Er zijn afspraken gemaakt over het dragen van het huidige veiligheidsvest.![](https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.acp.nl%2Ftypo3temp%2Fpics%2F81b0da9f2d.jpg&hash=dd95725e7ec5fdc9668234227e612570)
Sinds de invoering van het veiligheidsvest heeft de ACP meerdere klachten ontvangen over het veiligheidsvest. Mede op aandringen van de ACP is er een onderzoek uitgevoerd naar onder andere het draagcomfort van het vest. Uit dit onderzoek is gebleken dat er problemen zijn met onder andere temperatuur- vocht- en luchtregulatie. Ook de bewegingsvrijheid is een punt van aandacht.
Het huidige contract voor het veiligheidsvest loop tot 1 januari 2011. In de tussentijd wordt er nader onderzoek gedaan om de aanbevelingen van het onderzoek te verwerken in een eventueel nieuw functioneel kader. Tot die tijd zal het huidige vest functioneren. Omdat het constant dragen van het huidige vest ertoe kan leiden dat er voor de collega fysiek-onveilige situaties ontstaan, heeft de ACP er bij de minister op aangedrongen om over te gaan tot situationeel dragen. De minister is het op dit punt met ons eens. Er geldt nu dus geen algemene draagplicht van het vest. Per situatie moet bepaald worden of het noodzakelijk is om het vest te dragen.
Risicoanalyse
Er dient een goede risicoanalyse gemaakt te worden voor wat betreft het wel of niet dragen van het veiligheidsvest. Deze afweging moet door de korpsleiding in overleg met de ondernemingsraad gemaakt worden. Als wordt besloten dat het vest gedragen moet worden, zullen er goede maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat collega’s fysiek hinder gaan ondervinden. Denk hierbij aan de mogelijkheid om voldoende water te drinken, het niet te lang dienst doen met het vest en de aanwezigheid van airconditioning in de auto.
Rechtspositie
In zijn algemeenheid zal het advies gelden het vest zoveel als mogelijk te dragen. Kom je in de problemen doordat je het vest niet aan had, dan is het enkele feit dat je geen gehoor gaf aan het geldende draagadvies nog geen reden voor eigen schuld of onvoorzichtigheid. Per situatie moet altijd een zelfstandige beoordeling van de schuld of onvoorzichtigheid worden gemaakt.
Overleg met ondernemingsraad
Bovenstaande afspraken zijn momenteel op landelijk niveau gemaakt. De korpsleiding ontvangt binnenkort een brief over het veiligheidsvest. Samen met de ondernemingsraad moeten er dan afspraken gemaakt worden over de situaties waarin de vesten wel of niet gedragen moeten worden.
De ACP neemt contact op met haar OR-leden om hen te informeren over de te ondernemen stappen.
bron:
www.acp.nl