Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 239929 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #760 Gepost op: 26 november 2009, 13:36:14
Finland vaccineert gehele bevolking tegen Mexicaanse griep  

http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.6128
Geplaatst door wim op donderdag 26 november 2009 - 11:49:08

    
De Finse overheid heeft besloten dat de gehele bevoling zal worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep.

De noodzakelijke bestellingen zijn geplaatst, maar tot nu toe is slechts een deel van deze doses in Finland aangekomen.

Mensen die tot de risicogroepen behoren, zijn in de meeste gebieden in Finland reeds gevaccineerd: bijvoorbeeld zwangere vrouwen, chronisch zieken, kleine kinderen en medisch personeel, schoolgaande kinderen, tieners en ouderen.

De rest van de Finse bevolking zal begin komend jaar aan de beurt zijn voor vaccinatie. De vraag is of vaccinatie dan nog wel zinvol is, omdat de Mexicaanse griepepidemie op dit moment in Zuid-Finland op zijn hoogetpunt is en elders in Finland al weer aan het afnemen is.

Toch is het Finse ministerie van Volksgezondheid van mening dat vaccinatie zinvol is, omdat in het verleden bij pandemieën 2 tot 3 golven zijn geweest, hetgeen dus bepaald niet uit te sluiten is in het geval van de Mexicaanse griep. Bovendien zal de epidemie in Finland nog wel 2 tot 3 maanden duren, zo is de algehele verwachting.

De mensen die zijn gevaccineerd, hebben geen last gehad van onverwachte of sterke bijwerkingen. Als er al bijwerkingen waren, verdwenen deze binnen enkele dagen. Anderszijds waren er wel allergische reacties op het vaccin, meer dan in het geval van de vaccins die tegen de reguliere seizoensgriep worden toegediend.

De meeste mensen die in Finland ziek werden als gevolg van het H1N1 virus, vertoonden slechts milde symptomen. In totaal zijn 16 mensen nu overleden als gevolg van de ziekte, 15 van hen waren al eerder ziek of verzwakt; officieel zijn er circa 6.100 gevallen van Mexicaanse griep in Finland vastgesteld.

In Finland zijn tot nu toe 1 miljoen mensen ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Finland ontving 100.000 doses op maandag, 236.000 doses worden deze week vertraagd aangeleverd.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #761 Gepost op: 26 november 2009, 13:37:25
Mexicaanse griep wordt een blijvertje

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=9N2IOLK7
donderdag 26 november 2009Auteur: Wim Köhler, © NRC Handelsblad  

Vaccinatie blijft zinvol, ook nu de epidemie tijdelijk lijkt in te zakken. reuters

© JERRY LAMPEN
GEZONDHEID — ROTTERDAM - Iedereen die niet is gevaccineerd, krijgt uiteindelijk Mexicaanse griep. Maar niet noodzakelijk allemaal tegelijk, en ook niet allemaal deze winter.

Hoe kun je voorkomen dat je Mexicaanse griep krijgt? 'Vermijd contact met mensen die griep hebben' en 'Was vaak uw handen met water en zeep.' Dat zijn de twee voornaamste tips die de overheid geeft. Maar zijn ze waar? Kun je daarmee Mexicaanse griep echt voorkomen?

'Ik denk dat iedereen die griep uiteindelijk wel zal krijgen', zegt theoretisch epidemioloog Hans Heesterbeek, verbonden aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. 'Die maatregelen als handen wassen en contact vermijden zijn vooral belangrijk om de pandemie beperkt te houden in de periode dat er nog geen vaccin is.'

Heesterbeek bouwt wiskundige modellen waarmee hij het verloop van uitbraken van infectieziekten voorspelt. Hij kan ook uitrekenen hoe maatregelen als zieken vermijden, handen wassen, scholen sluiten, vaccinaties en griepremmers (Tamiflu) de epidemie beïnvloeden.

Wie zich niet laat vaccineren, komt in de komende jaren de Mexicaanse griep toch een keer tegen. Zelfs een vaccin geeft geen waterdichte garantie. Heesterbeek: 'Als dit jaar door aangepast gedrag weinig mensen griep krijgen, is er volgend wellicht een grotere uitbraak, doordat er meer mensen vatbaar zijn.'

De vorige grieppandemieën laten zien dat een nieuw virus niet zomaar verdwijnt. De laatste grieppandemie -de Hongkonggriep van 1968- ontstond toen een voor mensen nieuw H3N2-influenzavirus opdook. Na één pandemisch jaar heeft dat virus zich als 'wintergriepvirus' gevestigd. Het muteert ieder jaar een beetje, reist met de seizoenen de wereldbol over, en is al veertig jaar lang om de twee à drie jaar het actiefste virus tijdens de wintergriepgolf. Het treft dan kinderen die tussen beide H3N2-griepgolven zijn geboren en mensen met een slecht werkend afweersysteem.

'Vrijwel iedereen is inmiddels met dat circulerende H3N2 besmet', zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Mensen die er ooit mee zijn besmet (en er wel of niet ziek van zijn geweest), of die er jaarlijks met de wintergriepprik tegen zijn gevaccineerd, worden meestal niet meer erg ziek van het H3N2.

Behalve het influenza A H3N2-virus bezorgt ook een A H1N1 al sinds 1977 de wereldbevolking wintergriep. De H3N2 en H1N1 wisselen elkaar een beetje af. Een influenza B-virus steekt onregelmatig de kop op. Ook met die virussen, schatten de virologen, is inmiddels meer dan 90procent van de bevolking besmet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het nieuwe H1N1-virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, een blijvertje is. Op het zuidelijk halfrond, waar de winter voorbij is en de griep het land uit, heerste vooral de Mexicaanse griep en dook soms het H3N2-virus en influenza B nog op. Het oude H1N1-influenzavirus lijkt te zijn verdrongen door het Mexicaanse.

MINDER MENSEN ZIEK

Het aantal Belgische doden door Mexicaanse griep steeg inmiddels naar twaalf, in Nederland zijn er al 28 geteld. Maar in een normaal griepjaar zijn het er gemiddeld wel duizend. Beide cijfers staan in de berichtgeving vaak naast elkaar, maar zijn onvergelijkbaar, zeggen de deskundigen. Wie nu griepdoden telt op de manier waarop het ieder jaar gebeurt, vindt er geen 28 maar ongeveer 0.

Bij de 28 griepdoden heeft een laboratoriumtest uitgewezen dat ze met het Mexicaanse-griepvirus waren besmet. Ziekenhuizen moeten patiënten met Mexicaanse griep melden bij de overheid. Dus als mensen met koorts en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis komen, krijgen ze een test op besmetting met influenza A H1N1 2009, het Mexicaanse-griepvirus.

De influenza die iedere winter heerst, is niet 'aangifteplichtig'. Artsen testen niet op virussen of bacteriën als het voor de behandeling niet van belang is. In andere winters is daarom onbekend wie er met influenza (of na een flinke griep) in het ziekenhuis komt en daarna overlijdt. Dat geldt al helemaal voor mensen die thuis overlijden na een griep. Waar komt het andere griepcijfer dan vandaan?

Volgens demograaf Jan Latten (Centraal Bureau voor de Statistiek en Universiteit van Amsterdam) zal een arts die een van zijn hartpatiënten na een flinke griep aan een hartstilstand ziet overlijden die hartstilstand als primaire doodsoorzaak invullen op het overlijdensformulier. Zo vind je in normale griepjaren uiteindelijk maar heel weinig griepsterfte terug in de doodsoorzakenstatistiek.

Maar als er een griepgolf is en demografen zien achteraf een piek in de sterfte, dan wijzen ze de getelde oversterfte grotendeels toe aan griep.

Het voorlopige WHO-advies voor de samenstelling van het wintergriepvaccin voor het zuidelijk halfrond, dat de vaccinfabrikanten binnenkort zullen maken, is een combinatievaccin van A H3N2, influenza B en het Mexicaanse A H1N1-virus. Of een combinatievaccin van A H3N2 en influenza B, en een tweede vaccin met alleen het Mexicaanse A H1N1.

Het is dus niet de vraag óf iedereen met de Mexicaanse griep wordt besmet, maar wanneer. En een belangrijker vraag is nog hoeveel mensen er echt ziek worden na de besmetting.

Afgelopen zomer was de verwachting dat in het eerste griepseizoen van de Mexicaanse griep in het ergste geval 30 procent van de mensen echt griep zou krijgen (een week ziek) en dat nog eens 30 procent van de bevolking besmet zou raken zonder ziek te worden. Tussenvormen zijn ook mogelijk: alleen rillerig, één dag koorts, twee dagen koorts en hoofdpijn, en hoesten.

De Europese infectieziektewaakhond ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) heeft de verwachting in zijn risicoschatting bijgesteld naar maximaal 20procent zieken. In Nieuw-Zeeland en Australië werden nog minder mensen ziek, maar de mensen wonen er toch wat verspreid en de winters zijn er (nog) warmer dan hier.

Minder mensen ziek dus. Voor de toekomstige uitbraken is dan de vraag: raakten er ook minder mensen besmet? Is de oorspronkelijke schatting van 60procent besmettingen wél gehaald in die eerste Mexicaanse-griepgolf op het zuidelijk halfrond?

'Dat wil iedereen nu weten', zegt Marion Koopmans. 'Dat is belangrijk voor vervolgadviezen over het vaccinatiebeleid. Maar er is bloedonderzoek voor nodig van een goede steekproef van de bevolking en ik heb daarvan nog geen resultaten gezien. Ik weet dat veel buitenlandse collega's in landen waar al een flinke griepgolf is geweest, ermee bezig zijn.'

HOE OUDER, HOE BETER?

Actueler is de vraag hoeveel zestigplussers nu eigenlijk weerstand hebben tegen de Mexicaanse griep. Amerikaans onderzoek liet zien dat veel mensen die voor 1950 zijn geboren, afweer hebben tegen het Mexicaanse griepvirus. Dat wordt gemeten door mensen bloed af te nemen en te onderzoeken hoeveel afweermoleculen (antilichamen) in het bloed zich aan het griepvirus hechten. Hoe ouder de mensen, hoe beter hun afweer.

In China daarentegen bleken ouderen helemaal geen afweer tegen de Mexicaanse griep te bezitten. Althans niet op het platteland van de provincie Guangxi. In bloedserum van ruim 4.000inwoners, in leeftijd variërend van 7 tot 84jaar, werd nauwelijks een afweerreactie tegen het Mexicaanse-griepvirus gemeten, blijkt uit een artikel in het novembernummer van Emerging Infectious Diseases. De overwegend Chinese auteurs speculeren dat oudere Amerikanen hun afweer te danken hebben aan hun herhaalde vaccinaties tegen de wintergriep.

Medeauteur van dat Chinese artikel is viroloog Menno de Jong, tegenwoordig hoogleraar in het AMC in Amsterdam en ook nog verbonden aan zijn oude werkplek in het Hospital for Tropical Diseases in Ho Chi Minhstad in Vietnam. De Jong: 'Zelf denk ik dat er nog wel andere verklaringen zijn. Misschien dat er in de Amerikaanse steden meer blootstelling aan verschillende griepvirussen is geweest dan op het dunbevolkte Chinese platteland. Maar het is onbekend of dat zo is.'

De Amerikaanse onderzoekers denken zelf dat de ouderen in hun onderzoek nog 'afweerherinneringen' hebben aan infecties met de directe nakomelingen van het H1N1-virus dat ooit de Spaanse griep veroorzaakte, de eerste grieppandemie van de twintigste eeuw. Dat H1N1-virus bleef tot 1957 als gewoon wintergriepvirus onder mensen circuleren. Toen is het verdrongen door het H2N2-virus van de Aziëgriep, dat de tweede pandemie in de vorige eeuw veroorzaakte.

Een eiwit in het Mexicaanse-griepvirus dat erg bepalend is voor de reactie van het menselijke afweersysteem -het hemagglutinine, afgekort H- lijkt nog behoorlijk op het H dat in het virus van de Spaanse griep zat.

De Jong: 'Het HA-gensegment van het Mexicaanse griepvirus dat voor hemagglutinine codeert, komt uit een varkensgriepvirus dat, net als het HA van de menselijke wintergriepvirussen van voor 1957, direct afstamt van het Spaanse-griepvirus. De HA-segmenten in de huidige wintergriepvirussen hebben die overeenkomst veel minder.'

'Theorieën zijn er genoeg, maar afgezien van die onderzoeken uit de Verenigde Staten en China zijn er nog geen gegevens', zegt Marion Koopmans, hoofd van de RIVM-virologie-afdeling die bijhoudt welke virussen in Nederland rondwaren en de ziekte veroorzaken.

De ECDC verwacht deze winter alvast veel minder griepdoden onder ouderen. Het totaal aantal doden zal net zo hoog uitkomen als in een 'gewoon' griepseizoen. De ECDC verwacht dus relatief meer jongeren onder de doden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #762 Gepost op: 26 november 2009, 20:22:55
http://www.ad.nl/ad/nl/1528/Mexicaanse-griep/article/detail/446869/2009/11/26/Duizenden-kinderen-kregen-Mexicaanse-griep-zonder-ziek-te-worden.dhtml

'Duizenden kinderen kregen Mexicaanse griep zonder ziek te worden'

LONDEN - Britse experts zijn er van overtuigd van duizenden schoolkinderen Mexicaanse griep hebben gehad zonder het te weten. Ze schatten dat in dichtbevolkte gebieden, zoals Londen, één op drie kinderen besmet is geraakt. Over het hele Verenigd Koninkrijk zou 15 tot 20 procent van de kinderen besmet zijn geraakt. Slechts minder dan één op tien is ook daadwerkelijk ziek geworden.
"Dat wordt duidelijk als we alle stukjes informatie naast elkaar leggen", aldus professor Maria Zambon. John Watson gaat nog iets verder en zegt dat de helft van de besmetten niet eens symptomen zouden vertoond hebben als ze het niet hadden geweten.

Daaruit blijkt ook dat slechts 5 à tien procent van de mensen medische hulp zoekt als ze griepsymptomen vertonen. Dat zou stijgen naar 30 tot 50 procent tijdens een pandemie.

Momenteel is Zambon bezig met het herberekenen van het aantal besmette gevallen in het Verenigd Koninkrijk.
26/11/09 17u51


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #763 Gepost op: 26 november 2009, 22:26:32
http://www.nu.nl/binnenland/2131764/opkomst-prikactie-ahoy-valt.html

Opkomst prikactie Ahoy valt tegen
Uitgegeven:    26 november 2009 20:47
Laatst gewijzigd:    26 november 2009 20:49

ROTTERDAM - Er waren ruim 40.000 oproepen verstuurd, de GGD hield rekening met een opkomst van 35.000 kinderen, maar het waren er slechts 16.341 die donderdag naar het evenementencomplex Ahoy in Rotterdam-Zuid waren gekomen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.
© NU.nl/Gera Nieland

Dat maakte de GGD donderdagavond bekend. Vijfhonderd medewerkers stonden donderdag klaar om de duizenden kinderen en hun begeleiders te ontvangen voor de grootschalige vaccinatiecampagne.

Campagnecoördinator Winfred Schop: ''De opkomst van donderdag is een stuk minder hoog in vergelijking met de voorgaande dagen. Vrijdag prikken we nog in drie gemeenten. Daarna kunnen we zeggen of deze vaccinatiecampagne in onze regio is geslaagd.''

Rotterdam

De vaccinatiecampagne in de regio Rotterdam-Rijnmond is maandag begonnen in de gemeenten rondom Rotterdam. De GGD heeft gemerkt dat duizenden Rotterdammers sinds maandag naar buurgemeenten zijn uitgeweken om hun kind te laten vaccineren.

In totaal heeft 61 procent van de doelgroep gehoor gegeven aan de oproep. Vanaf 14 december vindt de tweede ronde plaats.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #764 Gepost op: 27 november 2009, 11:08:51
Peuters krijgen koorts na prik

http://www.destentor.nl/algemeen/gezondenwel/5868115/Peuters-krijgen-koorts-na-prik.ece
door Hélène van Beek. vrijdag 27 november 2009 | 08:58 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 27 november 2009 | 09:17

DEN BOSCH - Kleine kinderen krijgen vaak hoge koorts na de vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb krijgt dagelijks zo'n tweehonderd meldingen over bijwerkingen van Pandemrix binnen.

Sinds afgelopen maandag krijgen kinderen tussen zes maanden en vijf jaar massaal het vaccin Pandemrix van farmaceut Glaxo Smith Kline toegediend ter voorkoming van Mexicaanse griep. "De complicaties door hoge koorts vallen tot nu toe wel mee", aldus een woordvoerder van Lareb. Het vaccin is niet getest op kinderen. Mede om die reden kreeg Lareb expliciet de opdracht alle bijwerkingen nauwkeurig bij te houden.

In de bijsluiter van Pandemrix staat ook dat koorts een veelvoorkomende bijwerking is. "Nu er zoveel koortsmeldingen binnenkomen, is ons vermoeden bevestigd dat het inderdaad zo is", aldus de Lareb woordvoerder.

Voor Glaxo Smith Kline is de eerste vaccinatieronde voor kinderen geen reden tot bezorgdheid, laat de woordvoerder weten: "De tekst in de bijsluiter gaat uit van koorts bij 1 op de 10. Maar slechts één op de honderd kinderen heeft last van koorts." Kleine kinderen krijgen vaak hoge koorts na de vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb krijgt dagelijks zo'n tweehonderd meldingen over bijwerkingen van Pandemrix binnen. Sinds afgelopen maandag krijgen kinderen tussen zes maanden en vijf jaar massaal het vaccin Pandemrix van farmaceut Glaxo Smith Kline toegediend ter voorkoming van Mexicaanse griep. "De complicaties door hoge koorts vallen tot nu toe wel mee", aldus een woordvoerder van Lareb. Het vaccin is niet getest op kinderen. Mede om die reden kreeg Lareb expliciet de opdracht alle bijwerkingen nauwkeurig bij te houden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #765 Gepost op: 27 november 2009, 11:22:28
Aantal griepbesmettingen neemt af

BILTHOVEN - Het aantal besmettingen met de Mexicaanse griep neemt af. Wel stierven er afgelopen week acht mensen aan het virus.
 Bij alle acht sterfgevallen was er sprake van zogenoemd onderliggend lijden. Dat meldde het RIVM vrijdag.

Vorige week werden er 359 mensen met het H1N1-virus opgenomen in het ziekenhuis. Deze week waren dat er 289.

http://www.nu.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #766 Gepost op: 27 november 2009, 11:26:51
Acht nieuwe griepdoden

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5431033/__Acht_nieuwe_griepdoden__.html
vr 27 nov 2009, 11:00      

AMSTERDAM -  In de afgelopen week zijn er acht nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van de Mexicaanse griep. Het gaat om een 38-jarige man, een 41-jarige man, een 49-jarige vrouw, een 53-jarige man, een 53-jarige vrouw, een 65-jarige man, een 69-jarige vrouw en een 81-jarige man.

Bij alle acht slachtoffers was er sprake van onderliggend lijden, heeft het RIVM vrijdag bekendgemaakt.

(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


Dokterswacht

  • fotograaf/AED bediener
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 691
Reactie #767 Gepost op: 27 november 2009, 13:32:50
In de instelling waar ik werkzaam ben neemt het aantal besmettingen juist toe. Hadden we vorige week nog maar 3 van de ruim 200 cliënten met N1H1, deze week zijn er al 6 nieuwe gevallen bij gekomen, terwijl de anderen nog niet hersteld zijn (zelfs niet na 7 dagen).
Afgelopen week was de eerste vaccinatie ronde voor cliënten van de instelling. Maar hopen dat hiermee het aantal gevallen van N1H1 niet verder toe zal nemen.

Dit spreekt dus de cijfers tegen die via de pers bekend gemaakt worden. Volgens mij worden lang alle gevallen niet meer gemeld. Mensen die niet naar de huisarts gaan (het zal wel Mexicaanse griep zijn) worden uiteraard ook niet geregistreerd. Het werkelijk aantal besmettingen zal dus wel vele malen hoger liggen dan de officiele cijfers.


Mogelijk dat de vaccinaties van de risicogroepen er voor zorgt dat hat aantal ziekenhuis opnames af lijkt te nemen. Ben je gevaccineerd, dan zul je de griep in een minder ernstige vorm krijgen, dus zal een IC opname minder voor de hand liggen.

De tijd zal het leren.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #768 Gepost op: 27 november 2009, 15:49:39
Opkomst kinderen griepprik 70 procent

http://www.nrc.nl/achtergrond/griepvirus/article2424305.ece/Opkomst_kinderen_griepprik_70_procent
Gepubliceerd: 27 november 2009 14:59 | Gewijzigd: 27 november 2009 15:06
Door onze redacteur Frits Baltesen

Bilthoven, 27 Nov. Rond 70 procent van de kinderen van zes maanden tot en met vier jaar is deze week gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Dat percentage zal waarschijnlijk nog iets stijgen.
 
In de grote steden was de opkomst van kinderen lager: zestig procent. Dat zegt de GGD Nederland, die de eerste ronde inentingen van kinderen deze week organiseerde. Daarbij zijn 830.000 kinderen en 200.000 huisgenoten van baby’s opgeroepen. „We hadden gehoopt op dit percentage”, zegt Jelle Doosje van GGD Nederland.

Een verklaring voor de lagere opkomst in de grote steden is volgens Doosje mogelijk dat de locaties in die steden groot waren (RAI, Jaarbeurs, Ahoy), waardoor veel mensen liever hun kinderen lieten vaccineren in een buurgemeente. Zo heeft Capelle aan de IJssel een opkomstpercentage van ruim 100 procent.

Het opkomstpercentage van de ruim vijf miljoen mensen uit de risicogroepen is 75 procent, heeft het RIVM laten weten. Daarbij gaat het om 60-plussers en mensen die vanwege diabetes en hart- of ademhalingsproblemen een verhoogd risico hebben.

Vanochtend maakte het RIVM bekend dat afgelopen week acht mensen zijn overleden die Mexicaanse griep hadden. Alle overledenen hadden een andere ernstige ziekte. De jongste persoon die deze week overleed, was een 38-jarige man. Het aantal ziekenhuisopnames daalde van 359 vorige week naar 289 deze week.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #769 Gepost op: 27 november 2009, 15:57:02
Peuters krijgen koorts na prik
Vier geprikte kinderen met koorts opgenomen

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/222883
vrijdag 27 november 2009 15:02 uur
 
REGIO - Ruim een derde van de kinderen die zijn ingeënt tegen de Mexicaanse griep krjgt koorts. Dat is meer dan verwacht, meldt het RIVM in Bilthoven.

Bij vier kinderen in Nederland liep de koorts zo hoog op, dat ze opgenomen moesten worden.

Het gezondheidsinstituut meldt ook dat het aantal griepbesmettingen inmiddels afneemt. Werden er vorige week nog 359 mensen met het virus opgenomen in het ziekenhuis, deze week waren dat er nog 289.

In Nederland overleden vorige week acht mensen aan de griep, maar zij waren al ziek of verzwakt.
Samen sterk in de hulpverlening!