Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen

Auteur Topic: Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen  (gelezen 50087 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #90 Gepost op: 27 mei 2016, 11:38:49
Niet helemaal eens: een supermarktmedewerker of gemeente-ambtenaar weet op welke tijden hij of zij moet werken en krijgt daar een bepaald bedrag voor. Een vrijwilliger bij de brandweer krijgt pas betaald nadat de pieper is gegaan; bij veel korpsen is dat niet vaker dan 1x per week. Dat betekent dat een vrijwilliger 7x 24 uur beschikbaar moet zijn om één uur uitruk te kunnen declareren.

In die zin vind ik de vergelijking dus ook krom gaan. Als je de vergoeding om gaat rekenen naar het aantal uren beschikbaarheid dat een vrijwilliger er in stopt, dan hou je een heel bescheiden bedrag over. Ik ben wekelijks wel een uurtje of 100 beschikbaar voor de post. Met vier uitrukken en een oefenavond kom ik dan mooi op +- 100 euro bruto. Dat is een bruto uurloon van 1 euro, waar de belastingdienst ook nog eens een deel van af snoept.

Het blijft zo dat vrijwilligers echt verschrikkelijk goedkoop zijn ten opzichte van een volledige beroepsorganisatie. Men (de veiligheidsregio's) realiseert zich echter niet dat met de huidige ingeslagen weg de brandweerzorg alleen maar duurder zal worden. Demotivatie van vrijwilligers, weghalen van dagdienstpersoneel als aanvulling op vrijwilligers en dergelijke... het gaat verre van de goede kant op.

Dan is het aan de brandweerposten om hun paraatheid in orde te houden en zoals in vele berichten hiervoor al is gezegd: dat is nog niet zo simpel als gezegd. Een beetje ondersteuning daarbij zou erg wenselijk zijn ;)
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #91 Gepost op: 27 mei 2016, 13:43:47
Citaat van: oma link=msg=1426080 date=1464330003
Alle ondernemers in Nederland betalen belasting. Zorgen voor veiligheid (dus ook door goede brandweerzorg) is een van de belangrijkste taken van een goede overheid. Iedere ondernemer mag verwachten dat er op tijd voldoende brandweer komt voorrijden bij brand ongeacht of ze hun personeel wel of niet willen afstaan aan een overheidsdienst die te lamlendig is om zelf personeel aan te nemen.

Als je brandweerzorg van voldoende kwaliteit kan leveren en 24/7 kan garanderen met vrijwilligers is het een gunst. Nederland heeft ontzettend lang voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten dankzij de vrijwillige brandweer. Het concept vrijwillige brandweer is ongeveer over de houdbaarheidsdatum heen. Brandweer Nederland en de vrijwilligers doen graag aan misleiding omdat het niet eens meer gaat om vrijwilligers maar om part-timers / oproepkrachten.

Vrijwilligers kan je vinden bij de Zonnebloem en Rode Kruis. Als deze vrijwilligers ondermaats presteren of niet op komen dagen haalt iedereen de schouders op omdat het vrijwilligers zijn. Bij deze vrijwilligers zeg je ook "ze hebben hun best gedaan dus is het prima".

Voor brandweer gaat die vlieger niet meer op. Als het volk beter beseft dat het om personeel gaat (part-timers) mag je veel meer verwachten. Je zegt dan niet meer ze doen ook maar hun best in de vrije tijd en je haalt de schouders niet op als ze niet presteren.

Op het gemeentehuis werken ook part-time mensen, in ziekenhuizen werken part-time chirurgen, bij Albert Heijn werken ook oproepkrachten. Als deze betaalde mensen ondermaats presteren of niet komen opdagen worden ze de laan uitgetrapt. Geen hond heeft het bij deze mensen over vrijwillige baliejuf van de gemeente, de vrijwillige chirurg en de vrijwillige vakkenvullers van Albert Heijn. We doen het alleen bij de brandweer, best achterlijk.
Ik denk dat brandweer nederland de vrijwilligers dankbaar mag zijn. Brandweer nederland bestaat nog steeds voor het grootste deel uit vrijwilligers, een klein deel uit beroepsmensen in de 24uursdienst of dagdienst. Zouden er geen vrijwilligers meer zijn zou brandweer nederland volledig onbetaalbaar zijn, met alle gevolgen van dien. De belasting betaler is als eerste de dupe met nog hogere belastingen. Ik hoef niet te eten van de brandweer. Heb ik morgen de balen van de brandweer lever ik mijn pieper in. Maar dat gebeurd niet of nauwelijks, omdat de vrijwilligers die bij de brandweer werken dit erg graag doen, vaak zie je al dienstverbanden van 20 jaar en meer. Ik heb inmiddels al bijna 18 jaar op de teller staan. Dus als er mensen zijn die hart voor de brandweer hebben zijn het de vrijwilligers wel.

Verder klopt het verhaal van danny722. Die vergoedingen zijn leuk, maar je wordt er niet rijk van, het is leuk om je spaarrekening me aan te vullen. En ja, als je al zulke goedkope mensen in dienst hebben mag daar wel meer ondersteuning en waardering voor blijken. Gelukkig doet de regio waar Danny722 en ik voor werken wat dat betreft het lang niet slecht. Ik ken regio's waar het er beroerder voor staat.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #92 Gepost op: 27 mei 2016, 14:42:29
Citaat van: Danny722 link=msg=1426116 date=1464341929
Niet helemaal eens: een supermarktmedewerker of gemeente-ambtenaar weet op welke tijden hij of zij moet werken en krijgt daar een bepaald bedrag voor. Een vrijwilliger bij de brandweer krijgt pas betaald nadat de pieper is gegaan; bij veel korpsen is dat niet vaker dan 1x per week. Dat betekent dat een vrijwilliger 7x 24 uur beschikbaar moet zijn om één uur uitruk te kunnen declareren.

Er zijn supermarktmedewerkers, horecapersoneel, postsorteerders die niet weten wanneer ze opgeroepen worden door de werkgever. De werkgever roept ze pas op zodra het druk is en stuurt ze weer naar huis zodra de drukte voorbij is. Deze mensen noemen we geen vrijwilligers. Brandweermensen die in dienst komen zodra de pieper gaat, dus als de werkgever ze nodig heeft, zijn ook geen vrijwilligers.

Het kan mij niet schelen hoeveel een brandweerman die we nog steeds vrijwilliger noemen krijgt per uur. Het mag van mij precies zelfde uurloon zijn als een beroepskracht binnenharkt in dezelfde rang aangezien je precies hetzelfde werk doet.

Het gaat mij niet om de part-time brandweerman af te zeiken. Ik waardeer het net als iedereen dat mensen bereid zijn om dag en nacht klaar te staan voor de samenleving en bereid zijn soms om gevaarlijk werk onder moeilijke omstandigheden te doen om anderen in nood te helpen.

Ik stoor me aan de idioten die dit soort achterlijke projecten bedenken om de brandweerzorg te verbeteren en betaalbaar te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=zfnsktGwxyg

Het is managersgereutel vanuit de papieren realiteit om alles af te breken, personeel de laan uit te sturen, brandweerposten te sluiten, minder personeel te laten rukken die roepen dat het vooral innovatie en kwaliteit gaat verbeteren en bijkomend ook nog eens zorgt dat het nog goedkoper gaat worden.

Het hoort zo te zijn dat al die geleerden in hun kantoorpaleizen eens beseffen dat de brandweerzorg in Nederland spotgoedkoop is. Je begint met uitrekenen wat het kost als je heel Nederland moet afdekken met beroepskrachten. Immers een overheid dient te zorgen voor veiligheid. Dankzij al die burgers die zich nog steeds vrijwillige brandweer noemen bespaart Nederland een enorme bak aan geld, jaar in jaar uit sinds de eerste dag dat er ooit in Nederland in georganiseerd verband branden gingen bestrijden. We praten dan over de jaren voor de brandbluspomp op stoom was uitgevonden.

Het is in Nederland normaal dat bestuurders en managers het als vanzelfsprekend aannemen dat er burgers zijn die voor een appel en ei dag en nacht klaar willen staan. Als men beseft dat het niet meer overal lukt op deze wijze moet je er beroeps neerzetten, desnoods in combinatie met 'vrijwilligers'. Het kost je inderdaad extra geld maar die centen heb je in het verleden al duizenden keren kunnen besparen.

Ik lees met verbazing over gemeenteraden waar een stel imbecielen zit te ouwehoeren over vrijwilligers van de brandweer die te duur zijn. Ik denk dan hoe kan een vent of meid die je alleen hoeft te betalen op moment als er daadwerkelijk iets in brand staat al te duur zijn?

Ik weet ook dat er in 25 veiligheidsregio's een zootje volk, soms in uniform en anderen in burger, dagelijks tijdens kantooruren druk zijn met scenariodenken, management te ondersteunen, te adviseren, brandpreventie enz enz. In 2016 bestaat er internet en flexibele werkplekken zijn zelf hip. Als dorp A onvoldoende 'vrijwilligers' tijdens kantooruren heeft kan je er ook 6 man kantoorpersoneel van de brandweer met een tankautospuit en 6 laptops heensturen. Deze kantoormensen kunnen dan de hele dag belangrijk kantoorwerk doen en het bluspak aantrekken zodra de pieper gaat.

Ik beschouw het project uitrukken op maat helemaal niet als innovatie of kwaliteitsverbetering. Ik beschouw het als platvloerse bezuinigingen die door managers en communicatiedeskundigen voorzien zijn van een mooie verpakking. Oma zegt in Qatar altijd tegen haar directeuren als die met dit soort achterlijkheden komen dat je shit wel in kan pakken in mooi kadopapier maar dat het uiteindelijk gewoon shit blijft.

Als ik dit soort uitruk op maat plannen hoor van mijn directeuren ga ik informeren op de werkvloer. Ik wil weten of mijn mensen mijn grote zorgen delen over kwaliteit, effectiviteit en uiteraard of dit soort maatregelen niet zorgt voor een nog hoger risico voor het uitrukpersoneel om ernstig gewond te raken of te sterven in het harnas.

Als de werkvloer mijn opinie deelt ben ik er direct klaar mee omdat ik mijn uitrukpersoneel dan zeg om het Snelle Inzetbare Voertuig of de ambulance bij de directeur voor het huis te parkeren en de pieper door de brievenbus te donderen. Als directeuren het allemaal zo goed weten moeten ze het eerst maar eens voor gaan doen.


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
Reactie #93 Gepost op: 27 mei 2016, 18:27:59
Citaat van: oma link=msg=1426171 date=1464352949
Ik weet ook dat er in 25 veiligheidsregio's een zootje volk, soms in uniform en anderen in burger, dagelijks tijdens kantooruren druk zijn met scenariodenken, management te ondersteunen, te adviseren, brandpreventie enz enz. In 2016 bestaat er internet en flexibele werkplekken zijn zelf hip. Als dorp A onvoldoende 'vrijwilligers' tijdens kantooruren heeft kan je er ook 6 man kantoorpersoneel van de brandweer met een tankautospuit en 6 laptops heensturen. Deze kantoormensen kunnen dan de hele dag belangrijk kantoorwerk doen en het bluspak aantrekken zodra de pieper gaat.

Heel goed! Dit soort ideeën lossen praktisch problemen in de praktijk op. Ik weet dat er plekken zijn waar dit op kleine schaal reeds gebeurd. Niet persé met 6 man. Soms maar met 1 of 2. Maar op die manier kan in elk geval gewoon de 6 gehaald worden.

Hier in Regio 07 zijn ook vrijwilligers die hun kantoorwerk voor hun eigen bedrijf (niet brandweergerelateerd) op de kazerne (mogen) doen. Zij gebruiken daar gewoon een kantoortje als bedrijfsruimte en zorgen zo tijdens kantooruren direct voor een extra beschikbare brandwacht. Voor bijvoorbeeld de brandweerpost in Hoevelaken betekend dit dat de uitruk nog gegarandeerd is.  O0

Voor de kazernes waar dat mogelijk is, is dit een hele goeie oplossing, en dat mag van mij landelijk veel meer doorgevoerd worden.  :)
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,655
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #94 Gepost op: 27 mei 2016, 18:58:13
Waarom zou je het ook niet andersom doen? Stel je hebt een groot bedrijf in de gemeente waar 100 man werkt. Je kunt er vast wel 6 opleiden tot brandweerman. Vervolgens parkeer je ' s ochtends om 9:00 de TS inclusief materiaal en kleding gewoon voor de deur van dat bedrijf. Om 17:00 als iedereen weer naar huis gaat zet je de TS weer op de kazerne.


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #95 Gepost op: 27 mei 2016, 19:19:38
@ Luke.

Het komt er doodeenvoudig op neer waar een wil is is een weg ... en bij de meeste vrijwilligers is de wil er echt wel.
De top van de brandweerorganisatie loopt helaas gewoon grotendeels hopeloos achter.


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #96 Gepost op: 27 mei 2016, 19:26:31
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1426189 date=1464368293
Waarom zou je het ook niet andersom doen? Stel je hebt een groot bedrijf in de gemeente waar 100 man werkt. Je kunt er vast wel 6 opleiden tot brandweerman. Vervolgens parkeer je ' s ochtends om 9:00 de TS inclusief materiaal en kleding gewoon voor de deur van dat bedrijf. Om 17:00 als iedereen weer naar huis gaat zet je de TS weer op de kazerne.

Het bedrijf dat de euvele moed zou hebben om iets in die richting te doen wens ik veel succes.

Een voorbeeld waar ze iets dergelijks wel hebben.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/80871/de-woude-heeft-aparte-nieuwe-bluswagen


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #97 Gepost op: 28 mei 2016, 08:52:26
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1426189 date=1464368293
Waarom zou je het ook niet andersom doen? Stel je hebt een groot bedrijf in de gemeente waar 100 man werkt. Je kunt er vast wel 6 opleiden tot brandweerman. Vervolgens parkeer je ' s ochtends om 9:00 de TS inclusief materiaal en kleding gewoon voor de deur van dat bedrijf. Om 17:00 als iedereen weer naar huis gaat zet je de TS weer op de kazerne.
Idee is op zich goed, maar vermoedelijk niet te realiseren. Je zult namelijk veel meer mensen moeten opleiden dan 6 mensen, je zult er misschien wel 10 of 12 mensen moeten opleiden. Aangezien mensen ook wel eens een dagje vrij zijn of vakantie hebben, dus dan heb je al geen volledige bezetting meer en kun je niet meer uitrukken.
En ik heb al eens het prijskaartje gehoord wat het opleiden van 1 brandweerman kost, dus laat staan wat het kost om een volledige ploeg op te leiden. En vooral geoefend te houden. Opleiden is 1, maar er zal geoefend moeten worden, en dat red je al niet meer met 2 oefenuurtjes in de week.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #98 Gepost op: 28 mei 2016, 09:28:43
Citaat van: Peter71 link=msg=1426243 date=1464418346
En vooral geoefend te houden. Opleiden is 1, maar er zal geoefend moeten worden, en dat red je al niet meer met 2 oefenuurtjes in de week.

Hoeveel oefenuren heeft de gemiddelde vrijwillige brandweerman in Nederland per week?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #99 Gepost op: 28 mei 2016, 10:11:15
Citaat van: oma link=msg=1426246 date=1464420523
Hoeveel oefenuren heeft de gemiddelde vrijwillige brandweerman in Nederland per week?
In basis heeft een brandweerman/vrouw 2 oefenuren per week. Vaak komen daar nog extra uren bij voor realistisch oefenen. In de regio Utrecht bv gaat een brandweerman/vrouw eens in 3 jaar ongeveer naar een oefencentrum voor 2 dagen realistisch oefenen.
Heeft een brandweerman/vrouw ook nog een specialisatie voor bv een redvoertuig, HV of meetverkenner komen daar extra uren bovenop de standaard oefenuren. Ik ben bv meetverkenner, naast mijn normale oefenuren heb ik eens in het half jaar een extra oefenavond voor mijn specialisatie. is de betreffende brandweerman/vrouw daar naast nog in opleiding ergens voor komen die uren er ook nog bij. Het is allemaal niet wereld schokkend, maar je moet de uren toch maken om op de uitruk te kunnen blijven.
Zou een bedrijf een ploeg van 6 of 8 man beschikbaar hebben voor een uitruk, zou dat betekenen betekend dit dat die ploeg elke week moet oefenen. Ik stelde dat een oefenavond gemiddeld 2 uur in beslag neemt, reken uit wat dat betekend voor een bedrijf, als je dit bv zou wegschrijven aan arbeidsuren als die ploeg bv tijdens werktijd zou gaan oefenen. Ik weet niet of je een bedrijf hier enthousiast voor zult krijgen.