'historie'
http://www.bndestem.nl/regio/breda/3230445/Europese-brandweer-in-Baarle.eceEuropese' brandweer in Baarle
door Norbert Bökkerink . donderdag 05 juni 2008 | 16:50 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 06 juni 2008 | 07:18
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
BAARLE-NASSAU - De brandweerkorpsen van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog worden samengevoegd tot één uniek 'Europees' korps.
De gemeenteraden van de Belgisch-Nederlandse enclavengemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben hiermee ingestemd tijdens het Gemeenschappelijk Overleg Baarle (GOB). Het is voor het eerst in de geschiedenis dat brandweerkorpsen uit verschillende landen tot een eenheid worden gesmeed. De twee korpsen werkten de afgelopen jaren al steeds nauwer samen, maar moesten vanwege allerlei wetten en regels nog wel steeds apart worden aangestuurd door eigen commandant en gemeentebestuur.
De hervorming van de brandweer in zowel Nederland als België - die onder meer tot schaalvergroting zal leiden - dreigde de twee plaatselijke vrijwilligerskorpsen echter weer uit elkaar te drijven en dat wil men nu via de samenvoeging voorkomen.
De besprekingen hierover hebben de afgelopen maanden veel emotionele reacties geleid, vooral vanuit het Belgische korps. Daar vreest men onder meer dat de fusie zal leiden tot 'verminderde brandweerzorg tegen veel hogere kosten'.
De leden van de twee gemeenteraden toonden tijdens GOB veel begrip voor de 'emoties en frustraties' die de samenvoeging bij de brandweerlieden oproept. Volgens diverse fracties dreigt de situatie te ontstaan dat 'de brandweerlieden van Baarle-Hertog voor 200 euro minder in de maand dan hun Nederlandse dezelfde brand staan te blussen'.
Burgemeester Jan Van Leuven omschreef de samenvoeging van de twee korpsen als 'een brandbare materie'. "Uit gesprekken met de brandweerlieden weet ik dat men vreest voor mindere opleiding, promotiekansen en beloning", aldus Van Leuven. "En dat is zeker discutabel. Maar men moet niet vergeten dat er ook verschillen bestaan in de wedde van bijvoorbeeld Belgische en Nederlandse bibliothecarissen en gemeentesecretarissen".
Zijn collega Jan Hendrikx van Baarle-Nassau vond eveneens dat er reden is voor discussie over de verschillen in rechtspositie en dergelijke. "Maar dat zijn zaken die in de verdere uitwerking van de plannen moeten worden meegenomen. Net zoals de kleuren van de voertuigen, de uitrusting en de uniformen".
Voor Baarle-Hertog levert de fusie in elk geval als voordeel op, dat men zich geen zorgen meer hoeft te maken over een nieuwe kazerne. Die van Baarle-Nassau is nog relatief nieuw. Wie de nieuwe brandweercommandant wordt is nog niet bekend. De huidige commandant van Baarle-Nassau Jac Haagen treedt voorlopig op als 'kwartiermaker'.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/3347340/Baarle-moet-zich-bezinnen.ece'Baarle moet zich bezinnen'
door Norbert Bökkerink. zaterdag 28 juni 2008 | 08:40 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 28 juni 2008 | 09:33
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
BAARLE-NASSAU - De Veiligheidregio Midden- en Westbrabant vindt dat Baarle-Nassau zich nog eens goed moet bezinnen op deelname aan de regionalisering van de brandweer.
Niet deelnemen hieraan kan volgens het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio zowel voor de regionale brandweer als voor de lokale Baarlese brandweerzorg nadelig uitpakken.
In het uiterste geval zou dit zelfs tot opheffing van de gemeentelijke brandweer van Baarle-Nassau kunnen leiden op aanwijzing van de minister van Binnenlandse Zaken.
Het bestuur van de Veiligheidsregio schrijft dit in een brief aan het gemeentebestuur van Baarle-Nassau, die geagendeerd staat voor de raadsvergadering van volgende week dinsdagavond.
Aanleiding voor de brief is het besluit van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog om samen een 'Europees' brandweerkorps te gaan vormen.
Blijkens de brief vreest het bestuur van de Veiligheidsregio dat de vorming van zo'n internationaal korps Baarle-Nassau zal belemmeren in volledige deelname aan de regionale brandweer. Een 'fusie' van de twee brandweerkorpens heeft immers allerlei consequenties, onder andere wat betreft bevelvoering en rechtszekerheid, vanwege verschillen in de Nederlandse en Belgische wetgeving.
Het bestuur van de Veiligheidsregio zegt 'begrip voor de complexe situatie' in Baarle te hebben. En deelnemen aan de regionalisering hoeft volgens de brief 'verdergaande samenwerking' tussen de twee lokale korpsen ook niet in de weg te staan. Maar dat neemt volgens het bestuur niet weg dat Baarle-Nassau wettelijk verplicht is tot deelname aan de Veiligheidsregio. Hoewel dat niet geldt voor de basisbrandweerzorg en Baarle-Nassau wat dat betreft wel zelfstandig kan blijven opereren, bestaat er volgens de Veiligheidsregio 'een grote samenhang' met de andere taken die wel regionaal moeten worden opgepakt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het waarschuwen van de bevolking en rampbestrijding.
Het bestuur wijst er verder op dat er nieuwe kwaliteitseisen aan de basisbrandweerzorg gesteld gaan. Als de brandweer van Baarle daar straks niet aan voldoet, kan dit tot opheffing van het korps leiden, zo waarschuwt de Veiligheidsregio.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/3542380/Fusie-korpsen-leidt-tot-onrust.eceFusie korpsen leidt tot onrust
door Palko Peeters palko.peeters@bndestem.nl. maandag 11 augustus 2008 | 23:05 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 12 augustus 2008 | 07:40
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
BAARLE-HERTOG - De aanstaande fusie van de twee brandweerkorpsen van Baarle-Nassau (NL) en Baarle-Hertog (B) tot eerste Europese brandweerkorps leidt aan Belgische kant tot onrust.
Van de pakweg twintig vrijwilligers zijn er inmiddels vijf opgestapt. Ze geloven niet in een fusie met de 'Nederlandse' brandweer. De cultuurverschillen zijn volgens burgemeester Jan van Leuven van Baarle-Hertog moeilijk overbrugbaar. Kwestie van koudwatervrees ook, sprak hij gisteren tot de pers. Het aantal van vijf vertrokken vrijwilligers vindt Van Leuven gezien de impact van de fusie op zich nog meevallen. Hij deed ook melding van een doorbraak. De kazerne van het dorpje Zondereigen (500 inwoners) dat onder Baarle-Hertog valt verliest tot verdriet van de brandweerlieden de eigen kazerne, maar krijgt er een busje voor terug waarmee de vrijwilligers naar Baarle-Nassau kunnen rijden, vijf kilometer verder. Want het fusiekorps wordt gevestigd in de kazerne van Baarle-Nassau, die van Baarle-Hertog gaat ook dicht. Burgemeester Jan Hendrikx van Baarle-Nassau ziet ook voordelen in fusie. "Twee kazernes 500 meter van elkaar is kostenverspilling." Maar Hendriks heeft wel ernstige twijfels of 1 januari 2009 als fusiedatum wordt gehaald. Er zijn nog de nodige juridische hobbels te nemen.