Het rommelt binnen brandweer Zaanstad29 november 2008
Alweer. Als vrijwilliger bij dit prachtige korps volg ik de recente ontwikkelingen rond Nico Moes met verbazing. Nico is een alom gewaardeerd collega binnen het korps, die een zeer ingrijpend maar noodzakelijk veranderingsproces in gang heeft gezet. De eerste plannen van de gemeente zijn aangepast na terecht gemor uit de vrijwillige gelederen en onder aanvoering van Nico.
Vorige week werd bekend dat hij met onbepaald verlof is gegaan om uit te rusten. Het is hem gegund. Ik weet natuurlijk niet wat er zich allemaal achter het bureau van Nico heeft afgespeeld en welke gesprekken hij waarover met wie heeft gevoerd. Wat ik wel weet is dat Nico een man is van de vrijwilligers. Zoals ik hem ken zal hij er alles aan doen de vrijwillige kern van Brandweer Zaanstad in stand te houden zolang deze in staat is de vereiste brandweerzorg te leveren. Dat staat voor mij als een paal boven water. Dat doet hij niet vanwege de kosten maar omdat hij weet dat het een goed korps is, met gemotiveerde en deskundige mensen.
Nico loopt aan tegen een politieke muur die moeilijk te slechten lijkt. De (vriendjes)politiek heeft haar eigen agenda en houdt geen rekening met de wensen van deze groep sociaal bewogen en onbetaalde brandweermensen. Zij wil zich kunnen verschuilen achter rapporten en studies die aangeven dat Zaanstad toe kan met twee kazernes die een 24-uurs bezetting hebben, aangevuld met twee 'satellietposten' van thuiszittende vrijwilligers die voor een tiende van het normale uurloon gaan zitten wachten tot hun aanwezigheid gewenst is. Dat deze onderzoeken stoelen op foutieve gegevens doet niet terzake, er wordt naar een politiek gewenst eindresultaat toe gepraat.
Welke vrijwilliger met een gezin, een drukke baan, andere hobby's en activiteiten, kortom, een leven, laat zich daar voor lenen? Nico, als voormalig vrijwilliger, had dit door en wist zijn eigen plan voorlopig door de raad heen te loodsen. Westzaan en Krommeniedijk sneuvelden maar de overige 8 kazernes konden blijven bestaan.
Dan komt er een rapport naar buiten waarin de brandweer slecht scoort. Een 4.4. Wat er echter niet bij staat is op basis waarvan deze score tot stand is gekomen. En wanneer de gegevens voor deze rapportage zijn verzameld. Er wordt slechts naar buiten gebracht wat politiek gunstig is. Met andere woorden: het scenario voor de beroepsbrandweer kan weer van stal worden gehaald.
De ideale situatie zou zijn als in de 8 huidige kazernes een beroepsbezetting zou komen. Dan is de dekking optimaal. Maar daarvoor zijn er simpelweg niet genoeg incidenten in 'de Top van de Randstad'. Misschien is dat wel het probleem. Zaanstad wil graag een grote stad zijn en meedoen met de grote jongens maar heeft niet dezelfde grootstedelijke problematiek. Het moet oppassen dat het niet aan haar eigen hoogmoed ten onder gaat.
Ik heb dan ook één advies aan het college van B&W en de leden van de gemeenteraad:
Wees blij dat er zoveel mensen zijn die zich vrijwillig en tot nu toe onbetaald willen inzetten voor de burgers van de gemeente die u, als politiek, zegt te vertegenwoordigen. Stap uit uw ivoren toren en laat uw gezicht eens zien op een maandagavond, als de brandweer oefent in het zo prestigieuze oefencentrum aan het Prins Bernhardplein. Ervaar eens wat deze brandweermensen doen en kunnen, wat hen drijft en hoe zij denken over de problemen waar de vrijwillige organisatie voor staat. Wellicht dat dat uw oordeel wat minder politiek gedreven maakt. Het is ingewikkelde materie, wat des te meer een reden is om goed geïnformeerd te werk te gaan, lijkt mij.
Maar ja, ik ben dan ook geen bestuurder.
http://www.webregio.nl/902011335480000000/Het+rommelt+binnen+brandweer+Zaanstad.aspx