Liefdeskaper krijgt jaar celROTTERDAM - De 38-jarige Dordtenaar die vorig jaar een valse melding deed van een vliegtuigkaping, heeft een jaar celstraf gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald.
De verdachte heeft inmiddels al zes maanden achter de tralies gezeten. Hij komt volgens zijn advocaat nog voor het einde van de maand vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.
TelefoontjeKöksel K. belde in augustus de alarmcentrale 112 met de melding dat al-Qaeda onderweg was naar Rotterdam Airport om een vliegtuig van Transavia te kapen.
Köksel K. bekende eerder al dat hij het telefoontje wilde voorkomen dat zijn minnares Hinda op vakantie zou gaan met haar vaste vriend Fatih.
DoorzoekenDe marechaussee hield na het telefoontje het toestel uren aan de grond. Alle 117 passagiers en zes bemanningsleden moesten al die tijd in het vliegtuig wachten. Ze vertrokken pas naar Turkije nadat doorzoeking van het toestel geen wapens of explosieven had opgeleverd.
De rechtbank veroordeelde de man voor het misbruiken van het alarmnummer en het vrees aanjagen van de bemanningsleden. De officier van justitie stelde dat de man een vliegtuig tijdens de vlucht in gevaar had gebracht.
Aan boordWettelijk is sprake van een vlucht zodra alle deuren van het toestel zijn gesloten. De rechter zei dat de man slechts wilde voorkomen dat mensen aan boord gingen.
Het feit dat er meer dan een half uur tussen de melding en de geplande vertrektijd zat, bevestigde dat vermoeden, aldus de rechters.
BommeldingEvenmin kon de rechtbank K. veroordelen voor een valse bommelding, omdat hij volgens de rechters tijdens de melding nooit over een bom heeft gesproken.
Ook heeft hij de passagiers niet bedreigd omdat de bemanning hen vertelde dat het toestel aan de grond bleef vanwege technische problemen. Het personeel sprak niet over een bedreiging.
Een woordvoerster zei nog niet te kunnen zeggen of het OM in hoger beroep gaat. ''Daarvoor moeten we het vonnis nader bestuderen.''
www.nu.nl