninfecties, waardoor tijdens de beruchte pandemie van 1918 veel doden vielen, speelden in dit geval hoogstwaarschijnlijk geen rol. De meeste patiënten kregen antibiotica voordat ze werden opgenomen. Mexicaanse artsen concluderen dan ook: ‘we vonden bij onze patiënten geen factor die, voor aanvang van de ziekte, een slechte afloop of overlijden voorspelde.’


’Mexicaanse griep gevaar voor jongeren’, Telegraaf 3/7
ROTTERDAM, vrijdag door René Steenhorst
De Mexicaanse griep lijkt in Nederland toch gevaarlijker te worden dan velen veronderstellen. Die voorspelling doen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam vandaag op grond van dierstudies, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschapstijdschrift Science. Volgens de groep virologen zal het influenza A/H1N1-variantvirus „minstens zo erg” uitpakken als de gewone wintergriep die zich elk jaar voordoet. Daarbij sterven gemiddeld 800 tot duizend mensen, overwegend uit de hogere leeftijdsgroepen. Die situatie kan nu heel anders uitpakken: mogelijk niet uitsluitend ouderen en hoogbejaarden, maar ook jongeren tussen 15 en 35 jaar kunnen nu slachtoffers zijn. Oudere mensen, geboren vóór 1957, hebben mogelijk afweerstoffen tegen dit influenza-A-virus. Jongeren hebben die ’natuurlijke afweer’ niet.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #303 Gepost op: 6 juli 2009, 09:06:05
H1N1-piek verwacht in augustus
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een uitbraak in augustus een van de opties waar experts rekening mee houden. De eerste piek van de Mexicaanse griep in ons land wordt al in augustus verwacht zo meldt het Nederlands Dagblad. Na een aantal relatief rustige dagen, kent het nieuwe influenza A / H1N1 in Nederland sinds gisteren weer een lichte opleving. De afgelopen week kwam er elke dag 2 gevallen bij. Maar de afgelopen 24 uur kwamen er 6 nieuwe gevallen bij, zo meldt het RIVM. In Nederland heeft de afgelopen week maar 1 mens-op-mensbesmetting plaatsgevonden. Uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er nu ruim 77.000 gevallen zijn.
www.medicalfacts.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #304 Gepost op: 6 juli 2009, 09:09:30

 Verontrustend is verder dat de onderzoekers beredeneren dat het nieuwe virus maar een enkele mutatie nodig heeft om Tamiflu vrijwel volledig onwerkzaam te maken.


Eerste geval van resistent griepvirus A (H1N1)

In Denemarken is een griepvirus A (H1N1) (Mexicaanse griep) gevonden dat resistent is tegen het antigriepmiddel oseltamivir.
Het virus werd aangetroffen bij een patiënt die ondanks preventieve behandeling na vijf dagen toch klachten kreeg. De patiënt is inmiddels hersteld.
Het is in het verleden vaker voorgekomen dat griepvirussen resistent werden tegen oseltamivir. In Nederland worden alle influenzavirussen van patiënten met de nieuwe griepvariant onderzocht. Tot nu toe is er in Nederland geen virus gevonden dat resistent is tegen oseltamivir. Het RIVM blijft dit goed in de gaten te houden.
Als oseltamivir niet meer werkt, zijn er weinig andere mogelijkheden om mensen met ernstige klachten te behandelen. Het is daarom erg belangrijk om de verspreiding van resistente virussen te voorkomen. Dit kan door het algemene advies te volgen om met griep thuis te blijven, te hoesten in een (papieren) zakdoek of in de elleboog, en vaak handen te wassen.
www.zorgkrant.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #305 Gepost op: 7 juli 2009, 08:05:41
NVZ helpt ziekenhuizen bij voorbereiding op pandemie
Ziekenhuizen worden nog onvoldoende ondersteund bij hun voorbereidingen op de Mexicaanse griepgolf die in oktober/november naar verwachting haar hoogtepunt bereikt. De NVZ vereniging van ziekenhuizen constateert dit in haar nieuwsbrief.

Expertgroep vult adviezen aan
Hoewel er draaiboeken liggen van  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD’en is een aanvullend organisatorisch advies voor ziekenhuizen wenselijk. Daarom heeft de NVZ een expertgroep opgezet, meldt zij in haar nieuwsbrief, waarin onder meer Ab Osterhaus en Ron Treffers, bestuursvoorzitter van het Rijnland ziekenhuis en NVZ-lid, zitting hebben.

Toeloop patiënten en ziek personeel
De expertgroep wil tot een aanvullend advies komen over hoe om te gaan met de grote groepen zieke patiënten die straks naar de ziekenhuis komen. Verder adviseert de expertgroep over maatregelen om de continuïteit van de medewerkers te waarborgen. De expertgroep komt 9 juli bij elkaar.
www.skipr.nl


Meander klaar voor Mexicaanse griep, AD 3/7
Door LEO DE VRIES
AMERSFOORT - Als de Mexicaanse griep naar verwachting komend najaar goed doorbreekt in Nederland, heeft het Amersfoortse Meander Ziekenhuis enkele draaiboeken klaarliggen om de ziekste patiënten op te vangen. Als de griep in een ‘gemiddeld’ scenario ongeveer 30 procent van de bevolking treft, zullen er gedurende een periode van twee weken zeker 600 tot 800 grieppatiënten  worden opgenomen in de twee Amersfoortse ziekenhuizen. De ernstigste  griepgevallen worden opgenomen in de locatie De Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum.  Daar kunnen verschillende vleugels van het gebouw speciaal worden ingericht voor de behandeling van Mexicaanse griep. Volgens crisiscoördinator Jan van Dam van Meander moeten de griepgevallen die  straks in het ziekenhuis terecht komen, zoveel mogelijk geconcentreerd worden ondergebracht, om de kans op besmetting te verkleinen. Daarvoor zal de normale opnameplanning tegen die tijd mogelijk tot een minimum worden teruggebracht om voldoende plaats te kunnen maken voor grieppatiënten. ,,In het uiterste scenario zal dat betekenen dat er niemand in het ziekenhuis aanwezig mag zijn die daar niet beslist moet zijn.’’ Het behandelend personeel zal op het hoogtepunt van de griep vooral bestaan uit medewerkers die de griep al gehad hebben of gevaccineerd zijn. De bottleneck zit volgens Van Dam in de bediening van de apparatuur op de intensive care-afdelingen. Voor die intensieve zorg hebben we voldoende personeel nodig. In het uiterste geval moeten de verloven worden ingetrokken. Als er inderdaad 600 tot 800 patiënten moeten worden opgenomen in Amersfoort, dan volstaat de locatie De Lichtenberg niet meer. De huidige capaciteit bedraagt daar momenteel 350 bedden. Op de Meanderlocatie St. Elisabeth kunnen op dit moment 600 patiënten een bed krijgen. Mogelijk moeten dus beide ziekenhuizen deels of geheel worden
bestemd voor patiënten met de Mexicaanse griep.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #306 Gepost op: 7 juli 2009, 08:23:24
Mexicaanse griep is vijf keer riskanter, AD 3/7
Door HANS VAN SOEST
De Mexicaanse griep zal in Nederland minimaal vijf keer zoveel slachtoffers eisen als de gewone griep in een jaar. Dat stelt viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam.
Met zijn collega Ab Osterhaus bestudeerde hij het gevaar van het Mexicaanse griepvirus. De bevindingen zijn vandaag te lezen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science. „Nog steeds is het idee bij veel mensen dat het allemaal wel meevalt met die Mexicaanse griep,” zegt Fouchier. „Nu is wetenschappelijk aangetoond dat dat niet zo is. Voor het eerst zijn de gevolgen van de gewone seizoensgriep vergeleken met het nieuwe virus. Het Mexicaanse griepvirus dringt dieper de longen in. Meer mensen die besmet raken, worden ook daadwerkelijk ziek. En meer mensen die ziek worden, zullen sterven.” Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer achthonderd mensen aan de seizoensgriep. De Mexicaanse griep heeft nu wereldwijd meer dan driehonderd slachtoffers gemaakt. Door het onderzoek staat vast dat het virus zich op minuscule druppeltjes door de lucht verspreidt. ,,Via luchtverversingssystemen kan het veel mensen besmetten die niet in de directe nabijheid zijn van een patiënt,” stelt Fouchier. Dat verklaart waarom de ziekte zich zo snel over de hele wereld verspreidt. Dat is een groot verschil met het sarsvirus dat enkele jaren geleden paniek veroorzaakte. „Dat verspreidde zich amper via de lucht, zodat we de verspreiding konden stoppen met goede hygiëne.” Fouchier en Osterhaus doen nog onderzoek naar de wijze waarop het virus muteert. „Het is nog niet te zeggen of het virus dodelijker wordt,” zegt Fouchier. ,,Maar bij een Deens meisje is inmiddels een gemuteerde vorm ontdekt die resistent is tegen de huidige medicijnen.


Druifje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 372
  • Je leeft maar zo kort en je bent zo lang dood.....
Reactie #307 Gepost op: 7 juli 2009, 08:25:29
Topviroloog twijfelt over Vierdaagse
 

NIJMEGEN - De Nijmeegse topviroloog Joep Galama van UMC St Radboud heeft twijfels over het laten doorgaan van de Vierdaagse. Galama: "Het is een geweldige bron voor de echte introductie van het Mexicaanse griepvirus in Nederland. Het is niet aan mij om te zeggen: stop de Vierdaagse. Maar er is gerede grond er goed over na te denken."


Galama, vooraanstaand deskundige in zijn vakgebied, heeft zijn huiver geuit in de zogeheten GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen)-overleggen. "Als je een grieppiek in huis haalt, krijg je capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen. Waarom zou je dat risico nemen, terwijl je in oktober waarschijnlijk een goed vaccin tot je beschikking hebt? "


De Nijmeegse viroloog wijst ook op de onvoorspelbaarheid. " We snappen nog helemaal niet hoe het komt dat dit virus zich in Engeland ineens sterk verspreidt. Ook lijkt het om een milde variant te gaan, maar volgen we de sterftecijfers van Mexico, dan vallen in Nederland alsnog 170.000 doden."


De kans dat de Vierdaagse een griepbrandhaard wordt, is volgens Galama groter vanwege bijzondere omstandigheden. "De hele wereld komt samen in Nijmegen. Deelnemers slapen in kleine ruimtes bij elkaar, zoals in de legertenten op Heumensoord. Tijdens de Zomerfeesten lopen mensen hutjemutje in de file. Dat ben je wel in de open lucht, maar het overspringen van het virus houd je niet tegen."



Viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft begrip voor de twijfels, maar meent ook dat doorgaan verantwoord is. "Het kan, omdat het virus zich tot nog toe vrij onschuldig gedraagt in Nederland." Hij adviseert wel flankerende maatregelen die publiekelijk bekend gemaakt worden.

Bron: De Gelderlander
De dingen waar ik tegen ben, die ben ik liever voor.....


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #308 Gepost op: 8 juli 2009, 01:13:44
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4352221/___Viroloog_zaait_paniek___.html

di 07 jul 2009, 23:13  | 0 reacties | lees voor
'Viroloog zaait paniek'

AMSTERDAM -  De Nijmeegse viroloog Joep Galama zaait paniek met zijn advies om de Nijmeegse Vierdaagse in verband met de Mexicaanse griep eventueel niet door te laten gaan. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf.

„Ik ben verbaasd dat de discussie zich nu richt op de Vierdaagse, terwijl er bij Wimbledon, de TT in Assen en de Tour de France niet eens over gesproken is”, zegt De Graaf in De Gelderlander.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #309 Gepost op: 8 juli 2009, 08:03:35
Omgeving van grieppatiënten krijgt geen medicijnen meer
Arts-epidemioloog bij het RIVM: Epidemie is niet langer te beteugelen

De verspreiding van de Mexicaanse griep valt niet meer te beheersen, constateerde de Britse regering vorige week.
...

www.trouw.nl