VOETBALLERS IN RIJ VOOR PRIKAZ excuseert zich voor prik tegen Mexicaanse griephttp://www.fd.nl/artikel/13592652/az-excuseert-zich-prik-mexicaanse-griep11 november 2009, 15:05 uur | FD.nl
Door: Henk Engelenburg
De Nederlandse minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft bekendgemaakt dat profclub AZ zich heeft geëxcuseerd voor het vaccineren van zijn spelers tegen de Mexicaanse griep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had AZ ook al op de vingers getikt.
Klink benadrukte dat vaccinatie alleen is bedoeld voor mensen die hogere risico's op complicaties lopen als ze de Mexicaanse griep krijgen. Als gezonde mensen ook op grote schaal prikjes halen, bestaat de kans dat er tekorten ontstaan voor mensen die de vaccinatie echt nodig hebben.
Ook NAC vaccineerde de selectie. Clubarts Cees Joosen heeft inmiddels spijt betuigd. Op Omroep Brabant noemde hij de actie 'een beetje dom', omdat voetballers geen voorrang zouden mogen hebben op andere mensen.
Illegale vaccinatie
De vaccinatie is illegaal want voetballers behoren niet tot de specifieke risicogroepen waarvoor minister Klink van Volksgezondheid een deel van zijn 34 miljoen vaccins beschikbaar stelt. Maandag zijn kinderen tussen de 6 maanden en vier jaar aan de risicogroepen toegevoegd.
Een woordvoerder van de KNVB verklaart dinsdag in ochtendblad Trouw dat er meer clubs zijn die hun spelers graag willen laten vaccineren. ‘Ze hebben ons advies gevraagd. We hebben het uitgezocht, maar we zien nu geen mogelijkheid om dit op illegale wijze te doen.’
Spelers van Anderlecht
Ook in België is er veel kritiek gekomen op de vaccinaties bij de spelers van onder meer Anderlecht en Club Brugge. De spelers van Anderlecht die dat wilden, konden zich afgelopen weekeinde tegen de Mexicaanse griep laten vaccineren, aldus een woordvoerder van de voetbalclub maandag. Via de medische staf kregen de spelers de spuitjes.
Hetzelfde is gebeurd bij club Standard. Dit bljikt uit een verklaring maandag van het griepcommissariaat Influenza in België. Het commissariaat stelt dat het een onderzoek start naar de vaccinatie van de voetbalspelers van Anderlecht en Standard hoewel ze niet tot de doelgroep van de vaccinatiecampagne behoren.
Inenten tegen griep
Deze week zou ook Club Brugge zijn spelers laten inenten tegen de griep. Na hun match zondag kreeg het elftal van Standard die kans volgens berichten in de Belgische media.
Het Belgische griepcommissariaat Influenza vindt het ‘niet kunnen’ dat de clubs hun spelers laten inenten. Mensen uit de risicogroepen genieten absolute voorrang, luidt het. Griepcommissaris Van Ranst is er niet over te spreken.
Oproep UEFA tot vaccineren
De UEFA roept op om spelers in de Europese competitie te laten vaccineren, verdedigen de clubs zich. Club Brugge benadrukt dat zijn spelers regelmatig het vliegtuig op moeten en dus risico lopen om besmet te geraken. Op de website van de UEFA staat echter een verklaring waarin de federatie de noodzaak tot vaccinatie nuanceert en benadrukt dat de spelers niet tot de risicogroepen behoren.
De clubs worden waarschijnlijk nerveus doordat steeds meer voetballers uitvallen als gevolg van de griep. Zo is Juventus getroffen door een massale uitbraak van de Mexicaanse griep waardoor vijf spelers uitvielen voor de Champions League wedstrijd vorige week woensdag tegen Manchester United.
Verder was Edwin van der Sar door griep afwezig tijdens de wedstrijd tussen Hertha BSC Berlin tegen Fulham FC.
Goldman Sachs
De pogingen van de voetbalclubs om de officiële beleidslijnen te omzeilen, lijkt op de felle discussie die vorige week ni Noord-Amerika losbarstte over de aanschaf van vaccins tegen de Mexicaanse griep door dertien bedrijven, waaronder Citibank en Goldman Sachs.
Citibank heeft 1200 vaccins ontvangen en Goldman circa 200, zo verklaarde het Amerikaanse departement voor Volksgezondheid, dat de aanvragen heeft goedgekeurd.
Op internet barstte prompt een heftige discussie los over klassenjustitie en bevoordeling van bankiers die toch al zo genereus zijn geholpen met kapitaalinjecties en garantieregelingen.
Gebruikelijk
Het is in de Verenigde Staten echter gebruikelijk dat grote bedrijven een eigen uitgebreide gezondheidsdienst en zelfs klinieken hebben die zorgdragen voor het lichamelijk welzijn van de medewerkers. Zij doen dat om de torenhoge ziektekostenpremies te beteugelen. Bedrijven betalen er het leeuwendeel van de ziektekostenverzekering bij wijze van secundaire arbeidsvoorziening.