Campagne tegen vaccinatie komt op stoom http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/11/4/041109_griepeninternet.html4-11-09
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink
Nu de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep op het punt staat te beginnen, komt ook de campagne tegen vaccinatie op stoom.
Daarin roeren zich bezorgde burgers, verontruste artsen en wetenschappers, maar ook mensen die bezig zijn met de verspreiding van onnavolgbare complottheorieën en manipulaties.
De overheid staat met de Mexicaanse griep voor een lastig dilemma: voorbereiden op het ergste en misschien veel meer doen dan achteraf nodig bleek of rustig afwachten hoe de griep zich ontwikkelt. Maar als dat eenmaal duidelijk is, kan er niet meer tijdig actie worden ondernomen.
Ook de getroffen maatregelen liggen onder vuur. Zo schrijft de Belgische arts-epidemioloog Luc Bonneux in het hoogst serieuze Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat het gebruik van de virusremmer tamiflu geen wetenschappelijk bewezen effect heeft.
Onderliggend lijden
Vooralsnog is de Mexicaanse griep een milde griep die minder slachtoffers maakt dan de seizoensgriep elk jaar doet. Na zes maanden Mexicaanse griep waren er op 28 oktober tien sterfgevallen en 335 ziekenhuisopnames als gevolg van de Mexicaanse griep.
Van die tien doden hadden acht onderliggend lijden, was één gezond en van de laatste is nog niet bekend of er sprake was van onderliggend lijden.
Onderliggend lijden betekent meestal dat iemand al ernstig ziek is voor hij of zij de Mexicaanse griep krijgt, maar ook zwangerschap wordt in dit geval aangemerkt als onderliggend lijden.
Van alle mensen die met Mexicaanse griep in het ziekenhuis zijn opgenomen had zeventig procent onderliggend lijden. Bij de 39 patiënten die tot en met 28 oktober op de intensive care opgenomen zijn geweest had ruim zestig procent onderliggend lijden.
Seizoensgriep
In Nederland leidt de seizoensgriep bij een beperkte epidemie elk jaar tot zo’n duizend extra sterfgevallen. Meest ouderen en chronisch zieken, maar jaarlijks sterven ook een klein aantal gezonde mensen aan de gevolgen van griep.
Daarom krijgen juist ouderen en chronisch zieken elk jaar de griepprik aangeboden. Driekwart van die groep haalt de griepvaccinatie, de anderen doen dat om allerlei redenen niet.Er zijn mensen die om godsdienstige redenen vaccinatie afwijzen. Anderen zijn gekant tegen vaccinaties omdat daarbij lichaamsvreemde stoffen geïnjecteerd worden.
Weer anderen geloven dat vaccinaties eigenlijk bedoeld zijn om in alle mensen nanochips te implementeren zodat de overheid vervolgens zicht kan houden op alles wat we doen. En tenslotte zijn er mensen die denken dat de vaccinatiecampagnes van regeringen in de hele wereld een poging zijn om genocide te plegen op de wereldbevolking.
Aanpak
Het RIVM en het ministerie van VWS volgen wat er op het internet gebeurt rond de Mexicaanse griep. Het RIVM probeert zo vaak en zo goed mogelijk uit te leggen wat naar de laatste wetenschappelijke inzichten de stand van zaken is en wat de beste aanpak van de griep is.
Woensdag 4 november kwam de Gezondheidsraad bijeen om te kijken of de vaccinatie ook aan jonge kinderen moet worden aangeboden. Die blijken bovengemiddeld vaak de Mexicaanse griep te krijgen.
Verbeten strijd
Dat is zo’n nieuw inzicht dat naar alle waarschijnlijkheid zal leiden tot een aanpassing van de aanpak van de Mexicaanse griep. Maar het is zeer de vraag of dat allemaal besteed is aan degenen die een verbeten strijd voeren tegen de griepvaccinatie.
Zoals ze dat eerder deden tegen de vaccinatie van meisjes tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Dat gebeurde onder meer door het plaatsen van een gelogen bericht over een niet-bestaand slachtoffer van die vaccinatie.