Wat de kleuren aangaat wil ik graag nog even kwijt dat RB Bloemendaal jaren terug uniformiteit heeft bepleit bij het KNBRD bestuur. Oranje lag voor de hand en had de voorkeur.
Echter toen bepaalde het KNBRD bestuur dat de kleding rood geel werd.
Het had van visie getuigd als ons bondsbestuur destijds ook een voorkeurskleur had uitgesproken voor voertuigen, vaartuigen en posten.
Zorg voor een gelijke uitstraling: zeker de herkenbaarheid van de posten is daarbij gebaat (en dat kan alsnog).
Dat is niet gebeurd, en is wat mij betreft een gemiste kans.
Verder ben ik het eens met Arthur die schrijft: 'Als zij dit niet doen zullen de veiligheidsregio's de regie op de hulpverlening tot zich nemen en mag de bond het opleidings- en de zwemverenigingstaak op zich nemen. De wijze waarop de bond haar hulpverleningstaak na 1995 heeft ingevuld heeft geeft daar op dit moment in ieder geval alle aanleiding toe.'
Allebei verbazingwekkend.
Ik mis regie vanuit het rijk. Misschien is het tijd voor kamervragen: waarom het kabinet haar regieverantwoordelijkheid niet nam en neemt. Een project versterking reddingsbrigade gesteund en betaald door het rijk had er al lang moeten zijn. Vergelijkbare projecten waren er wel voor de brandweer en de ambulance.
Het is helder dat de daadwerkelijke hulpverlening bij een overstroming een overheidverantwoordelijkheid is. Ook is helder dat de reddingsbrigades bij uitstek in staat zijn om met kleine bootjes en capabele bemanningen de niet-zefredzamen te redden. Maar of beide straks goed zullen functioneren moet nog blijken.
Ik zie het er van komen dat de overheid (BZK, defensie, Rijkswaterstaat, de waterschappen?) een groot aantal boten gaat kopen en die ergens opslaat. Waarna vervolgens na een overstroming -die er zeker een keer komt- blijkt dat die oplossing niet werkt. En wie weet volgt er dan een interessante parlementaire enquete, dat kan nog spannende tv opleveren.
Als ik nu zie wat er aan beheersing van overstromingsrisico's wordt uitgegeven -dan hebben we het over duizenden miljoenen Euro's- en wat er vervolgens aan geld en aandacht voor de reddingsbrigade is, dan vraag ik me af of het rijk enig idee heeft waar men mee bezig is.
Wat mij betreft is de publiek private samenwerking op de overgang van land en water een krachttoer die toe is aan enige aandacht vanuit de politiek.
Ik heb dan ook alle respect voor de mensen die zich inzetten om onze zaak te bepleiten en te regelen in die eindeloze lappendeken van ministeries, kustwachtcentrum, provincies, waterschappen, gemeenten, veiligheidsregio's, brandweer, ambulance, GGD, GHOR, politie, KNRM, Rode Kruis en wat al niet meer.