Griepgruwel: ‘Echinaforce helpt tegen H1N1-griep’http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/griepgruwel-%E2%80%98echinaforce-helpt-tegen-h1n1-griep%E2%80%99Gepubliceerd : 7 december 2009 - 5:05 pm
Geruchten over de Mexicaanse griep, het vaccin en medicijnen zijn hardnekkig. Vooral op internet zijn zin en onzin moeilijk van elkaar te onderscheiden. In de serie Griepgruwelen brengt de Wereldomroep duidelijkheid. In deel 2 aandacht voor het middel Echinaforce dat zou helpen bij griep en verkoudheid.
Sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep staan de schappen bij drogist en apotheek vol natuurproducten en homeopathische drankjes en pilletjes. Verkrijgbaar zonder recept van een arts. En het publiek slaat ze met kilo’s tegelijk in. Fabrikant A. Vogel, bekend van de homeopathische middeltjes, gooit er zelfs wetenschappelijk onderzoek tegenaan om de werkzaamheid te bewijzen.
Rode zonnehoed
Van Echinacea purpurea (de plant rode zonnehoed die in Noord-Amerika voorkomt) is al eeuwen een weerstandverhogende werking bekend, zegt woordvoerder Sandra Stroeve van A. Vogel. Het bedrijf verkoopt het extract als druppeltjes tegen griep en verkoudheid. “Echinaforce is gemaakt van verse Echinacea purpurea. We hebben in vitro, simpel gezegd in een reageerbuis, onderzocht wat de werking is van Echinaforce bij verschillende griepvirussen, waaronder het Mexicaanse griepvirus, en daaruit bleek dat Echinaforce die virussen voor bijna 100 procent remt.”
Reageerbuis
Op het in vitro-onderzoek naar Echinea purpurea is weinig af te dingen, meent Cees Beukelman, medewerker fytotherapie van de Universiteit Utrecht. De onderzoeker naar de werkzaamheid van plantaardige geneesmiddelen gelooft in de heilzame werking van plantenextracten. Ondanks zijn afkeer van homeopathische middeltjes, de noemer waaronder A. Vogel zijn producten verkoopt. “Maar Echinaforce heeft eigenlijk niets met homeopathie te maken.”
Volgens Stroeve is onduidelijk hoe het plantenextract het lichaam beschermt. Daarom zegt het reageerbuisonderzoek niets over de feitelijke werking, erkent zij.
Echinaforce is wel geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat wil zeggen dat de veiligheid van het middel is beoordeeld. Niet dat de werking van het middel wetenschappelijk is aangetoond.
Meer onderzoek
Daarom zou Fytoloog Beukelman graag zien dat er meer onderzoek naar Echinaforce-gebruik wordt gedaan. Zeker nu het middel zo vaak wordt verkocht. Maar dat blijkt in de praktijk lastig. Het protocol voor wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen bij mensen is zeer strikt. ”Je weet dat het middel verkocht wordt, want dat ziet de producent aan de omzetcijfers. maar je weet niet wie de gebruikers zijn", legt hij uit. "Het zou wetenschappelijk heel interessant zijn, maar ook voor de consument heel belangrijk om nu eens hard vast te stellen dat het een gunstige werking heeft.”
Want dat het middel werkt, staat voor hem vast