http://www.minbzk.nl//onderwerpen/veiligheid/crisisbeheersing/nieuws--en/111375/scenariosScenario’s grieppandemie naar Tweede Kamer
10 april 2008
Ga direct naar het volgende onderdeel:
* Zie ook
De ministers Ter Horst en Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben twee scenario’s laten uitwerken over de gevolgen van een wereldwijde uitbraak (pandemie) van een nieuw griepvirus. In het ene scenario zijn de medische en maatschappelijke gevolgen mild, in het andere ernstig. De scenario’s zijn geen voorspellingen. Onbekend is immers wat de eigenschappen van een nieuw virus zijn, waar de pandemie start en hoe die zich verspreid. De scenario’s zijn bedoeld om voorbereidingen te treffen voor de medische en maatschappelijke gevolgen. De ministers hebben de scenario’s naar de Tweede Kamer gestuurd, naar gezondheidszorgorganisaties en naar de Veiligheidsregio’s.
In beide scenario’s worden in Nederland vijf miljoen mensen ziek, zo’n dertig procent van de bevolking.
In het milde scenario overlijden in Nederland 5.000 mensen als gevolg van de pandemische griep. De duur van de griepgolf is ongeveer twintig weken, met een piek rond de tiende week. Op dat moment zijn er 700.000 mensen ziek en komen er elke dag 100.000 nieuwe zieken bij. In de piek blijven er 700.000 tot 1,6 miljoen mensen thuis; niet alleen zieken, maar ook mensen die thuis moeten blijven om zieken te verzorgen, of die thuis blijven omdat ze bang zijn buitenshuis besmet te worden.
In de berekeningen voor het ernstige scenario is ervoor gekozen het effect van antivirale middelen en andere maatregelen weg te laten. Dit leidt tot een korter durende griepgolf (tien weken) met een veel hogere piek. Er overlijden in dit scenario in Nederland ongeveer 80.000 mensen, en tijdens de piek blijven 1,6 tot 4,8 miljoen mensen thuis.
Maatregelen
Nederland heeft vijf miljoen kuren antivirale middelen in voorraad. Bij correct gebruik van deze virusremmers kan de ernst van de ziekte beperkt worden en de ziekteduur korter worden.
Daarnaast heeft Nederland een contract gesloten met een fabrikant om een vaccin tegen de pandemische griep geleverd te krijgen zodra dat beschikbaar is. Het ontwikkelen van zo’n vaccin zal naar verwachting zes tot acht maanden duren vanaf het moment dat het nieuwe virus bekend is. Daardoor zal het vaccin mogelijk pas beschikbaar zijn na de eerste griepgolf.
Eerder zijn nationaal en regionaal draaiboeken gemaakt ter voorbereiding op een grieppandemie.
Verder zijn verschillende maatregelen mogelijk om het risico van besmetting te voorkomen, zoals hygiënische maatregelen en het terugbrengen van sociale contacten (evenementen afgelasten, scholen sluiten, zieken isoleren).
Bedrijven, diensten en overheden kunnen zich voorbereiden op de maatschappelijke gevolgen van een grieppandemie, bijvoorbeeld op het thuisblijven van werknemers waardoor cruciale processen onder druk komen te staan.