Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 241052 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #330 Gepost op: 23 juli 2009, 21:08:51
Mexicaanse griep op Vierdaagse

Uitgegeven:   23 juli 2009 17:34
Laatst gewijzigd:   23 juli 2009 19:42

NIJMEGEN - Bij een Britse vrouwelijke militair die meeliep in de Vierdaagse is Mexicaanse griep vastgesteld. Dat heeft de gemeente Nijmegen donderdag bevestigd. De vrouw meldde zich woensdagavond ziek en wordt inmiddels behandeld met de virusremmer Tamiflu. Ze is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en wordt afgezonderd verpleegd.

Aanvullende maatregelen
Het besmettingsgeval heeft geen gevolgen voor de feesten rond de Vierdaagse en het wandelevenement zelf. Er worden volgens de gemeente geen aanvullende maatregelen genomen vanwege het besmettingsgeval. Volgens de GGD is de kans op verspreiding van de ziekte minimaal.

Ziekteverschijnselen
De Britse medische staf die de militairen begeleidt tijdens de Vierdaagse houdt de tentgenoten van de vrouwelijke militair nauwlettend in de gaten. Als zij ziekteverschijnselen vertonen, worden ze meteen afgezonderd en behandeld. Beheerders van tijdelijke slaapvoorzieningen, huisartsen en medewerkers van medische verzorgingsposten zijn extra gewezen op wat ze moeten doen als ze verdachte ziektegevallen tegenkomen.

Koorts
De 20-jarige Britse meldde zich woensdagavond met hoge koorts, een snelle ademhaling en een hoge hartslag, maar is volgens haar artsen donderdag weer wat opgeknapt. Ze is niet in kritieke toestand. Tot nu toe één geval van Mexicaanse griep in de Vierdaagse valt voorzitter Andries Hoitsma van het Outbreak Managment Team van het UMC eigenlijk wel mee, zei hij donderdag. ''Het ziekenhuis heeft zich degelijk voorbereid en sloot meerdere besmettingen niet uit.''

Tentenkampen
Hoitsma noemt slaapzalen en tentenkampen de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting, omdat mensen daar langere tijd dicht bij elkaar zijn.
Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen en Vierdaagsmarsleider Johan Willemstein benadrukten donderdag dat zij de besmetting ''geen grote bijzonderheid'' vinden.

Intocht
''We konden het verwachten. Aangezien er geen groot risico is voor anderen, reken ik op een normale en plezierige intocht van de Vierdaagse'', aldus De Graaf. Ook de Britse militairen zijn welkom op de Via Gladiola, voegde Willemstein daaraan toe.
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #331 Gepost op: 24 juli 2009, 13:14:38
Forse stijging Mexicaanse griep
Uitgegeven: 24 juli 2009 12:38
Laatst gewijzigd: 24 juli 2009 12:55

BILTHOVEN - Het aantal mensen dat besmet is geraakt met de Mexicaanse griep is de afgelopen week in rap tempo toegenomen.
 
© ANPVrijdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat tot nu toe 273 mensen ziek werden door het virus.

Dat betekent dat er sinds dinsdag 62 nieuwe gevallen zijn gemeld.



 
Vrijdagochtend bracht het RIVM al een voorlopige telling; toen waren er 250 gevallen bekend.


Duitse deelstaten

De zestien Duitse deelstaten hebben vrijdag vijftig miljoen doses vaccin tegen de Mexicaanse griep besteld.

De vaccins moeten eind september klaar zijn. Astmapatiënten, andere chronisch zieken en werkernemers in de gezondheidszorg krijgen voorrang bij de vaccinatie.

De actie kost 700 miljoen euro.

© ANP


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #332 Gepost op: 25 juli 2009, 00:44:05
http://www.ad.nl/diagnose/mexicaansegriep/3392447/Griepvoorlichting_kan_simpeler.html

vrijdag 24 juli 2009
'Griepvoorlichting kan simpeler'
Door MONICA BEEK

ROTTERDAM - De overheidsinformatie over de Mexicaanse griep kan beter. Dat zegt het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement dat bedrijven en overheden adviseert.

,,De griepboodschap van de overheid is nu niet eenduidig en concreet genoeg. Mensen moeten meteen weten wat ze te doen staat,'' zeggen Uri Rosenthal (voorzitter) en Dora Horjus (senior manager). ,,We moeten de huisarts bellen bij griepsymptomen, wordt ons verteld. De boodschap is 'bellen', niet langsgaan. Maar mensen lezen alleen 'huisarts'. Zo'n advies kan veel simpeler,'' stelt Horjus.

Een goede overheidsboodschap is tijdig, feitelijk, met argumenten onderbouwd en net zo simpel als 'bel 112', vult de COT-voorzitter aan. De informatie moet ook actueel blijven. ,,De boodschap dat alleen reizigers uit Mexico en de VS alert moeten zijn, is achterhaald.''

Op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de internetpagina om de bevolking te informeren, stond gistermiddag nog: 'mensen die zijn teruggekeerd uit Mexico of de Verenigde Staten en die binnen 7 dagen na terugkomst koorts (38 graden Celsius en hoger) en luchtwegklachten ontwikkelen, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met hun huisarts.' Later staat nog vermeld dat het doktersspreekuur moet worden vermeden wegens besmettingsgevaar.

Het COT stelt ook dat het rijk gezaghebbend moet optreden in de griepvoorlichting. ,,Het is een goede zaak dat minister Klink van VWS zich laat horen en zien. Eerst zagen mensen alleen viroloog Ab Osterhaus op televisie. Dat wekte de indruk dat hij namens de overheid sprak. De bevolking moet duidelijk weten op wier gezag ze kan afgaan.''

Het COT stelt dat menselijk gedrag een belangrijke factor is bij crisissituaties. ,,Het is een taak van de overheid om collectieve stress, die kan optreden bij dit soort situaties, te kanaliseren. Juist daarom moet je als overheid heel eenduidig zijn. Door de komst van internet is dat nog belangrijker, zegt Rosenthal. ,,De bevolking gaat tegenwoordig aan de haal met informatie. Je ziet het aan de reacties onder berichten op nieuwssites. Informatie wordt niet zomaar meer geaccepteerd.''

Het RIVM heeft gistermiddag na vragen van deze krant de website aangepast. Er wordt niet meer gerept over reizigers uit de VS en Mexico. ,,Dat kon niet eerder,'' zegt directeur Roel Coutinho. ,,Omdat eerst de huisartsen op de hoogte moesten worden gesteld van het nieuwe beleid. Anders worden ze overspoeld met patiënten terwijl ze nog niet weten wat ze moeten doen.''

Het ministerie van VWS zegt klaar te staan met een nieuw communicatieplan. ,,We zijn voorbereid om breder en intensiever te communiceren, met inderdaad eenvoudige boodschappen voor als er veel meer mensen met griep komen,'' zegt woordvoerder Toon van Wijk.

,,Ook openen we binnenkort een telefoonnummer voor publiek en bedrijven, er komt een aparte website en een campagne met als thema 'Wat kunt u zelf doen en wat doet de overheid?''


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #333 Gepost op: 25 juli 2009, 10:12:57
http://www.ad.nl/diagnose/mexicaansegriep/3392511/Veel_vaker_griep_dan_gemeld.html

 zaterdag 25 juli 2009
Veel vaker griep dan gemeld
Door MONICA BEEK

ROTTERDAM - In Nederland zijn veel meer dan de 273 bevestigde gevallen van Mexicaanse griep. ,,Er zijn er een heleboel meer dan wij zien,'' zegt Jim van Steenbergen, arts bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het RIVM komt tot die conclusie door het aantal van zeven patiënten met een longontsteking. ,,Een longontsteking is het topje van de ijsberg. Statistisch gesproken gaan er achter iedere longontsteking een heleboel gevallen van griep met minder ernstige gevolgen schuil. Dat betekent dat we er een heleboel niet zien.''

Een schatting van het werkelijk aantal grieppatiënten in Nederland wil Van Steenbergen niet geven. ,,Als het grieppeilstation een melding maakt, kun je van duizenden uitgaan. Er was één melding, maar dat was een importbesmetting, dus die tellen we niet mee.''

Deze week constateerde het RIVM drie nieuwe gevallen van longontsteking. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is beland door de griep staat op drie. Het geregistreerde aantal griepgevallen steeg deze week met 76, waarvan 8 besmettingen in Nederland.

Roel Coutinho, directeur van het RIVM bevestigt dat er sprake is van 'onderrapportage'. ,,Maar dat betekent niet dat er opeens duizenden mensen de griep hebben. En vergeet niet dat er nog steeds sprake is van een milde pandemie.''

Nederland heeft vergeleken met andere Europese landen een grote hoeveelheid vaccins gekocht. Alleen de Duitsers krijgen net als de Nederlanders een dubbele prik voor extra bescherming tegen de ziekte.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #334 Gepost op: 27 juli 2009, 23:54:46
Zijn er al plannen bekend hoe dit aangepakt gaat worden mocht er te veel personeel ziek worden?


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #335 Gepost op: 27 juli 2009, 23:59:11
Defensie heeft er i.i.g. aandacht aan besteed, in de Defensiekrant. (personeelsblad)
Verder weet ik dat de gezondheidszorg een plan heeft liggen dat zij bij 30% ziekte door moeten (kunnen?) draaien.
Mijn info is tot op heden vrij summier, dus ben ook wel benieuwd naar de antwoorden van de diverse discipline's... ::)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #336 Gepost op: 28 juli 2009, 09:42:41
Met het oog op een eventuele grote besmetting zijn veel instellingen voorbereidingen aan het treffen om verspreiding te voorkomen.

Onze werkgever (gemeente) heeft hiervoor nu desinfectiemiddel verspreid over alle gebouwen en tissue doekjes om bij niezen e.d. te gebruiken of om toetsenborden of andere voorwerpen mee af te doen.

Persoonlijk denk ik dat dit allemaal weinig uit zal halen.

Mocht het nu wel uit de hand gaan lopen dan ben ik benieuwd of er al hulpverleningsdiensten nagedacht hebben over een plan van aanpak. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met een besmetting onder eigen personeel?

Wie gaat de gaten opvangen als we straks veel mensen ziek thuis hebben en noem maar op? Zo zijn er nog veel meer zaken te noemen. Als hulpverlener kom je op veel wisselende locaties bij verschillende mensen, besmetting is dus zeer reeël lijkt mij.

Ik ben benieuwd!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #337 Gepost op: 28 juli 2009, 10:15:22
ff samengevoegd met een onderwerp dat ik gisteren gestart was in het SEH board  ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #338 Gepost op: 28 juli 2009, 11:52:10
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4492565/__Verpleger_wil_geen_vaccinatie__.html?p=2,1

di 28 jul 2009, 09:13 | 19 reacties | lees voor
    
Verpleger wil geen griepprik

AMSTERDAM -  Eén op de vier verpleegkundigen wil niet gevaccineerd worden tegen de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A).

Dit blijkt uit een poll die Nursing, platform voor verpleging en verzorging, onlang op haar website hield. Opvallend resultaat was dat bijna een kwart (24,6%) van de verpleegkundigen geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep wil krijgen.

Een nipte meerderheid van de verpleegkundigen wil wel ingeënt worden tegen de Mexicaanse griep (53,5%). Zij zullen dus zeker gebruik maken van de voorrang die zorgverleners waarschijnlijk krijgen bij vaccinatie.

Ten slotte weet 21,9% nog niet of ze een inenting wil. In totaal stemden 598 personen. Waarschijnlijk zal het vaccin tegen Mexicaanse griep in september klaar zijn. Tot die tijd wordt verpleegkundigen geadviseerd om bij koorts thuis te blijven.


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #339 Gepost op: 28 juli 2009, 13:54:24
Hoewel de regie bij de GGD/GHOR ligt is, is ook binnen de VRK een projectteam bezig met de multidisciplinaire afstemming/ondersteuning daarvan. Per discipline worden nu continuïteitsplannen ontwikkeld. Zoals volgens mij alle regio's momenteel druk bezig zijn.

Hieronder een bericht van het Noordhollands Dagblad:

'Schiphol komt niet stil te liggen'
ANP | Gepubliceerd op 17 juli 2009, 15:57
Laatst bijgewerkt op 17 juli 2009, 16:11
 RIJSWIJK -  
Als de Mexicaanse griep in Nederland in alle hevigheid toeslaat, zullen vervoersbedrijven en luchthaven Schiphol er alles aan doen om te voorkomen dat alles letterlijk stil komt te staan. ,,Als het nodig is, zullen we personeel van stafafdelingen op een andere manier inzetten of vrijwilligers. Hoe dan ook, Schiphol komt absoluut niet stil te liggen'', zei een woordvoerster van de luchthaven vrijdag.

Voor de bedrijfsprocessen op de belangrijkste luchthaven in Nederland is een noodplan gemaakt waarin staat hoe gehandeld moet worden als er een grote griepuitbraak komt. ,,Daar staat bijvoorbeeld in hoe we met de roosters omgaan.'' De luchthaven informeert het personeel nu al over hoe zij preventieve maatregelen kunnen nemen.

Dat hebben grote vervoerders zoals Connexxion, de Rotterdamse RET en de Nederlandse Spoorwegen ook gedaan.

Pandemie-team

De spoorwegen hebben een pandemie-team samengesteld. ,,De scenario's van de overheid zijn voor ons leidend'', zei een woordvoerder van de NS. Intern zal het spoorbedrijf kijken wanneer grote delen van het personeel geveld worden door de griep of de dienstregeling aangepast moet worden. ,,Dan moeten er keuzes gemaakt worden welke treinen wel of niet zullen rijden. We zullen altijd het maximale aantal treinen laten rijden.''

De Rotterdamse vervoerder RET was er naar eigen zeggen al vroeg bij. ,,Intern hebben we ook al veel gecommuniceerd naar de medewerkers'', zei een woordvoerder. Als veel werknemers de griep krijgen, zal een extra beroep gedaan worden op medewerkers die niet ziek zijn. ,,En zullen we extern mensen inhuren. We zullen tot het uiterste gaan om te blijven rijden.''

Dat geldt ook voor Connexxion. ,,We zijn nu druk doende een continuïteitsplan te maken en dat moet vervolgens intern besproken worden'', aldus een woordvoerster. Ook hier worden medewerkers al geïnformeerd over wat zij kunnen doen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. ,,En we hebben de chauffeurs laten weten dat als ze koorts hebben, ze snel naar huis moeten gaan en in ieder geval niet moeten blijven rondrijden.''