Vraag om vaccinatie kinderenhttp://www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID/article/detail/265770/2009/10/28/Vraag-om-vaccinatie-kinderen.dhtml28-10-09 11:42
AMSTERDAM - De druk op het ministerie van Volksgezondheid neemt toe om ook kinderen te vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei vanmorgen dat de kans 'vrij groot' is dat ook kinderen worden toegevoegd aan de risicogroepen die worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep.
Dagelijks worden nu tien mensen met Mexicaanse griep opgenomen in een ziekenhuis, van wie één op de intensive care ligt, zei Klink.
In Amsterdamse ziekenhuizen liggen op dit moment enkele tientallen Mexicaanse grieppatiënten. In het AMC zijn vier volwassenen en zestien kinderen opgenomen, van wie er vier tijdelijk op de intensive care lagen. In het Slotervaartziekenhuis zijn zes volwassenen en drie kinderen opgenomen. Geen van hen ligt op de intensive care. Het Lucas Andreas ziekenhuis krijgt elke dag één tot twee patiënten.
Klink krijgt volgende week advies over de aanwijzing van kinderen als risicogroep. Volgens hem is dat 'ruim op tijd' om deze groep te vaccineren. De ongerustheid over de gevolgen van de griep bij kinderen is gegroeid sinds vorige week een veertienjarig meisje aan de griep overleed. Voorlichtingssites, GGD's en huisartsen worden sindsdien overladen met vragen van bezorgde ouders. Een meisje van zestien dat deze week stierf, bleek niet aan de griep te lijden.
Bij de GGD leefde vanmorgen de vraag of het wel verantwoord was om in deze tijden zo veel kinderen op één plek bij elkaar te halen als gebeurde in de RAI, bij massavaccinaties tegen baarmoederhalskanker en kinderziekten. ''We hebben contact opgenomen met het RIVM. Het kon gewoon doorgaan van hen. Kinderen gaan tenslotte ook naar school,'' vertelde Yvonne Hazeveld, regiomanager van de GGD. Vandaag begon de GGD de proef om op één locatie te vaccineren. Alle achtduizend Amsterdamse negenjarigen krijgen de vaccinaties die moeten beschermen tegen bof, mazelen, rodehond, difterie, tetanus en polio.
De inentingen werden voorheen gegeven op prikspreekuren op consultatiebureaus in Amsterdam en Diemen. Omdat dit een tijdrovend klus is en omdat andere spreekuren moesten worden afgezegd, is gekozen voor een proef op één locatie. Daarnaast konden meisjes van dertien tot en met zestien in de RAI terecht voor de vaccinatie HPV tegen baarmoederhalskanker.
Ghislaine, Milou en Richelle, allen dertien en uit Noord, aarzelen om voor de RAI achteraan de enorme rij aan te sluiten. Ze komen hun derde HPV-vaccinatie halen. De opa van Richelle heeft hen gebracht. Hij zegt: ''Schuif hier maar tussen, halverwege. Straks halen meisjes die prik niet omdat de rij zo lang is.''
Ze moetenzo lang wachten omdat de koelwagen met 22.000 vaccins vanmorgen vanwege een ongeluk vaststond op de A10. De vaccins arriveerden drie kwartier te laat.
Marit Lijnberg komt met zoontje Giovanni (9) uit Zuidoost, een reistijd van twee uur. ''Ik vind het belachelijk dat het in de RAI moet. Maar ja, het gaat om erge ziektes.''
Cas had voor zijn zoon Niels een afspraak om kwart over elf en voor zijn dochter Nina om half vier. Omdat hij geen zin had om twee keer te gaan, belde hij de GGD. Nu kon hij naar een speciaal prikpunt in de hal. ''Mijn zoon heeft de hele zaal bij elkaar gegild.''
Fee Janssen (
loopt vrolijk naar buiten. Ze heeft een stijve arm. Ze woont op het Java-eiland. Dat het zo ver weg is, vindt ze geen bezwaar. ''Wij fietsen altijd.'' (HANNELOES PEN¿)