internationalisering van ambulanceverpleegkundige

Auteur Topic: internationalisering van ambulanceverpleegkundige  (gelezen 2670 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

zustertje20

  • Gast
Gepost op: 4 december 2003, 10:48:06
Wie heeft er ervaringen in het buitenland als (ambulance)verpleegkundige? Ik vind dat er in Europa nog steeds een groot verschil is in de handelingen wat verpleegkundige mogen uitvoeren of niet mogen uitvoeren. En het verschil in opleiding. Waarom geen internationaal diploma, wat je in elk Europees land kunt gebruiken. Neem enkel het verschil met België en Duitsland al.

Mijn ervaring is dat ik in het buitenland meer mag uitvoeren als student verpleegkunde, en het blijkt ook dat je als gediplomeerd verpleegkundige ook vaak dezelfde handelingen uitvoert als je collega's in dat land, maar als ik dadelijk gediplomeerd ben, wel nog steeds lager wordt ingeschaald of eerst nog 1 of 2 jaar in het desbetreffende land een opleiding moet volgen,vanwege mijn Nederlandse diploma. Want dat is niet voldoende zeggen ze. Terwijl je wel allemaal hetzelfde doet.

Ik ben dus voor een internationaal diploma voor verpleegkundigen, wat overal geldt.

Alvast bedankt,

Groetjes Anne




bert

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 4 december 2003, 11:04:33
Wel, ik denk dat er in de eerste plaats een groot verschil is in de wetgeving en de organisatie van de hulpverlening en de gezondheidszorg in het algemeen in de verschillende landen van Europa. Eigenlijk is dat ook normaal omdat elk land een beetje tracht om zijn gezondheidszorg aan te passen aan de noden in het land.

Op vlak van wetgeving heb je eigenlijk twee grote lijnen in Europa. Ten eerste heb je "kunnen=mogen" en ten tweede heb je het systeem waar de overheid vastlegt welke handelingen elke hulpverlener mag uitvoeren. Op deze grote lijnen heb je natuurlijk varianties.

In bijna alle landen zie je wel dat de artsen de gezondheidszorg monopoliseren. De enige uitzondering op hun monopolie zijn de tandartsen. Wat ik ook merk is dat dat monopolie aan het afbrokkelen is. Je hebt de alternatieve geneeskunde die een sterke werking begint te vertonen (terecht of niet terecht) en je hebt de verpleegkunde die door een wetenschappelijke kijk op de zorg een heel dominante positie aan het innemen is in de gezondheidszorg. Toch blijft de arts de spilfiguur en is het dus ook in veel landen de arts die beslist wat mensen onder zijn verantwoordelijkheid mogen uitvoeren.

Wat betreft een internationaal verpleegkundig diploma, dat komt eraan. Voor 2010 moeten alle landen de Bachelor-Master structuur doorvoeren. Daarin is verpleegkunde een bachelor en als je dus binnenkort een Bachelor vpk haalt in Duitsland, mag je ook in Italië verpleegkundige spelen.

Wat betreft een internationaal "ambulanceverpleegkundigediploma". Daar staan we volgens mij nog heel ver af omdat de wetgeving in veel landen niet is aangepast om de manier van werken zoals die gaat in Nederland, toe te laten. Dit slaat terug op het monopolie van de artsen die dat nog steeds blokkeren in landen als België en Frankrijk.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #2 Gepost op: 4 december 2003, 15:22:41
In Europa zijn de verpleegkundige opleidingen voor het eerste deskundigheidsniveau ( niveau 4 en 5)  in bijna alle landen gelijkgesteld en kan je dus met je nederlandse diploma (dat je omzet in een EU-diploma) werken in bijv. Frankrijk. Meer info bij Ministerie van VWS en Onderwijs. ;)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Pieter Joziasse

  • Oprichter HVforum
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 546
  • Oprichter HulpverleningsForum
    • Medisol - De AED specialist van Europa
Reactie #3 Gepost op: 4 december 2003, 19:04:58
Mocht je de site nog niet kennen:

www.international-ems.com

Daar staat een heleboel internationale info!
De AED specialist van Europa