Griepkamers bij Rotterdamse huisartenposten
Uitgegeven: 29 juli 2009 12:16
ROTTERDAM - Rotterdamse huisartsenposten hebben griepkamers ingericht waar patiënten kunnen verblijven als ze klachten hebben die op de Mexicaanse griep lijken.
Marja Pronk van de huisartsenpost bij het Sint Franciscus Gasthuis heeft berichten daarover in het AD woensdag bevestigd. De griepkamer dient als wacht- en behandelkamer. Patiënten die verschijnselen hebben die op de besmettelijke griep duiden, worden op die manier apart gehouden. De huisartsenposten hopen zo besmetting tegen te gaan.
Patiënten met verdachte griepklachten moeten zich eerst telefonisch bij de huisartsenpost melden. ''Ze kunnen niet zomaar komen aanlopen en in de gewone wachtkamer gaan zitten'', zegt Pronk.
De patiënten krijgen mondkapjes en handschoenen en worden naar de aparte kamer gebracht. Ook de dokter neemt beschermende maatregelen, als hij contact met de mensen heeft.Volgens de Vereniging van Huisartsenposten Nederland zijn alle huisartsenposten en huisartsen zich aan het voorbereiden op de grote uitbraak van de griep, die dit najaar wordt verwacht. De vereniging benadrukt dat mensen eerst de dokter moeten bellen als ze denken besmet te zijn. Ze mogen zich niet zomaar bij de praktijk melden.
© ANP http://www.nu.nl/algemeen/2050659/griepkamers-bij-rotterdamse-huisartenposten.html
Ik kan me nog allerlei andere besmettelijk ziekten voorstellen waarbij het handig was en is om besmetting van anderen te voorkomen. Eigenlijk ben ik vooral geschokt dat het lijkt alsof men zich dat nu pas realiseert en maatregelen gaat treffen. Een hoester met open TBC in een volle wachtkamer is net zo lekker als iemand met gewone griep of mexicaanse griep: allemaal besmettelijk. Mensen weten vooraf niet of ze toevallig mexicaanse griep hebben dus kan het natuurlijk nooit worden uitgesloten dat patienten in de gewone wachtkamer komen. Er is volgens mij een veel betere maatregel, maar dat is voor artsen natuurlijk minder prettig: weer veel vaker zoals vroeger op huisbezoek gaan en daardoor de besmetting gelocaliseerd houden in plaats van de eventuele besmetting bewust verspreiden door zieke mensen te dwingen, naar de praktijk te komen. Natuurlijk zijn er altijd simulanten en zeuren met klachten van niets waarvoor de arts dan onnodig aan huis komt, maar die zijn meestal al lang bij die artsen bekend. Het is me al jaren een doorn in het oog dat zelfs doodzieke mensen maar moeten zien hoe ze naar de huisartsenpost komen omdat de arts meestal geen zin meer heeft, de deur uit te gaan. En ja, een huisbezoek kost meer, maar dat moeten de patiënten er dan maar voor over hebben, voor die service-aan-huis.