Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 237688 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #860 Gepost op: 31 januari 2011, 08:51:04
Negen nieuwe slachtoffers Mexicaanse griep, AD 28/01
ROTTERDAM - Tot eind vorige week zijn er bij het RIVM negen nieuwe
sterfgevallen door de Mexicaanse griep (H1N1) gemeld. Daarmee komt het
totale aantal doden door deze griep sinds oktober op twintig. Dat heeft het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag meegedeeld.
In de derde week van dit jaar steeg het aantal ziekenhuisopnamen met 111, van
288 tot 399. Het instituut wil overigens af van de term 'Mexicaanse griep' omdat
die zou suggereren dat er een groot gevaar is voor de volksgezondheid, terwijl
er sprake is van een gewone seizoensgriep.
Volgens onderzoeksbureau Nivel is er nog steeds sprake van een lichte epidemie
waar het gaat om de 'gewone' griep. In de derde week van het jaar meldden
zich 105 op de 100.000 mensen met griepklachten bij de huisarts. Dat was de
derde achtereenvolgende week dat van een lichte epidemie wordt gesproken.
Dat is het geval als meer dan 51 mensen op de 100.000 wegens griep naar de
dokter gaan.
www.ad.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #861 Gepost op: 11 februari 2011, 08:22:41
Griepbestrijding niet direct starten bij begin uitbraak

Het is beter om maatregelen die de impact van een griepepidemie moeten beperken, niet onmiddellijk te nemen als de eerste griepgevallen zich voordoen. Enkele weken wachten lijkt een betere optie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Imperial College London waarin griepepidemieën zijn gesimuleerd met een wiskundig model. Het onderzoek verschijnt vandaag om 23.00 uur in het online tijdschrift PLoS Computational Biology.

In 2009 werd de wereld opgeschrikt door de Mexicaanse H1N1-influenza. Als zich een dergelijke snelgroeiende uitbraak van een infectieziekte voordoet, zijn er niet onmiddellijk beschermende vaccins beschikbaar. Om de tijd tot vaccinontwikkeling te overbruggen, kunnen overheden diverse maatregelen overwegen die contacten tussen mensen verminderen en daarmee de overdracht van de ziekte remmen. Voorbeelden zijn het sluiten van scholen en publieke gebouwen, en beperking van (openbaar) vervoer. Het is echter economisch en maatschappelijk niet wenselijk deze maatregelen lang in stand te houden. Influenzadraaiboeken van de VS noemen zelfs een expliciete maximumduur van 12 weken
Wiskundige modellen
Dr. Don Klinkenberg, theoretisch epidemioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht: “We hebben samen met het Imperial College London met wiskundige modellen het effect van kortlopende interventies bestudeerd. Daarin is gekeken naar het totaal aantal gevallen, de piek van de epidemie om topdrukte in de gezondheidszorg te beperken, en de economische en maatschappelijke impact. Een specifiek scenario is een twaalfweekse interventie met als randvoorwaarde dat het aantal griepgevallen lager blijft dan een vooraf gesteld doel. Zo’n doel zou het aantal beschikbare doses antivirale geneesmiddelen kunnen zijn. Volgens de resultaten is een interventie die enkele weken na aanvang van de epidemie start, vaak effectiever dan interventie die direct begint. Dit geldt zowel bij minimaliseren van de piek van de epidemie, als bij minimaliseren van de maatschappelijke impact.”


Nationale draaiboeken
“De nationale draaiboeken voor pandemieën bevatten vele beleidsopties, maar een duidelijke beschrijving van de doelen ontbreekt. Verschillende doelen kunnen elkaar in de weg zitten, dus het is essentieel om prioriteiten te stellen”, aldus Klinkenberg. “Epidemieën zijn dynamisch. Als je ingrijpt, verander je die dynamiek, en het gevolg is vaak niet intuïtief te voorspellen. Door met wiskundige modellen het effect van bestrijding te simuleren, kunnen we toch de gevolgen beter begrijpen.”
Het is belangrijk de dynamische patronen te begrijpen bij het ontwikkelen van optimale bestrijdingsstrategieën. Dat geldt in het bijzonder voor influenza epidemieën, die zich voordoen op een snelle tijdschaal van weken en maanden, in plaats van jaren.
Bron: UMCU
www.medicalfacts.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #862 Gepost op: 3 maart 2011, 08:57:14
Huisartsen ontvangen brief H1N1-onderzoek van RIVM

Deze week hebben een paar honderd huisartsen een brief van het RIVM ontvangen. In deze brief werden zij gevraagd om medische gegevens aan te leveren van kinderen waarvan de moeder zwanger was tijdens de H1N1-vaccinatiecampagne. De moeders hebben voor deze gegevensverstrekking gerichte toestemming verleend. De benaderde huisartsen mogen de gevraagde gegevens dus verstrekken. Het toesturen van het complete medisch dossier van het kind is niet gewenst.

In totaal hebben 1.900 ouders hun medewerking verleend aan het RIVM-onderzoek waarin vrouwen die een H1N1-vaccinatie hebben gekregen, worden vergeleken met zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn. Hiervan hebben er 1.672 toestemming gegeven om bij de huisarts informatie op te vragen. Het onderzoek kijkt naar het verloop van de zwangerschap, geboorte en de ontwikkeling van het kind in het eerste levensjaar.
Geen compleet dossier
De eerste betrokken huisartsen hebben nu dat verzoek ontvangen van het RIVM. In dat verzoek staat dat de huisarts ook het complete medische dossier kan toesturen. We hebben de toestemmingsverklaring van de ouders laten checken door de KNMG. Deze is correct maar geeft geen toestemming voor het toesturen van het complete dossier, maar slechts voor het verstrekken van relevante informatie.

Het RIVM heeft toegezegd de betreffende passage aan te passen in de brief die nog verstuurd moet worden aan de overige huisartsen.

Bron: LHV

www.medicalfacts.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #863 Gepost op: 14 maart 2011, 22:20:01
Minister Schippers stuurt evaluatierapporten Griep naar Tweede Kamer

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/nieuws/2011/03/14/minister-schippers-stuurt-evaluatierapporten-griep-naar-tweede-kamer.html
Nieuwsbericht | 14-03-2011

Vandaag heeft minister Schippers van VWS de Evaluatie Aanpak Nieuwe Influenza A (H1N1, Mexicaanse griep) aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vandaag heeft minister Schippers van VWS de Evaluatie Aanpak Nieuwe Influenza A (H1N1, Mexicaanse griep) aangeboden aan de Tweede Kamer. In het najaar van 2010 heeft het ministerie Berenschot de opdracht gegeven de aanpak van de  Mexicaanse griep in 2009 te evalueren. De evaluatie gaat over het functioneren van de bestuurlijke keten.  
Gelijktijdig heeft de minister ook het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, in samenwerking met de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, over het functioneren van de Geneeskundige hulpverlening tijdens deze griepuitbraak naar de Kamer gestuurd.  
Een inhoudelijke reactie op beide stukken wordt door de minister spoedig aan de Tweede Kamer aangeboden.


Kamerbrief Evaluatie Nieuwe Influenza A (H1N1 - de Mexicaanse griep)

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stuurt de Tweede Kamer twee rapporten over de uitbraak van Nieuwe Influenza A (H1N1) in 2009. Het eerste rapport is van het bureau Berenschot: Evaluatie Nieuwe Influenza A (H1N1). Het tweede is een onderzoeksrapport naar het functioneren van de Geneeskundige hulpverlening tijdens deze griepuitbraak van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, in samenwerking met de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.  

Kamerstuk: Kamerbrief | 14-03-2011 | VWS | PDF document | 1 pagina | 57 KB | Download  


Bijlagen

Evaluatie Aanpak Nieuwe Influenza A (H1N1 - Mexicaanse griep)

Het bureau Berenschot heeft een brede (proces-)evaluatie uitgevoerd naar het functioneren van de bestuurlijke keten in algemene zin ten tijde van de griepuitbraak.

Rapport | 09-03-2011 | VWS | PDF document | 212 pagina's | 984 KB | Download  


GHOR-bureaus tijdens Mexicaanse griep onvoldoende zichtbaar voor de zorgpartners

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft, in samenwerking met de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, een onderzoek uitgevoerd naar het functioneren van de Geneeskundige hulpverlening tijdens deze griepuitbraak.

Rapport | 01-02-2011 | VWS | PDF document | 32 pagina's | 1,7 MB | Download
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #864 Gepost op: 22 maart 2011, 08:23:35
VWS en intensivisten kibbelden over griep
Welke patiënt krijgt dat schaarse ic-bed? Niemand heeft verantwoordelijkheid durven nemen voor deze lastige triage tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep, zo blijkt uit een evaluatierapport van bureau Berenschot. De minister voor VWS stuurde het rapport op 14 maart naar de Tweede Kamer[/b].

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) kreeg van het ministerie de vraag om een triagerichtlijn te maken, waarin zou staan hoe de electieve zorg kon worden afgebouwd en grieppatiënten konden worden ingepast in het schema bij een tekort aan ic-capaciteit. De intensivisten wilden vervolgens een stempel op hun triageprotocol van de minister. Daarmee wordt het protocol landelijk geldig, en neemt de overheid de eindverantwoordelijkheid, vonden de intensivisten. Het ministerie van VWS zette de stempel echter niet en wees terug naar de beroepsgroep, ‘in vertrouwen op de professionele inschatting en afweging van de intensivisten’. En zo bleven intensivisten en VWS de verantwoordelijkheid naar elkaar schuiven.
Een besluit bleek uiteindelijk niet nodig, omdat de griep mild verliep. Maar bij een ernstiger verloop was dat wel anders geweest, waarschuwt Berenschot. Tweede probleem was dat ten tijde van de hele discussie niemand inzicht had in de beschikbaarheid van het aantal ic-bedden, en in eventuele tekorten.
Heleen Croonen
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/VWS-en-intensivisten-kibbelden-over-griep.htm


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #865 Gepost op: 24 december 2011, 01:48:08
Ruim 340 miljoen kwijt aan Mexicaanse griep

http://www.nu.nl/politiek/2701196/ruim-340-miljoen-kwijt-mexicaanse-griep.html
Laatste update:  23 december 2011 19:05

DEN HAAG - De bestrijding van de Mexicaanse griep heeft in totaal ruim 340 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) van vrijdag aan de Tweede Kamer.
 
De aanschaf van de vaccins tegen de Mexicaanse griep, inclusief spuiten, kostte ruim 250 miljoen euro. De uitvoeringskosten van maatregelen door huisartsen en GGD's bedroegen ongeveer 75 miljoen euro.

Verder meldde Schippers dat nog wordt gewerkt aan een code om bij de aanpak van griep belangenverstrengeling te voorkomen.

Bij de aanpak van de Mexicaanse griep ontstond discussie over adviseurs van de overheid, die ook banden met farmaceutische bedrijven zouden hebben.

De Kamer is bezorgd over dilemma's waarin de overheid wordt geplaatst bij de aanpak van een pandemie, ofwel een epidemie op wereldschaal. Zo moet de overheid over de aanschaf van vaccins beslissen, voordat duidelijk is welke schade een griep aanricht.

Toekomst
Volgens de minister wordt de overheid in de toekomst, net als met de Mexicaanse griep, mogelijk weer voor dit dilemma geplaatst. Schippers heeft in september de Kamer een onderzoek toegezegd naar onder meer de onderhandelingspositie van de overheid en de rol van de farmaceutische industrie. Dit moet voor de zomer van volgend jaar klaar zijn.
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #866 Gepost op: 26 juni 2013, 13:07:49
Citaat
De Mexicaanse mediakoorts gaat over media, wetenschappers en politici die ieder vanuit een eigen belang elkaar bespeelden en de Nederlandse bevolking flink schrik aanjoegen. Over een wetenschapper - Ab Osterhaus - die eerst als superdeskundige en ideale talkshowgast beschouwd werd en te pas en te onpas in alle praatprogramma’s verscheen, om een paar maanden later door dezelfde media met evenveel enthousiasme afgebrand te worden vanwege vermeende belangenverstrengeling. Over een peperduur vaccin dat gekocht maar grotendeels niet gebruikt werd. Over een ramp die maar geen ramp wilde worden maar wel 341 miljoen euro kostte. Over de vraag wie nu eigenlijk wie bespeelde.

Een terugblik met onder anderen Ab Klink (toenmalig minister van Volksgezondheid), Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en viroloog Ab Osterhaus.

Bekijk video: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1350076


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #867 Gepost op: 22 juli 2013, 10:40:29
Human infection with avian influenza A(H7N9) virus – update

20 JULY 2013 - The National Health and Family Planning Commission, China notified WHO of an additional laboratory-confirmed case of human infection with avian influenza A(H7N9) virus. This is the first new confirmed case of human infection with avian influenza A(H7N9) since 29 May 2013.

The patient is a 61 year-old woman from Langfang City in Hebei Province who became ill on 10 July 2013. She was admitted to a local hospital from 10-15 July and transferred to a hospital in Beijing on 18 July. She is in a critical condition. On 20 July 2013, Beijing Municipal Center for Disease Control (CDC) confirmed avian influenza A(H7N9) by nucleic acid detection.

To date, WHO has been informed of a total of 134 laboratory-confirmed human cases with avian influenza A(H7N9) virus including 43 deaths. Four cases are hospitalized and 87 have been discharged. So far, there is no evidence of sustainable human to human transmission.

The Chinese government continues to take strict monitoring, prevention and control measures, including: strengthening of epidemic surveillance and analysis; deployment of medical treatment; conducting public risk communication and information dissemination; strengthening international cooperation and exchanges; and is continuing to carry out scientific research.

WHO does not advise special screening at points of entry with regard to this event, nor does it currently recommend any travel or trade restrictions.

http://www.who.int/csr/don/2013_07_20/en/index.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #868 Gepost op: 9 september 2013, 18:00:02
CDC Flu ‏@CDCFlu 34m
Second confirmed H3N2v case reported to CDC from Michigan.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!