http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/439810/2009/10/26/Nederland-belt-massaal-de-dokter.dhtmlNederland belt massaal de dokter
ROTTERDAM/UTRECHT - De dood van het 14-jarige meisje Hannah Scheffer, veroorzaakt door de Mexicaanse griep, heeft tot lichte paniek geleid onder de Nederlandse bevolking.
Huisartsenposten door heel het land werden platgebeld door mensen met griepachtige klachten en verontruste ouders van jonge kinderen. Bij sommige posten was het zelfs twee keer zo druk als normaal. Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM en topviroloog Ab Osterhaus is er echter geen reden tot paniek.
Het nieuws over Hannah schudde ouders plots wakker. Zou het ook hun kerngezonde kind kunnen overkomen? Bij de huisartsenposten stroomden de telefoontjes na de berichtgeving over het Haarlemse slachtoffertje binnen.
,,Het was vanaf vrijdagavond meteen extra druk bij de posten, duidelijk het gevolg van ongeruste ouders die belden. Bij de meeste posten moest extra personeel worden ingezet om alle telefoontjes aan te nemen,'' zegt directeur Hansmaarten Bolle van de Vereniging van Huisartsenposten Nederland. Volgens Bolle hield de drukte ook zaterdag aan, maar nam die gisteren geleidelijk aan af.
Zo niet in Utrecht, waar het juist vooral gisteren een gekkenhuis was. ,,Wel twee keer zo druk als normaal. Vooral veel vragen van ongeruste mensen. We kregen zoveel telefoontjes dat veel mensen in de wacht hebben gestaan,'' stelt Carin de Kok, huisarts en medisch manager op de huisartsenpost. Bij de vier huisartsenposten in de regio Rijnmond belden vooral ouders van jonge kinderen.
Veel mensen dachten de Mexicaanse griep te hebben. Bij hoge koorts, veel hoesten en pijnlijke benauwdheid werd geen enkel risico genomen: deze mensen konden langskomen op een van de vier posten of kregen thuis bezoek van een arts. Zeker als deze mensen tot een risicogroep behoorden.
De huisartsenpost IJsselland in Capelle aan den IJssel bijvoorbeeld had het nog nooit zo druk als afgelopen weekeinde. ,,Vrijdagavond brak de hel los. We zitten met zes assistentes en vijf huisartsen en het valt niet aan te slepen. De acht telefoonlijnen staan constant roodgloeiend,'' vertelt locatiemanager Ellen Baatsen.
Volgens viroloog Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum is de paniek desondanks 'niet terecht'. ,,Hoe triest ook: er is in Nederland maar één gezond kind overleden aan de Mexicaanse griep. We hebben het over een milde epidemie.''
Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) noemt de paniek onder ouders eveneens onnodig. ,,Ik begrijp het wel hoor. Eerst was de uitbraak van Mexicaanse griep ernstig, toen werd het rustig en nu is het plots weer omgekeerd.''
Directeur Bert Prins van de Centrale Huisartsen Posten Rijnmond merkt hoe de lichte epidemie weer angst inboezemt. Hij moest afgelopen weekend zijn 'reservepersoneel' optrommelen.
,,Neem de huisartsenpost bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Normaal bellen zo'n 400 mensen op een dag de post. Zaterdag zaten we op 580 bellers en zondag rond de 620. We zijn er op toegerust, maar het is wel hard werken. Veel mensen zijn erg ongerust, hebben veel vragen en dat nemen we heel serieus. De huisartsen zijn superalert en nemen geen enkel risico. Gelukkig hebben ze niemand met griepklachten hoeven door te sturen naar het ziekenhuis.''