Reanimatiebeleid zorginstellingen

Auteur Topic: Reanimatiebeleid zorginstellingen  (gelezen 52068 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #60 Gepost op: 21 augustus 2008, 16:56:07
Uitwerking van het onderwerp
 
1.  Uitgangspunten
Het belangrijkste uitgangspunt van het reanimatiebeleid in ****** is, dat het uitgaat van het individu. Dat betekent dat de behandelend arts in principe in overleg met de cliënt, dan wel diens vertegenwoordiger, tot een wel- respectievelijk niet-reanimeerbesluit komt. De cliënt brengt daarbij zijn/haar eigen wensen of opvattingen in (eventueel vastgelegd in een wilsverklaring). De behandelend arts brengt bij de besluitvorming aspecten als (eventuele)  medische zinloosheid en (dis)proportionaliteit van het reanimeren in. Bij deze besluitvorming speelt het algemene beleid zoals dat per onderdeel van de organisatie is geformuleerd ook een rol. Dit algemene beleid per onderdeel van de organisatie geldt ook, als er nog geen individueel besluit genomen is (kunnen worden).
Het tweede uitgangspunt is dat reanimatie alleen zin heeft, als zeker is dat een circulatiestilstand niet te lang geduurd heeft. Dat betekent dat een eventuele reanimatie alleen wordt gedaan als de zorg- of hulpverlener getuige is van het ontstaan van een circulatiestilstand. Wordt iemand zonder circulatie gevonden, dan wordt afgezien van een eventuele reanimatie.

Het derde uitgangspunt is het algemene beleid van ****** dat een nee, tenzij-beleid is. Een beleid waar locaties op voor hen geldende redenen van kunnen afwijken.
De locatie kan dit aan relevante partijen duidelijk beargumenteren.

2.  Algemeen beleid in de verpleeg en verzorgingshuizen

In de verpleeg-/ verzorgingshuizen geldt het nee, tenzij-beleid.
Onderbouwing
In het algemeen kan gesteld worden dat er bij de verpleeghuis c.q verzorgingshuis populatie vele aandoeningen aanwezig zijn welke de algemene conditie en de organen dermate aantasten, dat de kans op een geslaagde reanimatiepoging zeer gering is.
Hierbij moet worden aangemerkt dat in onderzoek geslaagd veelal wordt omschreven als ‘levend het ziekenhuis verlaten’. Vanuit de visie van ****** is het echter gewenst om geslaagd te omschrijven als ‘het op een aanvaardbaar somatisch en geestelijk niveau verlaten van het ziekenhuis’. De uitkomsten van de meeste onderzoeken schetsen derhalve een te positief beeld. Dat betekent dat het percentage geslaagde reanimaties bij de gemiddelde verpleeg/ verzorgingshuispopulatie als vrijwel nihil is te beschouwen. Met andere woorden, dat er duidelijk sprake is van medisch zinloos handelen. Hieruit volgt dat reanimatie bij de grootste groep cliënten niet is geïndiceerd. Dit rechtvaardigt het nee uit het nee, tenzij-beleid.
Als een individueel beleid nog niet bepaald is (kunnen worden), wordt derhalve in principe niet gereanimeerd.
Bij een klein deel van de verpleeg-/ verzorgingshuispopulatie kan een reanimatie wel proportioneel handelen betekenen. Als arts en cliënt het samen eens zijn over de proportionaliteit, dan geldt er een wel-reanimatiebesluit voor betreffende cliënt. Dit moet worden vastgelegd in het dossier. Cliënten met een wel-reanimatiebesluit zullen niet bij alle medewerkers, met name buiten de eigen afdeling, als zodanig bekend zijn. Aangezien zij een uitzondering vormen op het gangbare beleid, kan van hen gevraagd worden dat zij zich met bijvoorbeeld een SOS-medaille met daarin R gegraveerd herkenbaar maken. Het in deze alinea vermelde rechtvaardigt het tenzij uit het nee, tenzij-beleid.
Wanneer een cliënt een ziekenhuisopname of een infuus niet meer wenselijk vindt, dan is een reanimatie uitgesloten. Als in een gesprek over het behandelbeleid dan ook naar voren komt dat een ziekenhuisopname niet meer gewenst is, hoeft het onderwerp reanimeren niet meer expliciet aan de orde te komen.

3.  Algemeen beleid dagbehandeling en dagverzorging psychogeriatrische cliënten
Op de psychogeriatrische dagbehandeling geldt het ja, tenzij- beleid

4.  Algemeen beleid dagbehandeling en dagverzorging somatische cliënten
Op de somatische dagbehandeling geldt het ja, tenzij-beleid.
Onderbouwing
De gemiddelde gezondheidstoestand van een bezoeker van de dagbehandeling zal overeenkomen met de zelfstandig wonende cliënt. De kans dat er sprake is van proportioneel handelen is groter dan in de verpleeg-verzorgingshuizen.
Daarnaast is een belangrijk argument dat de verpleeghuisarts van de dagbehandeling niet de eindverantwoordelijke is voor het gehele medische behandelbeleid; dat is de huisarts. Het is daarom niet de taak van de verpleeghuisarts om met elke bezoeker te af te spreken of een niet- of wel-reanimeerbesluit gewenst is. Ook praktisch zal het niet goed te regelen zijn dat de verpleeghuisarts in samenspraak met huisarts en bezoeker tot een besluit komt, waar de huisarts vervolgens de verantwoordelijkheid kan nemen. Op de dagbehandeling / dagverzorging moet er daarom vanuit gegaan worden dat in principe gereanimeerd wordt, tenzij een niet-reanimeerbesluit van een bezoeker bekend is.
In de zorgplanbesprekingen met bezoekers zal wel naar het eventuele aanwezig zijn van een niet-reanimeerwens/besluit worden gevraagd. De bezoekers met een niet-reanimeerbesluit zullen als zodanig bekend moet zijn en herkend kunnen worden.
Voor de interne bezoekers van de dagbehandeling / dagverzorging geldt het beleid van de locatie waar de bezoeker woonachtig is.

5.  Algemeen beleid aanleunwoningen en andere woonvormen
In de aanleunwoningen en andere woonvormen in ****** geldt het ja, tenzij-beleid.

Onderbouwing
In genoemde onderdelen van de organisatie wonen cliënten of komen bezoekers met een gemiddeld betere gezondheidstoestand, waardoor bij hen de kans dat er sprake is van proportioneel handelen groter is dan in de verzorg-/ verpleeghuissituatie.
Algemeen wordt de opvatting gehanteerd dat wanneer slechts bij uitzondering bij een groep cliënten een reanimatie vanwege de proportionaliteit gewenst is, het gerechtvaardigd is in principe af te zien van een reanimatie in het algemeen. De veronderstelling is dat in de aanleunwoningen en andere woonvormen er vaker sprake zal zijn van proportioneel handelen. Er kan derhalve niet zonder meer voor een niet-reanimatie-beleid worden gekozen.
Verder zijn er veel meer artsen betrokken bij deze populatie. Het zal lastiger zijn bij een nee, tenzij-beleid te regelen, dat bij cliënten bij wie een reanimatie proportioneel handelen is, er een duidelijk herkenbaar wel-reanimatiebesluit bekend is.
Bovenstaande rechtvaardigt het ja in het ja, tenzij-beleid.
Echter niet voor alle cliënten uit deze populatie zal een reanimatie proportioneel zijn. Sommige cliënten zullen zelf aangeven niet gereanimeerd te willen worden (eventueel via een wilsverklaring), anderen zullen door een gesprek met hun (huis)arts overtuigd raken door de disproportionaliteit. Bij deze cliënten zal een niet-reanimatiebesluit in het dossier moeten worden vastgelegd. Omdat het niet-reanimatiebesluit niet bij elke medewerker bekend zal zijn, verdient het aanbeveling dit met bijvoorbeeld een SOS-medaille met NR herkenbaar te maken. Dit is het tenzij uit het ja, tenzij-beleid. Is een niet-reanimatiebeleid niet bekend, dan zal er in principe wel gereanimeerd worden.


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #61 Gepost op: 21 augustus 2008, 16:56:52
Implementatie

1.  Algemene uitgangspunten
Om het beleid, zoals dat in de vorige paragraaf is omschreven, uit te kunnen voeren, is de eerste stap het informeren van de cliënt en/of diens vertegenwoordiger over het reanimatiebeleid van ******. Per locatie moet er een procedure worden opgesteld. Deze paragraaf geeft handvaten om deze procedures uit te kunnen werken. Een aantal inleidende opmerkingen is daarbij op zijn plaats.
De noodzaak om te reanimeren komt uiteindelijk slechts zeer zelden voor. Het is te verdedigen om met zo gering mogelijk extra middelen en inspanning tot een acceptabele procedure te komen. Om bijvoorbeeld de vaardigheid van hartmassage en mond-op-mond-beademing te blijven beheersen, is regelmatige nascholing noodzakelijk. Het is daarom gewenst het aantal bij te scholen medewerkers beperkt te houden.
In het kader van de Bedrijfshulpverlening wordt al een aantal medewerkers geschoold op het gebied van reanimatie. Het verdient daarom de voorkeur deze bedrijfshulpverleners een rol te laten spelen in het uitvoeren van een reanimatie. Op kleine locaties is wellicht niet altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig. ****** kiest voor een nee-tenzij beleid dit betekent dat volstaan kan worden met het bij de cliënt erop wijzen dat niet meer geboden kan worden dan wat ook mogelijk is in de thuissituatie: n.l 112 bellen.

2.  Uitwerking verpleeg-/verzorgingshuis
•         Regelen van de individuele besluitvorming

-          Verpleeghuisarts bespreekt (na uiterlijk 6 weken) met een cliënt en/of diens vertegenwoordiger het medisch behandelbeleid; onderdeel daarvan vormt het wel/niet-reanimeerbesluit.

-          Voor de cliënten van het zorgcentrum speelt de huisarts een belangrijke rol bij het bespreken van individuele besluiten. De rol van de medewerkers en medisch adviseur is hierin een stimulerende rol te hebben.

-          Het besluit wordt vermeld in medisch dossier en zorgdossier.

•         Actie:per locatie afspreken hoe huisartsen en cliëntenraad geïnformeerd worden
-          Bij een wel-reanimeerbesluit wordt geregeld dat een cliënt dit op de afgesproken wijze kenbaar maakt (bijvoorbeeld SOS-medaille). In de uitvoering hiervan kan de EVV’er een rol spelen Actie: een eenduidige, ondubbelzinnige wijze afspreken
-          Als geen individueel besluit aanwezig is, wordt teruggevallen op het ****** beleid.


•         Logistiek bij een reanimatie

Hierin dient geregeld te worden wat er gebeurt nadat een medewerker bij een cliënt getuige is van het acuut onwel worden op basis van een circulatiestilstand. Voor de volgende stappen moeten afspraken worden gemaakt per locatie.
-          Er wordt gekeken of de cliënt een teken draagt dat er sprake is van een wel-reanimatiebesluit.

Zo niet: er wordt niet gereanimeerd, verantwoordelijke en (huis)arts worden gebeld.
Zo ja:

-          De medewerker (de BHV’er) die kan reanimeren wordt opgepiept, en wordt verzocht zo snel mogelijk naar de plek te komen. Als er een situatie bestaat waarin het beleid niet uitgaat van de aanwezigheid van reanimatiedeskundigen, wordt deze stap overgeslagen.

-          De medewerker die getuige was belt (of laat bellen) vervolgens 112: afdeling, kamer e.d. worden duidelijk doorgegeven. Er wordt geregeld dat de lift, gang e.d. vrij zijn.

-          De verpleeg (huis) arts wordt gebeld.

-          De ambulancemedewerkers nemen de reanimatie over.


3.  Uitwerking dagbehandeling /dagverzorging
•         Regelen van individuele besluitvorming
-          De huisarts speelt een belangrijke rol bij het bespreken van individuele besluiten.

-          Besluitvorming wordt genoteerd in het zorgdossier. De verpleeghuisarts vraagt gericht naar het aanwezig zijn van een niet-reanimeerwens/besluit.

-          Bij een niet-reanimeerbesluit wordt geregeld, dat bekend is dat een cliënt een dergelijk besluit heeft. Actie: een eenduidige, ondubbelzinnige wijze afspreken
-          Als geen individueel besluit aanwezig is, wordt teruggevallen op het algemene beleid.


•         Logistiek bij een reanimatie

Hierin dient geregeld te worden wat er gebeurd nadat een medewerker bij een bezoeker getuige is van het acuut onwel worden op basis van een circulatiestilstand. Voor de volgende stappen moeten afspraken worden gemaakt voor de dagbehandeling:
-          Er wordt gekeken of de cliënt een teken draagt dat er sprake is van een niet-reanimatiebesluit.
Zo ja: er wordt niet gereanimeerd, verantwoordelijke en verpleeghuisarts worden gebeld.

Zo niet:
-          De medewerker (de bedrijfshulpverlener) die kan reanimeren wordt opgepiept, en wordt verzocht zo snel mogelijk naar de plek te komen. Als er een situatie bestaat waarin het beleid niet uitgaat van de aanwezigheid van reanimatiedeskundigen, wordt deze stap overgeslagen.

-          De medewerker die getuige was belt,of laat 112: bellen. Afdeling dagbehandeling wordt duidelijk doorgegeven. Er wordt geregeld dat de lift, gang e.d. vrij zijn.


4.  Uitwerking aanleunwoningen en andere woonvormen
•         Regelen van individuele besluitvorming
-          Met name de huisartsen spelen een belangrijke rol bij het bespreken van individuele besluiten.

-          Eventuele besluitvorming wordt genoteerd in een dossier.

-          Bij een niet-reanimeerbesluit wordt geregeld, dat bekend is dat een cliënt een dergelijk besluit heeft. Actie: per situatie een eenduidige, ondubbelzinnige wijze afspreken
-          Als geen individueel besluit aanwezig is, wordt teruggevallen op het algemene beleid.


•         Logistiek bij een reanimatie
Hierin dient geregeld te worden wat er gebeurd nadat een medewerker bij een cliënt getuige is van het acuut onwel worden op basis van een circulatiestilstand. Voor de volgende stappen moeten afspraken worden gemaakt per locatie.
-          Er wordt gekeken of de cliënt een teken draagt dat er sprake is van een niet-reanimatiebesluit.
Zo ja: er wordt niet gereanimeerd, verantwoordelijke en huisarts worden gebeld.
Zo niet:
-          De medewerker die getuige was belt (of laat bellen) vervolgens 112: afdeling, kamer e.d. worden duidelijk doorgegeven. Er wordt geregeld dat de lift, gang e.d. vrij zijn.

-          De huisarts wordt gebeld.

-          De ambulancemedewerkers nemen de reanimatie over.
  
Borging
Wordt bij eerst volgende controledatum ingevuld
  
Bijbehorende documenten
(geen)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #62 Gepost op: 21 augustus 2008, 23:52:25
http://www.ad.nl/binnenland/2547718/Kritiek_inspectie_op_reanimatiestop.html

donderdag 21 augustus 2008
Kritiek inspectie op reanimatiestop

DEN HAAG/AMERSFOORT - De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft kritiek op het beleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort om oudere bewoners niet langer te reanimeren bij een hartstilstand tenzij zij daar van tevoren om hebben gevraagd.
Van ernstig onzorgvuldig handelen is echter geen sprake, vindt de inspectie.

De inspectie heeft onder meer kritiek op de onzorgvuldige formulering in een brief, die het verzorgingshuis stuurde aan familie en bewoners. Daarin wekt de directie de indruk dat reanimatie bij mensen boven de 70 jaar die ook verschillende aandoeningen hebben niet zinvol zou zijn. ,,Dit is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd,'' stelt de inspectie.

Verder vindt de inspectie, dat het 'nee-tenzij' beleid, waarbij bewoners van tevoren moeten aangeven dat zij wél willen worden gereanimeerd, niet in overeenstemming is met wat gebruikelijk is bij behandelaars en huisartsen in verzorgingshuizen. ,,Het al of niet reanimeren is een individuele beslissing van de bewoner van een verzorgingstehuis. Die dient hier goed over geïnformeerd te zijn.''

De inspectie vindt dat alle betrokkenen in de branche tot een eenduidig beleid moeten komen voor reanimatiebeleid voor bewoners in verzorgingstehuizen.

Volgens de inspectie moet in een zorgdossier zijn vastgelegd of de bewoner wil worden gereanimeerd. Als dat niet zo is en ook de huisarts dit niet weet, kan 'nee-tenzij' niet gelden, maar moet worden uitgegaan van 'ja-tenzij'. Dat beleid is ook regel bij de huisartsen.

Het onderzoek volgde, nadat bewoners van het verpleeghuis en brancheorganisaties in deze krant geschokt reageerden op het nieuwe reanimatiebeleid. Ook de Tweede Kamer kwam in actie naar aanleiding van de berichtgeving.


helm

  • Gast
Reactie #63 Gepost op: 22 augustus 2008, 07:33:16
http://www.elsevier.nl/web/10200444/Nieuws/Laatste-24-uur/Inspectie-Reanimeringsbeleid-was-zorgvuldig.htm

Inspectie: Reanimeringsbeleid was zorgvuldig

donderdag 21 augustus 2008 22:46

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft zorgvuldig gehandeld toen het besloot bewoners niet meer te reanimeren tenzij ze lieten vastleggen dit wel te willen.

Volgens de inspectie heeft het verzorgingshuis in Amersfoort zorgvuldig gehandeld Volgens de inspectie heeft het verzorgingshuis in Amersfoort zorgvuldig gehandeld

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag aan het actualiteitenprogramma NOVA laten weten.

Commotie
De inspectie reageert daarmee op de commotie die eerder deze week ontstond toen het beleid van het verzorgingshuis naar buiten kwam.  

Het 'nee, tenzij' is in verpleeghuizen inmiddels standaardpraktijk en verwacht wordt dat verzorgingshuizen binnenkort dezelfde lijn gaan volgen.


Nadat de politiek zich kwaad begon te maken en de inspectie besloot een onderzoek in te stellen, had het omstreden verzorgingstehuis besloten 70-plussers voorlopig toch te blijven reanimeren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #64 Gepost op: 22 augustus 2008, 08:48:21
Hebben we te maken met dezelfde inspectie???

http://www.elsevier.nl/web/10200444/Nieuws/Laatste-24-uur/Inspectie-Reanimeringsbeleid-was-zorgvuldig.htm

Inspectie: Reanimeringsbeleid was zorgvuldig

donderdag 21 augustus 2008 22:46

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft zorgvuldig gehandeld toen het besloot bewoners niet meer te reanimeren tenzij ze lieten vastleggen dit wel te willen.

Volgens de inspectie heeft het verzorgingshuis in Amersfoort zorgvuldig gehandeld Volgens de inspectie heeft het verzorgingshuis in Amersfoort zorgvuldig gehandeld

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag aan het actualiteitenprogramma NOVA laten weten.

Commotie
De inspectie reageert daarmee op de commotie die eerder deze week ontstond toen het beleid van het verzorgingshuis naar buiten kwam.  

Het 'nee, tenzij' is in verpleeghuizen inmiddels standaardpraktijk en verwacht wordt dat verzorgingshuizen binnenkort dezelfde lijn gaan volgen.


Nadat de politiek zich kwaad begon te maken en de inspectie besloot een onderzoek in te stellen, had het omstreden verzorgingstehuis besloten 70-plussers voorlopig toch te blijven reanimeren.

http://www.ad.nl/binnenland/2547718/Kritiek_inspectie_op_reanimatiestop.html

donderdag 21 augustus 2008
Kritiek inspectie op reanimatiestop

DEN HAAG/AMERSFOORT - De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft kritiek op het beleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort om oudere bewoners niet langer te reanimeren bij een hartstilstand tenzij zij daar van tevoren om hebben gevraagd.
Van ernstig onzorgvuldig handelen is echter geen sprake, vindt de inspectie.

De inspectie heeft onder meer kritiek op de onzorgvuldige formulering in een brief, die het verzorgingshuis stuurde aan familie en bewoners. Daarin wekt de directie de indruk dat reanimatie bij mensen boven de 70 jaar die ook verschillende aandoeningen hebben niet zinvol zou zijn. ,,Dit is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd,'' stelt de inspectie.

Verder vindt de inspectie, dat het 'nee-tenzij' beleid, waarbij bewoners van tevoren moeten aangeven dat zij wél willen worden gereanimeerd, niet in overeenstemming is met wat gebruikelijk is bij behandelaars en huisartsen in verzorgingshuizen. ,,Het al of niet reanimeren is een individuele beslissing van de bewoner van een verzorgingstehuis. Die dient hier goed over geïnformeerd te zijn.''

De inspectie vindt dat alle betrokkenen in de branche tot een eenduidig beleid moeten komen voor reanimatiebeleid voor bewoners in verzorgingstehuizen.

Volgens de inspectie moet in een zorgdossier zijn vastgelegd of de bewoner wil worden gereanimeerd. Als dat niet zo is en ook de huisarts dit niet weet, kan 'nee-tenzij' niet gelden, maar moet worden uitgegaan van 'ja-tenzij'. Dat beleid is ook regel bij de huisartsen.

Het onderzoek volgde, nadat bewoners van het verpleeghuis en brancheorganisaties in deze krant geschokt reageerden op het nieuwe reanimatiebeleid. Ook de Tweede Kamer kwam in actie naar aanleiding van de berichtgeving.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #65 Gepost op: 22 augustus 2008, 10:56:01


helm

  • Gast
Reactie #66 Gepost op: 22 augustus 2008, 13:02:14


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #67 Gepost op: 23 augustus 2008, 14:02:13
Er is een hoop onrust ontstaan door het verkeerd communiceren van het betreffende verzorgingshuis, als het verkeerd opvatten van afspraken, regelgeving en dagelijkse praktijk door "Jan Modaal" anderzijds (vooral gevoed door de media).

Persoonlijk ben ik een voorstander van duidelijkheid. Het "gedwongen" maken van een keuze.... reanimeren ja/nee schept die duidelijkheid. Hoe je dat als verpleeg- of verzorgingshuis verder afspreekt dat laat ik in het midden maar ik kom in de praktijk nog wel eens een praktisch probleem tegen.

Wanneer je niet gereanimeerd wil worden behoord dit met een officiele, door de behandelend (huis)arts ondertekende, verklaring (en dus niet een penning e.d) duidelijk kenbaar gemaakt te worden.
In acute situaties waarin de patiënt reanimatie behoeftig wordt, is het al een paar keer voorgekomen dat het voor de verzorgenden, zeker in de nacht, niet duidelijk was of de patiënt wel of niet gereanimeerd wilde worden. De aanwezige zorgmap was in die gevallen bijvoorbeeld een rommel, en gemaakte afspraken c.q. niet reanimeren verklaring zaten niet op de juiste plek of ontbraken.

Ambulancepersoneel gaat dat niet afwachten en begint dan gewoon met de reanimatie, dat lijkt me ook duidelijk.
Ook het mondeling kenbaar maken alleen van het niet willen reanimeren door een verpleegkundige (of zoals het zo mooi heet een ter zake deskundige) is voor ons niet voldoende.

Uiteraard kan de verpleegkundige wel besluiten om niet tot reanimatie over te gaan of te stoppen wanneer al duidelijk is dat de reanimatie als een zinloze medische handeling kan worden bestempeld. (Denk aan een uitbehandelde, terminale kankerpatiënt).

Belangrijk is dus dat de huizen hun administratie (lees zorgmap) op orde hebben en dat duidelijk vooraan de map de gemaakte afspraken m.b.t. het reanimeren voor handen is (en dat de map te vinden is... ::))

ennuh.... voor de mensen die wel gereanimeerd willen worden zou het toch fijn zijn als de aanwezige verzorgenden ook kunnen reanimeren...  >:( >:( (tip voor een aantal verzorgingshuizen)
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


Pleegje_

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,160
Reactie #68 Gepost op: 24 augustus 2008, 11:06:27

...
Uiteraard kan de verpleegkundige wel besluiten om niet tot reanimatie over te gaan of te stoppen wanneer al duidelijk is dat de reanimatie als een zinloze medische handeling kan worden bestempeld. (Denk aan een uitbehandelde, terminale kankerpatiënt).
...


Een besluit tot wel/niet reanimeren kan en mag niet door een verpleegkundige worden genomen. In geen enkele situatie!!!! (muv AVP).


ambukampen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 170
Reactie #69 Gepost op: 24 augustus 2008, 11:38:02
Een besluit tot wel/niet reanimeren kan en mag niet door een verpleegkundige worden genomen. In geen enkele situatie!!!! (muv AVP).

Waarom niet ???
Verklaar je eens nader?
Ambulancechauffeur,  Verpleegkundige B ambulance, PHTLS, TECC