GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008  (gelezen 42325 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Onderzoek naar woningen met kans op branddoorslag gestart

20 januari 2009 - Webregio.nl

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer zal samen met woningbouwcorporatie Ymere onderzoek doen naar de scheidingswanden tussen de woningen in de gemeente. Het gaat ze hierbij om de huizen te ontdekken die niet voldoen aan de huidige, wettelijke brandveiligheidseisen. Vorig jaar heeft een brand in de Koning Willem I Laan in Hoofddorp grote schade aangericht aan dertien woningen. Door de dakconstructie kon de brand eenvoudig van de ene naar de andere woning doorslaan.

Nadat een deel van het onderzoek van de bouwtekeningen van woningen met een mogelijke kans op branddoorslag is afgerond, wordt deze week gestart met de fysieke onderzoeken van woningen. Als eerste zijn woningen in gebied 2, waar ook de Koning Willem 1 Laan is gelegen, in Hoofddorp aan de beurt.

Brief
De bewoners hebben voor het afgelopen weekend een brief in huis gehad, waarin de bezoeken aan huis worden aangekondigd. De bezoeken vinden steekproefsgewijs plaats; dat betekent dat van vergelijkbare wooncomplexen twee woningen worden onderzocht.

Volgende fase
Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer is blij met de start van de volgende fase: "We zijn al een heel eind op weg met het onderzoek van de bouwtekeningen en beginnen nu met het bouwkundig onderzoek van de woningen in gebied 2 in Hoofddorp. De gemeente laat de woningen van eigenaars/gebruikers onderzoeken en Ymere die van haar huurders. Een gespecialiseerd bureau doet beide onderzoeken tegelijkertijd en, naar verwachting, zijn deze in maart 2009 afgerond. Medewerkers van bouw- en woningtoezicht van de gemeente lopen regelmatig mee, om te zien of het onderzoek goed wordt uitgevoerd."

Het bouwkundig onderzoek
Onderzocht wordt het risico op branddoorslag en brandoverslag. In veel woningen zijn het dak en de scheidingsmuur tussen de woningen goed te zien. In sommige woningen is het echter nodig om boven de plafonds te kijken om te kunnen zien wat de situatie is. Door het gebruik van moderne technologie hoeft daarvoor meestal slechts één klein gaatje geboord te worden. Een kabel met een klein cameraatje wordt door het gaatje geleid. Zo wordt de situatie zichtbaar. Het gaatje wordt weer netjes dichtgemaakt. Het onderzoek bij een huurwoning is uitgebreider dan bij een koopwoning. Waarbij ook gekeken wordt naar de bouwkundig staat van de woning, zoals onderzoek naar wat voor plafond er in een huurwoning is aangebracht.

Dit in verband met mogelijk groot onderhoud. De gemeente laat heel specifiek onderzoeken of de scheidingswand onder het dak is doorgemetseld tot aan het dak. Zo kan worden bepaald wat de weerstand is tegen branddoorslag. Dit onderzoek duurt minder lang dan het uitgebreide onderzoek bij huurwoningen. Aan de bewoners is gevraagd medewerking te verlenen aan het onderzoek.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Vrom: 280 duizend huizen mogelijk brandgevaarlijk

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2011502.ece/Vrom__280_duizend_huizen_mogelijk_brandgevaarlijk.html

(Novum) - Gemeenten moeten bij 280 duizend woningen in Nederland nagaan of bij brand het vuur niet te snel overslaat naar naastliggende woningen. Dat adviseert het ministerie van Vrom na een inventarisatie. Die werd uitgevoerd nadat vorig jaar in Zaandam elf en in Hoofddorp acht rijtjeshuizen onbewoonbaar werden door een brand die zich razendsnel verspreidde.

Het is de tweede keer dat het ministerie van Vrom gemeenten oproept maatregelen te nemen. In 2005 deed de Vrom-inspectie een dergelijke oproep na een soortgelijke brand in Heerlen. Ook toen werden er geen verplichtingen aan verbonden.

De branden kunnen zich zo snel uitbreiden doordat de muren van de woningen niet doorlopen tot aan het dak. Hierdoor zit er een gedeelde holle ruimte boven alle rijtjeshuizen naast elkaar. In die ruimte kan het vuur snel overslaan.

Sinds 1992 moeten huizen twintig minuten branden voordat het vuur naar een volgend pand overslaat. Uit de inventarisatie blijkt nu dat 280 duizend woningen met een plat houten dak van vóór 1980 mogelijk niet aan deze eis voldoen. Gemeenten moeten volgens het ministerie aan woningcorporaties vragen een onderzoek in te stellen.

In het verleden is al aangegeven dat het erg duur is om alle woningen brandveilig te maken. Woningcorporaties wachten daarmee liever totdat de woningen toch al gerenoveerd moeten worden.

Vrom raadt aan tot die tijd alvast rookmelders aan te brengen. In oktober was al bekend dat waarschijnlijk honderdduizenden huizen niet aan de brandveiligheidseisen voldoen.

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid wees toen ook op de eigen verantwoordelijkheid. Het instituut stelde dat veel mensen de neiging hebben naar de overheid te wijzen, terwijl ze zelf een hoop ellende kunnen voorkomen door een rookmelder te kopen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
VROM inventariseert mogelijke omvang gebreken brandwerendheid woningscheidingen

22-01-2009 - www.vrom.nl

In 280.000 woningen in Nederland bestaat een risico dat de weerstand tegen branddoorslag niet aan de voorschriften voldoet. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van VROM naar aanleiding van de branden eind vorig jaar in Hoofddorp en Zaandam. Het gaat om geschakelde of gestapelde woningen met een plat houten dak van vóór 1980.

Het landelijke Bouwbesluit eist dat bij brand in een woning het ten minste 20 minuten duurt voordat de brand over- of doorslaat naar naast of bovengelegen woningen. De gangbare constructie van een stenen of betonnen woningscheidende muur die goed aansluit op het houten dakbeschot voldoet hieraan. Bij sommige woningen is de aansluiting tussen muur en dakbeschot niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd, waardoor het risico van branddoorslag naar de belendende woning groter dan normaal is.

De VROM-Inspectie beveelt in een Inspectie-signaal aan dat gemeenten aan de hand van hun dossiers nagaan welke woningcomplexen een mogelijk risico hebben. Zij kunnen de eigenaren daarover infomeren en hen verzoeken een onderzoek in te stellen en zo nodig een verbeterplan te maken. Dat herstel kan mogelijk gecombineerd worden met een renovatieplan of verbetering van de warmte- of geluidsisolatie.
Het onderzoeken van duizenden woningen en het eventuele herstel kan niet van de ene dag op de andere afgerond zijn. Het ministerie raadt aan rookmelders in de betreffende woningen aan te brengen om op korte termijn de veiligheid van de bewoners te vergroten. Dat is overigens ook een prima waarschuwingsmiddel in alle andere woningen.
Het Inspectiesignaal gaat naar gemeenten en brandweerkorpsen. Behalve de beschrijving hoe dit mogelijke gebrek kan worden ontdekt en wat de mogelijkheden van herstel zijn, worden de verantwoordelijkheden van eigenaars en gemeenten uitgelegd. De eigenaar is ervoor verantwoordelijk, dat zijn woning aan de (brandveiligheids) regelgeving voldoet, of hij er nu zelf in woont of dat hij de woning(en) verhuurt. De gemeente houdt hier toezicht op.

Zie ook:

Brief aan Tweede Kamer

Rapport VROM-inspectie


Dossiers
Bouwregelgeving
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Brandgevaar plat dak jarenlang genegeerd

http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=462842
BINNENLAND | 24-01-2009 00:00 | Thomas van Belzen

GORINCHEM - Brandweerkorpsen, verzekeraars en beheerders hebben het brandoverslaggevaar van aangeschakelde woningen met platte daken op een constructie van houten balken jarenlang genegeerd.

Dat meent Arno Bron van BDA dakadvies in reactie op het Inspectiesignaal dat het ministerie van VROM heeft afgegeven; corporaties en gemeenten moeten 280.000 woningen controleren. Volgens Bron is het probleem al jaren bekend. Meerdere signalen zijn naar zijn mening genegeerd. Het Inspectiesignaal noemt hij een “rampgedreven” maatregel. “Dat er in een kort tijdsbestek twee branden (Hoofddorp, Zaandam, red) waren die snel oversloegen naar andere woningen is puur toeval. Iedereen die daar nu van schrikt is dom, of weet niet hoe de bouwpraktijk werkt.” Inzoomen op slechts één aspect van brandveiligheid vindt hij niet zaligmakend. “Dakaansluitingen bij bedrijfshallen, rookverspreiding en compartimentering geven ook problemen.”
Vooral bij renovaties zijn beheerders van gebouwen volgens Bron vaker gewezen op risico’s van houten platte daken. “Het probleem is dat ze ondeskundig zijn, Dan zeggen ze: ‘is dat gevaarlijk? De brandweer en de verzekering hoor ik er niet over.”

Goede richting
Een stap in de goede richting vindt Bron het inspectiesignaal van VROM wel. “Corporaties en gemeenten komen er nu niet meer onderuit iets te doen.” De kosten voor de inspectie en de eventuele reparatie die daaruit voortvloeien moeten corporaties zelf ophoesten, laat Eric Bosman namens belangenbehartiger Aedes weten. “En dit doet ook echt pijn in de portemonnee van de betrokken corporaties. Dergelijke kosten zijn niet begroot.”
De veiligheid van huurders staat niettemin voorop bij Aedes. “We roepen onze leden nogmaals op de inspecties snel af te ronden en te beginnen met de herstelwerkzaamheden.” Bosman gaat uit van honderden euro’s per woning (inspectie en reparatie). Bron gaat uit van gemiddeld 500 euro per te onderzoeken woning.
BDA dakadvies voert al verschillende inspecties uit. “Grote missers hebben we nog niet gehad, maar er zijn veel complexen die een grijs probleem hebben. Daar treffen we kieren aan waar je net je vinger tussen krijgt.” Uiteindelijk besluiten corporaties die gaatjes toch aan te pakken. “Als eenmaal zwart op wit staat dat het gebouw niet honderd procent veilig is, moeten ze ook wel.”
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
VROM inventariseert mogelijke omvang gebreken brandwerendheid woningscheidingen

22-01-2009 - www.vrom.nl

In 280.000 woningen in Nederland bestaat een risico dat de weerstand tegen branddoorslag niet aan de voorschriften voldoet. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van VROM naar aanleiding van de branden eind vorig jaar in Hoofddorp en Zaandam. Het gaat om geschakelde of gestapelde woningen met een plat houten dak van vóór 1980.

Het landelijke Bouwbesluit eist dat bij brand in een woning het ten minste 20 minuten duurt voordat de brand over- of doorslaat naar naast of bovengelegen woningen. De gangbare constructie van een stenen of betonnen woningscheidende muur die goed aansluit op het houten dakbeschot voldoet hieraan. Bij sommige woningen is de aansluiting tussen muur en dakbeschot niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd, waardoor het risico van branddoorslag naar de belendende woning groter dan normaal is.

De VROM-Inspectie beveelt in een Inspectie-signaal aan dat gemeenten aan de hand van hun dossiers nagaan welke woningcomplexen een mogelijk risico hebben. Zij kunnen de eigenaren daarover infomeren en hen verzoeken een onderzoek in te stellen en zo nodig een verbeterplan te maken. Dat herstel kan mogelijk gecombineerd worden met een renovatieplan of verbetering van de warmte- of geluidsisolatie.
Het onderzoeken van duizenden woningen en het eventuele herstel kan niet van de ene dag op de andere afgerond zijn. Het ministerie raadt aan rookmelders in de betreffende woningen aan te brengen om op korte termijn de veiligheid van de bewoners te vergroten. Dat is overigens ook een prima waarschuwingsmiddel in alle andere woningen.
Het Inspectiesignaal gaat naar gemeenten en brandweerkorpsen. Behalve de beschrijving hoe dit mogelijke gebrek kan worden ontdekt en wat de mogelijkheden van herstel zijn, worden de verantwoordelijkheden van eigenaars en gemeenten uitgelegd. De eigenaar is ervoor verantwoordelijk, dat zijn woning aan de (brandveiligheids) regelgeving voldoet, of hij er nu zelf in woont of dat hij de woning(en) verhuurt. De gemeente houdt hier toezicht op.

Zie ook:

Brief aan Tweede Kamer

Rapport VROM-inspectie


Dossiers
Bouwregelgeving

Hoe gaat een rookmelder in de woning van mijn buren voorkomen dat mijn woning uitbrand bij een brand bij hun woning als de brandscheiding tussen ons niet voldoet? ::) ::)

Een rookmelder waarschuwt je alleen maar... ik zou adviseren om al je belangrijke zaken (bijv kinderfoto's, contracten, enz) te digitaliseren en zorgen dat er een kopie van de DVD bij familie ligt... Huisdieren niet meer toegang geven tot de gehele woning maar ze alleen op de begane grond te houden... Kinderen niet in de kap te laten slapen maar op dezelfde verdieping als de ouders... enz, enz,


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Misschien kun je even zo'n cameraatje lenen, Palmpie? ;-)

Camera-inspectie huizen Hoofddorp

30 januari 2009 - 12:26 - http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=94357

 HOOFDDORP Duizenden woningen in Haarlemmermeer worden onderzocht op brandgevaar onder het platte dak. Dat gebeurt door via een gaatje met een camera tussen het dak en het plafond te kijken. De gemeente laat het onderzoek doen samen met woningcorporatie Ymere.
Aanleiding is de brand in augustus vorig jaar die een heel huizenblok in Hoofddorp in de as legde. Het vuur kon zich toen via de daken naar de naastgelegen huizen verspreiden.
De bewoners van de onderzochte huizen krijgen uiteindelijk een brief van de gemeente waarin ze te horen krijgen of hun woning extra aandacht moet krijgen.

Ruud Herz en zijn collega voeren de inspectie uit
Samen sterk in de hulpverlening!




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article4440771.ece/Ymere_gaat_rookmelders_plaatsen_in_brandgevaarlijke_panden

Ymere gaat rookmelders plaatsen in brandgevaarlijke panden

    * Gepubliceerd op 03 maart 2009, 22:44
    * Laatst bijgewerkt op 03 maart 2009, 22:57

Installatie van rookmelder. Archieffoto
hoofddorp -

Ymere wil volgende week rookmelders plaatsen in de woningen in Hoofddorp-centrum waar brand te snel kan doorslaan. Dat heeft de woningcorporatie dinsdag laten weten aan huurders in die complexen die eruit zijn gerold bij het eerste deel van het onderzoek in de hele gemeente.

In die eerste fase werden, steekproefsgewijs, 2500 woningen onderzocht. Of de gemeente 'gaat stimuleren' dat ook bewoners van particuliere woningen zo'n melder nemen, wordt eind deze maand bekend. Althans, zo heet het in brieven aan deze groep.

Eigenaren zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid in hun woning. Bij huurwoningen is Ymere dat. En die organisatie neemt over enkele maanden een beslissing over eventuele bouwkundige aanpassingen. Eerst moet eind deze maand duidelijk worden in welk deel van de 9.000 verdachte woningen in de hele gemeente brand binnen twintig minuten kan doorslaan.

Vervolgens maakt Ymere een plan van aanpak, dat bijvoorbeeld aangeeft of het brandveilig maken van een woning kan worden gecombineerd met groot onderhoud. Omdat het waarschijnlijk om vele duizenden woningen gaat, duurt het maken van zo'n plan enkele maanden.

Particulieren mogen het zelf opknappen, valt op te maken uit zinnen als: ,,U moet uw woning volgens het ministerie van VROM binnen een redelijke termijn laten aanpassen aan de wettelijke eisen. Maak dit in eerste instantie bespreekbaar met uw buren.''


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.webregio.nl/haarlemmermeer/regionaalnieuws/0101577370000000/woningbrand+kan+te+snel+doorslaan++hoofddorp.aspx

Woningbrand kan te snel doorslaan

05 maart 2009

HOOFDDORP - Bij zestig procent van de woningen die in Hoofddorp-centrum zijn onderzocht, kan brand te snel doorslaan. Het gaat om 998 van de 1776 onderzochte huur- en koopwoningen. 453 daarvan zijn in handen van Ymere, 545 zijn particulier bezit.


De komende weken moet duidelijk worden hoe met de rest van de circa 8.000 woningen in de polder is gesteld, die als verdacht zijn aangemerkt na de brand in de Koning Willem I Laan in Hoofddorp. Daar sloegen in augustus vorig jaar de vlammen veel te snel door omdat de scheidende wanden tussen de woningen niet tot aan het dak doorliepen. In 72 identieke woningen in de buurt wordt deze week de laatste hand gelegd aan het opmetselen van die tussenwand.


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Brandveiligheid woningen Haarlemmermeer-Noord bekend

Hoofddorp - De resultaten van de woningen in Haarlemmermeer-Noord die zijn meegenomen in het brandveiligheidsonderzoek, zijn nu ook bekend. De bewoners van de betreffende woningen hebben op 12 maart een brief ontvangen. Dit meldt de gemeente maandag 16 maart.

De bewoners zijn op de hoogte gebracht van het risico van uitbreiding van brand in hun woning. Ondertussen is woningcorporatie Ymere druk bezig met het ophangen van rookmelders in haar huurwoningen.

Het onderzoek dat is voortgevloeid uit de grote brand in de Koning Willem 1 Laan in Hoofddorp, loopt nog steeds. De fysieke bouwkundige inspecties in de steekproefwoningen zijn afgerond. Op dit moment is het bestuderen van de resultaten in volle gang.

Naar verwachting is eind maart voor alle onderzochte woningen in Haarlemmermeer bekend hoe groot het risico van branddoorslag en brandoverslag is. Dan weten de gemeente en Ymere hoeveel woningen uit het steekproefonderzoek niet voldoen aan de huidige, wettelijke brandveiligheidseisen.

Resultaten
In Haarlemmermeer-Noord zijn 2581 huur- en koopwoningen (950 Ymere-woningen en 1631 particuliere woningen) via een steekproef onderzocht. 1251 woningen voldoen aan de wettelijke eis (221 huurwoningen van Ymere en 1030 particuliere woningen). Bij 1330 woningen is dat niet het geval (729 van Ymere en 601 in particulier bezit).

De betreffende bewoners hebben een uitgebreide informatiebrief ontvangen over de vervolgprocedure. Hierin staan ook maatregelen die bewoners direct zelf kunnen nemen. Brandveiligheid is tenslotte een gedeelde verantwoordelijkheid. De resultaten van de woningen in de gebieden Nieuw Vennep en Haarlemmermeer-Zuid volgen in de loop van deze maand.

Rookmelders
Ymere is inmiddels gestart met het plaatsen van rookmelders in haar huurwoningen met een verhoogde kans op branddoorslag. Voor dit omvangrijke project heeft Ymere de hulp ingeroepen van leerlingen van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Hoofddorp. Als alle resultaten bekend zijn, ontwikkelt Ymere een plan voor eventuele aanpassingen in de betreffende woningen.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/93749