Ziektepiek komt eraanMexicaanse griep 5 procent zieken http://www.depers.nl/binnenland/349593/Ziektepiek-komt-eraan.htmlDoor: Remco Tomesen
Gepubliceerd: vandaag 00:05
Update: vandaag 00:05
Het is zover, de Mexicaanse griep gaat los in Nederland. Schatting: 5 procent kans dat u ’m krijgt. En de prik: die komt te laat.
De komende weken kruipt de griep uit zijn schulp en slaat-ie zijn slag in Nederland. Niet dat u nu heel bang moet worden, want de Mexicaanse griep is minder dodelijk dan de jaarlijkse wintergriep, hier in januari. Dat zie je in landen waar het virus alweer over zijn hoogtepunt heen is.
Waarschijnlijk krijgen ongeveer net zoveel Nederlanders de Mexicaanse griep als normaal gesproken de jaarlijkse wintergriep, ook weer kijkend naar het verloop in andere landen. Schatting: 5 procent (bij een wintergriepje is dat gemiddeld zo’n 5 procent, maar soms ook een hoger percentage).
Dus honderdduizenden Nederlanders mogen een weekje slap voor de buis hangen. Een kleine groep ongelukkigen moet naar het ziekenhuis. En voor een piepklein groepje is de griep fataal. Wat trouwens wel blijkt in landen waar de griep al geheerst heeft: de dodelijke slachtoffers zijn gemiddeld een stuk jonger dan bij een ‘normale’ griep.
Statistieken
Wie de statistieken van het RIVM bestudeert, ziet dat we de komende weken naar verwachting een ‘heel erg snelle stijging’ van het aantal griepgevallen krijgen. De laatste drie weken verdubbelde telkens het aantal patiënten met de diagnose Mexicaanse griep. Vorige week was dat de helft van de mensen; meer dan een maand geleden nog een op de tien.
De komende weken gaat de griep in Nederland waarschijnlijk naar zijn hoogtepunt. In Australië, waar de Mexicaanse griep al is overgewaaid, duurde die piek vier weken, blijkt uit gegevens van de Australische overheid. In de staat Victoria, waar de miljoenenstad Melbourne ligt, kreeg uiteindelijk zo’n 5 procent van de bevolking Mexicaanse griep, schrijft het Medical Journal of Australia.
Schatting
Kunnen we de situatie in Australië één op één naar Nederland vertalen? Niet per se, zegt viroloog Guus Koch van de Wageningen Universiteit. ‘De wijze van overbrengen, de hoeveelheid contacten die mensen met elkaar in Nederland hebben, is anders dan in landen als Mexico of Australië, waar de epidemie alweer voorbij is’.
Het ligt dus voor de hand dat het virus in Nederland net wat sneller om zich heen zal grijpen. Maar op het uiteindelijke aantal zieken heeft volgens wetenschappers bevolkingsdichtheid niet zo’n invloed: nagenoeg iedereen komt een keer met het virus in aanraking. 5 procent zieken lijkt daarom een redelijke schatting. Viroloog Koch: ‘Maar dat kan veranderen. Er is altijd onzekerheid.’
Australië kreeg pas in september de eerste vaccins: toen de griep al over z’n hoogtepunt heen was. Toch lijkt Nederland ook net te laat. Pas eind november hebben alle risicogroepen hun prikken gehad. En begin december zijn er genoeg vaccins in Nederland om alle kinderen, en eventueel jongeren, een Mexicaanse griepprik te geven. Grote kans dat het hoogtepunt van de griep dan al voorbij is. En dat de prikken nauwelijks invloed hebben op de verspreiding van het virus. Op internet wordt de griepprik daarom al (enigszins flauw grappend) spuit elf genoemd.