Waarbij de verschillen per gemeente soms schrikbarend groot zijn.
Een voorbeeld m.b.t. bouwvergunningen....
Grote verschillen in leges bouwvergunning
Van onze verslaggever
gepubliceerd op 08 augustus 2008 02:00, bijgewerkt op 8 augustus 2008 08:34
Amsterdam - Inwoners van Voorschoten betalen 21 keer meer voor een bouwvergunning dan de burgers in buurgemeente Leiden. De gemeente Voorschoten berekent 698 euro leges voor een dakkapel van 10 duizend euro, terwijl Leiden 33 euro in rekening brengt. Het landelijke gemiddelde bedraagt 250 euro.
Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder alle gemeenten in Nederland. De vereniging van huiseigenaren noemt de verschillen ‘enorm’. Zij roept het kabinet op om gemeenten te dwingen de verschillen in tarieven te verkleinen.
Het kabinet gaf gemeenten eerder tot 2010 de tijd om de verschillen grotendeels weg te werken. Eigen Huis heeft er na zes jaar vergelijkingsonderzoek ‘geen enkel vertrouwen in’ dat dit gaat lukken.
Wie in de Zuid-Hollandse gemeente Korendijk een woning wil neerzetten waarvan de bouwkosten 130 duizend euro bedragen, betaalt 6.042 euro voor een bouwvergunning. In het Utrechtse Montfoort is dat 6.032 euro. Landelijk bedraagt het tarief gemiddeld 3.017 euro.
Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. In deelgemeente Amsterdam-Noord betaalt een huizenbouwer 1.210 euro voor zijn papiertje. In Amsterdam-Oost moet voor dezelfde vergunning 5.305 euro worden neergeteld.
Eigen Huis constateerde ook grote stijgingen en dalingen van de tarieven. De grootste stijgers zijn het Overijsselse Hellendoorn met 84 procent en het Utrechtse Bunnik met 67 procent voor een lichte bouwvergunning. Gemeenten die de bouwleges voor dit bouwwerk fors hebben laten dalen zijn het Groningse Slochteren met een daling van 50 procent en het Gelderse Bronckhorst met 40 procent.
Woningcorporaties blijken in 9 gemeenten, waaronder Zwolle, geen bouwleges te hoeven betalen. De mogelijkheid om een legesvrijstelling aan corporaties te geven is volgens Eigen Huis al in 2005 uit de wet geschrapt.
bron: volkskrant.nl