GRIP 2 Gaslekkage raffinaderij - Antwerpen (Be) 02-09-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Gaslekkage raffinaderij - Antwerpen (Be) 02-09-2008  (gelezen 4791 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.



janmole

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 63
Reactie #21 Gepost op: 2 september 2008, 16:02:03
Vrijkomen wolk in Antwerpen veroorzaakt stank- en gezondheidsklachten in West Brabant

Woensdrecht , 02-09-2008 • Vanmiddag is in Tilburg, een regionaal operationeel team geactiveerd vanwege meldingen vanuit West Brabant van gezondsheidsklachten en stankoverlast veroorzaakt door een wolk met onder meer zwavelwaterstof (rotte eieren lucht) die was vrijgekomen bij een bedrijf in het havengebied van Antwerpen. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van brandweer, politie, gemeente, Defensie en GHOR. In de gemeente Woensdrecht werd onder leiding van de burgemeester Franzel een crisisteam geformeerd. Alle burgemeesters in de betrokken gemeenten zijn in kennis gesteld.


Er kwamen meldingen van inwoners van Putte, Woensdrecht, Roosendaal en Moerdijk. Het ging om zes mensen in Putte die een misselijk gevoel kregen, de overige circa veertig meldingen uit de andere gemeenten waren stankklachten. Voorzover nu bekend is er niemand naar het ziekenhuis vervoerd.  Kort na het ontsnappen van de wolk kwamen de klachten binnen, met name vanuit Putte. Er zijn daarna door de  brandweer in het betrokken gebied metingen verricht.  Bij deze metingen zijn echter geen concentraties van de betreffende stoffen aangetroffen. Vrij snel was de lekkage in Antwerpen afgedicht. Hierdoor zijn er geen stoffen meer vrijgekomen en naar ons land / regio gedreven. De hulpdiensten gaan er dan ook van uit dat er op dit moment geen verdere maatregelen noodzakelijk zijn.  
Auteur
Willem van Hooijdonk


Betreft
Gezamenlijk persbericht politie, brandweer, gemeente en GHOR

Bron: http://www.politie.nl/midden-en_west-brabant/nieuws/080902vrijkomenwolkinantwerpenveroorzaaktstankengezondheidsklachteninwestbrabant.asp


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #22 Gepost op: 2 september 2008, 23:00:48
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/82080

ROT geactiveerd vanwege rotte eierenlucht

Dordrecht - Dinsdagmiddag is in de regio Zuid-Holland-Zuid een Regionaal Operationeel Team (ROT) geactiveerd vanwege overlastmeldingen vanuit West-Brabant van onder meer zwavelwaterstof die een rotte eierenlucht veroorzaakte.

Deze stof is vrijgekomen bij een bedrijf in het havengebied van Antwerpen en is mogelijk veroorzaakt door stroomuitval. Door de geringe concentratie van de stof heeft de gaswolk hooguit voor enige stankoverlast gezorgd in deze regio. Van enig gevaar voor de volksgezondheid is geen sprake geweest.

In navolging op dit incident heeft de regio Zuid-Holland-Zuid voorzorgsmaatregelen genomen. Uit metingen door de brandweer in Midden en West Brabant werd duidelijk dat de wolk in de richting van Dordrecht, Papendrecht, Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en mogelijk Alblasserdam zou drijven.

De verschillende gemeenten zijn direct geïnformeerd. De wolk is in de loop van de middag overgedreven. Er zijn bij de milieudienst geen klachten binnengekomen. Ook bij de meldkamer zijn geen overlastmeldingen binnen gekomen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #23 Gepost op: 6 september 2008, 19:01:24
http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/3663845/Esso-had-meldingsplicht-gifwolk.ece

Esso had meldingsplicht gifwolk

vrijdag 05 september 2008 | 08:05 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 06 september 2008 | 09:55


Het kaartje met zogeheten Seveso-bedrijven in het Antwerps havengebied dat gisteren in deze krant stond, illustreerde aardig dat het Antwerpse havengebied een gebied vol risico's is.

Voor de duidelijkheid, Seveso-bedrijven vallen in het hoogste gevarenniveau en moeten dus aan de strengste eisen van de Europese Unie voldoen.

Het Noord-Italiaanse stadje Seveso werd bekend toen er in 1976 het gif dioxine vrijkwam. Er vielen geen doden, maar wel raakten mensen verminkt. De toenmalige Europese Gemeenschap begreep dat afspraken nodig waren om mens en omgeving beter te beschermen tegen industriële gevaren. Dit leidde tot Europese wetgeving, die strenge eisen stelt op het gebied van inventarisatie, noodplannen, inspectie en risicobeheersing. Wanneer sprake is van een ramp of deze dreigt treedt een uitgekiend waarschuwingssysteem in werking waarbij allereerst het centrale alarmnummer wordt gebeld. Zo verspreidt zich een reeks alarmeringen als de lijnen van een web. Tot zover de theorie. Uit de reconstructie woensdag in deze krant lijkt het noodplan in Woensdrecht goed te hebben gewerkt. In deze gemeente waren brandweer en milieudienst al op pad om metingen in Putte te gaan doen, voordat de burgemeester was ingelicht dat zich in die grensplaats iets vreemds afspeelde. Toen in korte tijd steeds meer mensen klaagden over misselijkheid, braken en flauwtes was de gemeente al op zoek naar de oorzaak. Pas na 13.00 uur, dus meer dan een uur na de lekkage van het giftige waterstofsulfide bij de olieraffinaderij van Esso (officieel ExxonMobil) wist de gemeente Woensdrecht dat er sprake was van die lekkage. Nog steeds was niet duidelijk om welke stof het ging.

Ook in Stabroek waren tientallen mensen onwel, terwijl de stankgolf steeds meer verdund en verder weggevoerd werd van de bron. Bij Esso in België gaven metingen aan dat er niets verontrustends was. Zeshonderd man personeel was geëvacueerd, het lek gedicht en de stroomstoring verholpen. Nu alleen nog opnieuw opstarten.

In buurgemeenten liep het sommigen letterlijk dun door de broek, hingen mensen kotsend boven de toiletpot. Bij de Regionale Milieudienst verplaatsten zich de klachten met de wind naar Roosendaal en Moerdijk. Waar nog steeds niemand wist wat er speelde. Of zoals Jan Voeten uit Nispen vertelt: "We waren zo bezorgd. Op de school naast ons speelden honderden kinderen. Ik zei nog tegen mijn vrouw: 'Over een half uur zijn ze misschien allemaal dood'. Zelfs nu hebben we van de gemeente nog niks gehoord", zegt hij boos.

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan Milieuminister Cramer. Het antwoord volgt nog.

De feiten lijken helder. Esso gaf prioriteit aan de evacuatie van zeshonderd personeelsleden en beheersing van het probleem. Terecht. Maar als een bedrijf al haar personeel van het terrein jaagt, kun je met goed fatsoen niet volhouden dat je de omgeving niet hoefde te waarschuwen. De regels: Bij een Sevesobedrijf geldt een acute meldingsplicht bij een ramp of zwaar ongeval. Van een zwaar ongeval is sprake wanneer er gevaarlijke stoffen uit een installatie vrijkomen.

Kortom Esso zit goed fout.

Video op www.bndestem.nl