Zuurstofmeter kan redding drenkelingen zijn

Auteur Topic: Zuurstofmeter kan redding drenkelingen zijn  (gelezen 8667 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 4 augustus 2008, 15:51:31
Nieuwe apparatuur gaan aanschaffen??  :)

http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/3507479/Zuurstofmeter-kan-redding-drenkelingen-zijn.ece

Zuurstofmeter kan redding drenkelingen zijn

door Maurits Sep. maandag 04 augustus 2008 | 08:17
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

MIDDELBURG - Mobiele zuurstofmeters kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het redden van drenkelingen op het strand en in een zwembad.
De apparaatjes kunnen ernstig (hersen)letsel voorkomen en zelfs levens redden.

Hoe nauwkeurig en betrouwbaar ze zijn, moet blijken uit vervolgonderzoek. Maar een wetenschappelijk onderzoek door het VU Medisch Centrum dat zaterdag is uitgevoerd in het Vlissingse Vrijburgbad en het trainingscentrum van de brandweer in Vlissingen biedt vertrouwen, vinden de onderzoekers. "Sommige meters zijn veelbelovend, andere doen het helemaal niet", verklaarde Leon Monteny, intensive-care-arts in Den Haag en geboren in Goes.

Tien proefpersonen - strandwachten van Walcheren en Zeeuws- Vlaanderen - zijn aan diverse proeven onderworpen. Hun zuurstofgehalte werd gemeten meteen nadat ze in het water waren gesprongen, nadat ze tien minuten hadden gezwommen en nadat ze zo lang mogelijk onder water hun adem hadden ingehouden. Zulke omstandigheden zijn vergelijkbaar met die van drenkelingen.

Het is bekend dat pulse-oxymeters goed werken op de intensive care van ziekenhuizen als mensen stabiel zijn, maar niet of ze functioneren bij mensen die nat, koud en rillerig zijn. Bovendien is het onderzoek van belang, omdat strandwachten nu geen middelen hebben om te meten of drenkelingen gebrek aan zuurstof hebben. Bij te weinig zuurstof kunnen hersencellen afsterven en die komen niet terug. "Het is dus minutenwerk", aldus Monteny.

Ook het geven van extra zuurstof als dat niet nodig is, kan gevaarlijk zijn, namelijk voor de longen. "Pas in de ambulance kan het zuurstofgehalte goed worden gemeten, maar dan is al kostbare tijd verloren gegaan."

Monteny beklemtoonde dat er meer onderzoek nodig is. "Dat willen we volgend jaar doen."




Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #1 Gepost op: 4 augustus 2008, 16:25:48
Ook het geven van extra zuurstof als dat niet nodig is, kan gevaarlijk zijn, namelijk voor de longen. "Pas in de ambulance kan het zuurstofgehalte goed worden gemeten, maar dan is al kostbare tijd verloren gegaan."

Monteny beklemtoonde dat er meer onderzoek nodig is. "Dat willen we volgend jaar doen."

Merkwaardige uitspraak, is deze mijnheer wel goed geciteerd? Of heeft ie het weer over die kleine groep zieke mensen die je niet vaak (lees nooit) uit het water haalt, maar meestal in het ziekenhuis liggen, de COPD patiënten? Gewoon altijd zuurstof toedienen, geen tijd verliezen met allerlei gemeet en getreuzel. Je hebt het al zo druk in de eerste minuut.

Henk


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 4 augustus 2008, 16:38:19
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/3507282/Nu-blijft-het-altijd-toch-een-gok.ece

'Nu blijft het altijd toch een gok'

door Maurits Sep. maandag 04 augustus 2008 | 07:47
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

MIDDELBURG - Na twee minuten steekt Kees de Jong zijn hoofd weer uit het water.
De 19-jarige Vlissingse strandwacht, die in Borssele woont, hapt naar adem. Precies wat de onderzoekers willen meten: hoeveel zuurstof heeft hij nog?

De 'wasknijpers' op zijn vingers proberen dat te meten en doen hun werk naar behoren. De zuurstofmeter werkt dus ook op natte en koude vingers.

Dat is goed nieuws, ook voor Kees. Als strandwacht in Vlissingen weet hij hoe belangrijk het is om bij een drenkeling te testen hoeveel zuurstof hij heeft als hij uit het water wordt gehaald. "Nu hebben we die apparaatjes niet en moeten we afgaan op de zichtbare symptomen. Dat blijft altijd toch een gok. Het zou dus 'n mooie aanvulling zijn op de zuurstoftas die we gebruiken."

Bas Blaakman (27) uit Oostburg, strandwacht in Nieuwvliet en Cadzand-Bad, wist niet wat hem te wachten stond als proefpersoon. "Maar het is erg leuk. Als strandwacht kan ik nu niet zeggen dat ik zo'n zuurstofmeter mis. Ik heb wel de basistrainingen maar ben geen geschoold arts. Maar ik denk zeker dat zo'n apparaat heel nuttig kan zijn."

Als het onderzoek aantoont dat de pulse-oxymeter inzetbaar is op stranden, zullen strandwachten wereldwijd er een hulpmiddel bij krijgen, voorspelt onderzoeksleider Joost Bierens van het VU Medisch Centrum, zelf oud-strandwacht in Cadzand. Hij is lid van de International Life Saving Federation en die is erg nieuwsgierig naar de uitkomsten.

"De alternatieven voor deze zuurstofmeters zijn bloedwaarde-onderzoeken. Die zijn ingewikkelder dan dit apparaatje. Dit werkt veel eenvoudiger en dus sneller", verklaart onderzoeker Leon Monteny, Goesenaar van geboorte en tegenwoordig arts op de intensive care van het Haagse Haga Ziekenhuis.

Dit jaar waren er voor zover Kees de Jong en Bas Blaakman weten nauwelijks of geen drenkelingen op de stranden van Vlissingen en West-Zeeuws-Vlaanderen. "Maar", vindt strandwacht Blaakman, "zodra we die wel hebben, zou zo'n eenvoudige pulse-oxymeter wel heel waardevol zijn."

Hoe het voelt om lang niet te ademen en een gebrek aan zuurstof te krijgen, merkte De Jong nog eens tijdens de proef. Ruim twee minuten bleef hij onder water. "Je voelt je lichaam tegenstribbelen."


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 4 augustus 2008, 16:39:37
http://www.vlissingen.nl/web/show/id=291639/contentid=21297

Onderzoek gebruik zuurstofmeters bij drenkelingen

Vlissingse strandwachten werken zaterdag 2 augustus 2008 mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van zuurstofmeters bij drenkelingen in Vlissingen. Het onderzoek vindt ’s ochtends plaats in het Vrijburgbad en ’s middags in de Buitenhaven, bij het Trainingscentrum van de brandweer. Tien geselecteerde strandwachten uit Zeeuws-Vlaanderen, Dishoek en Vlissingen fungeren als proefpersoon.

De toepassing c.q. de betrouwbaarheid van zuurstofmeters bij (onderkoelde) drenkelingen is nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht en wordt onder andere door de ILS (International Life Saving Federation) als zeer waardevol beschouwd. De uitkomsten van het onderzoek zullen wereldwijd worden gepubliceerd.

Achtergrond onderzoek
Zuurstoftekort is het grootste probleem bij drenkelingen. Behandeling hiervan is essentieel, het liefst zo vroeg mogelijk. Daarom zou het goed zijn wanneer strandwachten/lifeguards een laag zuurstofniveau zouden kunnen meten, zodat ze direct zuurstof kunnen geven als het nodig is. Op de meeste Zeeuwse strandposten is zuurstof aanwezig en zijn de strandwachten getraind in het toedienen ervan. Met pulseoxymetrie kan de zuurstofverzadiging van het bloed worden gemeten. Dit is een eenvoudig apparaat dat op de vinger geplaatst wordt en veel wordt gebruikt in ziekenhuizen. Pulseoxymetrie zou voor strandwachten waardevol kunnen zijn bij de opvang van drenkelingen.

De metingen kunnen echter verstoord zijn bij natte, koude, rillende personen. Juist deze kenmerken zijn aanwezig bij een drenkeling. Uit het onderzoek moet blijken of pulseoxymeters werken bij mensen die uit het water worden gehaald. De vraag die de onderzoekers willen beantwoorden, is: functioneren pulseoxymeters onder omstandigheden waaronder drenkelingen worden aangetroffen en meten ze bij drenkelingen een normale zuurstofverzadiging?

Opzet onderzoek
Tijdens 3 verschillende proeven wordt met 6 verschillende pulseoxymeters de zuurstofverzadiging gemeten: direct na intrede in het water (natte meting), na 10 minuten zwemmen (nat en koud), tijdens het inhouden van de adem (lagere zuurstofwaarden).

Het onderzoek wordt uitgevoerd door:

    * Leon Monteny, arts-assistent, IC HAGA ziekenhuis;
    * Wiebe de Vries, onderwijskundige Doczero;
    * Joost Bierens, hoogleraar urgentiegeneeskunde, VUmc;
    * Albert Dijkstra, coördinator beheer stranden, gemeente Vlissingen;
    * Anton Mekkering, RSG-Safety, coördinator strandwacht gemeente Sluis;
    * Marcel Jagersma, manager Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #4 Gepost op: 4 augustus 2008, 17:09:28
Ik had U eigenlijk geen zuurstof willen geven, want tja het kost al gauw twee tientjes zo'n vulling. Maar ik besloot even te meten voor de zekerheid en wat bleek: U had toch zuurstof tekort nadat U lange tijd onder water was verdwenen! Alsnog maar aan de zuurstof gelegd en nu leeft U nog!

Fantastsch! Mike, wat geweldig. Een signifikant verschil!

Henk


LC

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 4 augustus 2008, 21:35:35
Hoe ga je die zuurstof dan toedienen, in gval van een reanimatie gaat dit volgens mij via de balon en dit is een voorbehouden handeling


Jeroen!

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,547
Reactie #6 Gepost op: 4 augustus 2008, 21:46:38
In het geval dat er zuurstof toegedient gaat worden door strandwachten of vergelijkende diensten, in hoeverre spreek je dan nog over EHBO?...
Dit begint meet te lijken op een "behandeling", ook wel "dokteren" genoemd...  ???


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 4 augustus 2008, 22:06:35
In het geval dat er zuurstof toegedient gaat worden door strandwachten of vergelijkende diensten, in hoeverre spreek je dan nog over EHBO?...
Dit begint meet te lijken op een "behandeling", ook wel "dokteren" genoemd...  ???

Laten we niet helemaal dit topic over gaan doen..  ;) : http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,6339.0.html

Laten we het hier hebben over de nut en noodzaak van zuurstofmeten...  ;) :)


muistroom

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 955
Reactie #8 Gepost op: 4 augustus 2008, 23:31:31
Nou ik vindt het in eerste instantie waanzinnig!
Ben ook heel erg benieuwd naar de gebruikte merken, soorten, etc van de sat. meters.
Kleine vraag, als iemand het koud heeft/krijgt worden zijn vingers als een van de eerste minder van bloed voorzien. Hoe wil je dan de sat. meten?
als je rilt krijg je 99 van de 100 keer een artefact, hoe gaan ze daarmee om.
Tot slot zit er een vertraging in, hoe lossen ze dat op?
ojaa, bij 15l O2 toediening schade aan de longen????
 :o

Ben toch heel benieuwd naar de uitkomsten, wellicht toch een positieve uitslag?


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #9 Gepost op: 5 augustus 2008, 08:34:31
Ik ben een tijdje terug bij Covidien geweest  en zij introduceerde : Oxi-max
i.p.v. een sensor op de vinger wordt deze op het voorhoofd bevestigt, wat m.i. een
betrouwbaarder waarde geeft m.b.t. drenkelingen.
Het is nog vrij nieuw en wordt nog niet veel gebruikt :)