Uiteraard ben ik, zoals iedere brandweerman, bijzonder gesteld op de eigen veiligheid. Maar:
- Het werken met daklijnensets vraagt veel oefening. Onjuist gebruik kan levensgevaarlijk zijn.
- In de praktijk komt er in 99,5% van de gevallen een redvoertuig ter plaatse, waardoor er 'op het moment dat het nodig is' zelden of nooit in de praktijk met daklijnensets gewerkt wordt.
- Het opzetten van de daklijnenset kost bijzonder veel tijd (in een situatie dat tijd kostbaar is). Een combinatie van tijdsdruk en ongeoefendheid kan leiden tot hele gevaarlijke situaties.
- Het werken met een daklijnenset geeft het gevoel dat de gebruiker veilig is. Bij onjuiste bevestiging is dat echter niet het geval en kunnen door het vertrouwen in het materiaal gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer men zonder valbeveiliging werkt is in ieder geval duidelijk wat de gevolgen zijn bij een misstap.
De rietdekkers bij ons in de regio hebben allerhande (zelf ontworpen?) valbeveiligingen. Rietstoeltjes, maar ook hekken die aan het dak vastgezet kunnen worden en als vangnet dienen. Samen met het hoogtereddingsteam zijn zij waarschijnlijk (vrijwel) de enige korpsen die veilig op hoogte kunnen werken zonder gebruik van een redvoertuig. Iets nieuws voor een 'specialisme' binnen een aantal korpsen in een regio? Een x aantal posten dat extra geoefend is in het werken op hoogte en daar betere materialen voor heeft?