GRIP 1 Twee mannen gewond in café door CO2 - Vucht 3-8-2008

Auteur Topic: GRIP 1 Twee mannen gewond in café door CO2 - Vucht 3-8-2008  (gelezen 1520 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
19:39:12 03-08-08  0923993  A1 5261CE HELVOIRTSEWEG Vught MKA DEN BOSCH M22B
                            Traumaheli Lifeliner 3 - MMT / ambulance

19:45:01 03-08-08 BEL IVM MELDING CAFE HELVOIRTSEWEG 12 VUGHT [OVD VUGHT/HAAREN/HEUSDEN]

19:38:17 03-08-08 GASDAMP IN KELDER CAFE HELVOIRTSEWEG 12 VUGHT [Vught+Cromvoirt ]



>Betreft meerdere gewonden<




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 3 augustus 2008, 21:17:12
19:39:12 03-08-08  0923993  A1 5261CE HELVOIRTSEWEG Vught MKA DEN BOSCH M22B
                            Traumaheli Lifeliner 3 - MMT / ambulance

19:45:01 03-08-08 BEL IVM MELDING CAFE HELVOIRTSEWEG 12 VUGHT [OVD VUGHT/HAAREN/HEUSDEN]

19:38:17 03-08-08 GASDAMP IN KELDER CAFE HELVOIRTSEWEG 12 VUGHT [Vught+Cromvoirt ]

>Betreft meerdere gewonden<


0145600 20:16:11 03-08-08 GRIP 1 INCIDENT HELVOIRTSEWEG 12 VUGHT  

Mensen onwel bij café in Vught
zondag 03 augustus 2008 | 20:12


VUGHT- Bij een café aan de Helvoirtseweg in Vught zijn zondagavond rond 8 uur een aantal mensen onwel geworden. Er was een sterke gaslucht in het cafe te ruiken.

Twee personen zijn er naar het ziekenhuis gebracht. De anderen zijn ter plekke geholpen. De Helvoirtseweg was daarvoor afgesloten. Een traumahelikopter was erbij aanwezig, maar hoefde geen gewonden te vervoeren.

Bron: Brabants Dagblad


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 3 augustus 2008, 23:02:28
::) ::) ::)

Vele jaren maakten de meeste tuinders door verbranding van aardgas in aparte CO2-installaties zelf CO2 om hun planten in de kassen beter te laten groeien. Immers: planten (in licht) maken van CO2 (kooldioxide) en H2O (water) suikers, die zij als bouwstenen gebruiken om te groeien.

Tegenwoordig doen de tuinders in het Westland en rond Berken en Rodenrijs dat niet meer: zij maken gebruik van de CO2 die door Shell Pernis niet langer wordt geloosd, maar gereinigd en in een oude olieleiding richting Amsterdam wordt geleid. De leiding wordt beheerd door OCAP en tuinders kunnen hier een aansluiting op nemen. ZIj kopen dan gereinigde CO2 en hoeven hier niet apart aardgas meer voor te verbranden. Win-win dus: Shell loost minder en de tuinders zijn er blij mee.

Maar even terug naar de kweek van planten:
- je zou inderdaad ook propaanbranders kunnen gebruiken om CO2 te produceren.
- de dosering van CO2 is cruciaal. Planten houden van een licht verhoogd CO2-gehalte. Niet van een bulk CO2. Regelmatig doet een broodje-aap-verhaal de ronde dat het in kassen met CO2-toediening levensgevaarlijk is omdat daar een hoog CO2-gehalte hangt. Onze uitademingslucht bevat voor planten echter al veel teveel CO2. "Verhoogd CO2-gehalte" betekent in kassen dus "een licht verhoogd gehalte t.o.v. de buitenlucht, maar nog een stuk lager dan het CO2-gehalte in onze uitademingslucht". Goed gedoseerde CO2 in kassen levert dus geen enkel gevaar op voor de gezondheid.

Mocht er sprake zijn van een fout in de dosering, dan zou het gehalte in sporadische gevallen misschien te hoog kunnen worden. Maar bedrijven die aan CO2-dosering doen, zullen meestal ook aan CO2-monitoring doen. Immers, als de planten teveel CO2 krijgen, vinden ze dat niet lekker en dat wil een tuinder voorkomen.

Andere bronnen van een mogelijk verhoogd CO2-gehalte zijn:
- CO2-blussers en blusinstallaties
- bepaalde vormen van tapijtreiniging (vriesdrogen met CO2)
- CO2-installaties en cilinders in de kelder van café's !!!!!!!!! (drukgas voor bier)
- bepaalde nieuwe koelinstallaties (vaak combinaties van ammoniak en CO2)

Hou er rekening mee, dat een zuurstofmeter onvoldoende veiligheid biedt! Onze uitademingslucht bevat maximaal 4% CO2. Bevat de buitenlucht meer dan 4 % CO2, dan is er in principe nog ruim genoeg zuurstof in de lucht om te ademen. En dus zal een O2-meter dan vaak nog niet in alarm gaan. Echter: omdat onze longen hun CO2 niet meer kwijt kunnen (er zit meer in de buitenlucht dan in de longen) kun je stikken terwijl er nog voldoende zuurstof in de lucht zit. Het O2 kan je lichaam niet meer in omdat de CO2 er niet uit kan. Daarom: als je ooit denkt dat er sprake kan zijn van een CO2-lek, gebruik dan niet alleen je zuurstofmeter maar gebruik ook ademlucht! Hou er bovendien rekening mee dat CO2 zwaarder is dan lucht, en daardoor in lage ruimten zoals kelders blijft hangen.

De afgelopen jaren hebben wij in Amsterdam tweemaal bijna slachtoffers gehad in de kelders van een café, onlangs door een lekke CO2-cilinder en enkele jaren terug doordat de CO2-tank tijdens het vullen open stond, waardoor niet alleen de tank maar de hele kelder werd gevuld. En helaas pindakaas, de CO2-melder werkte in beide gevallen niet omdat de batterij was verwijderd. Beide keren hebben de medewerkers enkele engeltjes op hun schouders gehad. Bij de lekke cilinder ging de kroegbaas 's nachts in de kelder plat en had hij geluk dat er nog klanten in de zaak waren - die vervolgens geluk hadden dat zij tijdens de redding niet naast de kroegbaas zijn gaan liggen. Bij de gevulde kelder voelden de medewerkers zich op de trap al niet goed worden en gingen zij terug.

Kortom: CO2 kan net als CO gevaarlijk zijn als er teveel van is. Overdaad schaadt!

Jetty Middelkoop
AGS Amsterdam Amstelland



http://www.telegraaf.nl/binnenland/1613141/__Mannen_gewond_in_cafe_door_gas__.html

Twee mannen gewond in café door gasdampen

VUGHT -  Een 45-jarige café-eigenaar uit Vught en een 58-jarige kennis zijn zondagavond onwel geworden tijdens het aansluiten van fusten bier in de kelder van het café aan de Helvoirtseweg. Vermoedelijk is er koolstofdioxide vrijgekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De brandweer heeft beide mannen uit de kelder gehaald waarna ze naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Hun gezondheidstoestand is nog onbekend, maar beiden waren volgens de politiewoordvoerder goed aanspreekbaar.

Op dat moment was er een onbekend aantal gasten in de horecagelegenheid, maar die hebben geen klachten aan het voorval overgehouden. De arbeidsinspectie is ingeschakeld.