Gezondheidsschandaal van de eeuw?http://weblogs.nos.nl/madrid/2010/01/25/gezondheidsschandaal-van-de-eeuw/25-1-2010 11:27
Spanje zit in zijn maag met miljoenen griepvaccins. Het land kocht de vaccinaties in toen het er nog op leek dat de Mexicaanse griep duizenden Spanjaarden het leven zou kosten. Nu het meevalt schieten er zomaar 21 miljoen doses over. Er komt ook in de Spanje de vraag naar boven of de Wereld Gezondheidsraad niet schromelijk overdreef met hun rampscenario van de epidemie.
Massale inentingen als in Nederland zijn er in Spanje eigenlijk niet geweest. Negen van de tien Spanjaarden werden niet gevaccineerd, al zaten ze in risicogroepen. Net als overal ter wereld zijn de alarmbellen afgezet. De website van het Ministerio de Salud is allang gestopt met wekelijkse rapporten over de verspreiding van de Mexicaanse griep.
Er werden 37 miljoen doses van het griepvaccin ingeslagen, waarvan uiteindelijk 3 miljoen werd gebruikt. Voorlopig blijven 13 miljoen vaccinaties in de opslagloodsen, aldus het Ministerie. De rest gaat naar ontwikkelingslanden of wordt tegen een zacht prijsje doorverkocht aan Polen of Bulgarije.
Was zoveel voorzorg nu overdreven? 271 Spanjaarden overleden aan de Mexicaanse griep, wereldwijd 14.000 (Nederland 56). Nuchter bekeken stelt dat weinig voor. Aan de normale griep gaat jaarlijks zeker het twintigvoudige aan mensen dood, stelde gisteren de Spaanse krant ABC. Daarmee is het virus van de Mexicaanse griep een van de zwakste die onderzoekers ooit zagen.
De vraag is nu of het allemaal wel meeviel omdat wereldwijd mensen werden ingeënt en voorgelicht over de risico’s. Of omdat de Wereld Gezondheidsraad de zaak veel negatiever voorstelde dan het in werkelijkheid was. Met als effect dat de farmaceutische industrie zich in de handen kon wrijven. Ze verdiende tussen de vijf en zeven miljard euro aan de vaccins die regeringen insloegen.
Een opvallende hoofdrol in het artikel (“Het gezondheidsschandaal van de eeuw”) krijgt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus. ABC vraagt zich af waar zijn rol als viroloog en adviseur van de Wereld Gezondheidsraad – en van de Nederlandse regering – eigenlijk ophoudt. En zijn belang als aandeelhouder van het bedrijf ViroClinics, verbonden aan medicijnfabrikant GSK begint.
Osterhaus ontkent een belangenverstrengeling, en zegt in het artikel: “Ik heb (in het geval van Nederland) de minister (Klink) alleen maar een aantal mogelijke gevolgen (van de Mexicaanse griep) voorgehouden. Hij koos voor het slechtste scenario.”
Deze week wordt in een subcommissie van de Raad van Europa naar de kwestie gekeken. Dat is nogal vrijblijvend, zij hebben verder geen wetgevende bevoegdheden. Ook het Nederlandse parlement praat nog over de vermeende hype rond de Mexicaanse griep.