http://www.ad.nl/amsterdam/stad/2585879/Als_mijn_broer_sterft_dan_jullie_ook.htmlvrijdag 05 september 2008
'Als mijn broer sterft, dan jullie ook'
Door KEMAL RIJKEN
AMSTERDAM - Hulpverleners van het ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) hebben genoeg van scheldpartijen en doodsbedreigingen van slachtoffers en omstanders. Burgemeester Cohen is het ook beu en komt met maatregelen.
afbeelding vergroten Ambulancewerknemers van VZA praten over de aanpak van Cohen. FOTO MARCO OKHUIZEN
,,Je rukt uit om iemand te helpen en als je op de ongeluksplek aankomt, word je met de dood bedreigd,'' zegt hulpverlener Nico Weiland (49) verontwaardigd. Woensdagavond was het opnieuw raak. Ambulance en politie kregen rond zes uur een melding: een 18-jarige Marokkaan had in de wijk Geuzenveld een 15-jarige Marokkaanse jongen neergestoken. Bij aankomst van de hulpverleners stond er een boze groep jongeren en familieleden. Ze bedreigden het ambulancepersoneel:
,,Als mijn broertje doodgaat, gaan jullie ook dood.''De twee aanwezige agenten konden de belagers niet aan en vroegen versterking. Die kwam later dan de norm voorschrijft, maar de politie wist het ambulancepersoneel te beschermen. De dader ontkwam en de jongen overleefde de steekwond.
De versterking kwam te laat door een technisch gebrek aan de noodknop van de ziekenauto. Bovendien had de politie het vlak voor het incident razend druk, zegt politiecommissaris Cor Gorissen.De verslagenheid bij de hulpverleners was groot. Samen met collega's legden ze het werk een paar uur neer. Ook dreigden ze met wilde stakingen als burgemeester Cohen geen maatregelen zou nemen. Deze kwam de volgende dag met hen praten. Cohen vond het gedrag van de jongeren schandelijk: ,,Dit gaat alle perken te buiten''. Zijn boodschap voor de agressieve jongeren was duidelijk: ,,Je blijft met je poten van de mensen van de overheid af.''
De bedreigingen zijn geen incident. Gisteren was het opnieuw raak in Amsterdam. Ambulancepersoneel wilde hulp bieden aan een 78-jarige man die onwel was geworden en op de grond lag. Plotseling kwam de man bij en richtte zich tegen de hulpverleners. Hij sloeg de ambulancechauffeur met een tas en gaf de verpleegkundige met zijn vuist een stoot tegen borst en schouder, om er daarna scheldend vandoor te gaan in een auto. Het personeel heeft aangifte gedaan, en de agressieve bejaarde is opgepakt.
Cohen wil nagaan wat er met de aangiftes van dit soort misdrijven gebeurt en ervoor zorgen dat anonieme aangiftes ook anoniem blijven. Daarnaast wil hij de dialoog met de daders aangaan. ,,In veel van dit soort gevallen is er sprake van daden door onze Marokkaanse medeburgers. We moeten daarom met de gemeenschap praten en zeggen dat dit niet kan.'' Cohen wil bekijken of eerdere afspraken over de aanpak van dit geweld zijn nagekomen.
Het ambulancepersoneel trok de voor gistermiddag geplande staking in nadat burgemeester Cohen had gegarandeerd dat bij aangiftes de anonimiteit is gegarandeerd. ,,We kunnen weer aan het werk,'' zegt hulpverlener Elly de Jager. Toch blijft ze verontwaardigd. ,,We helpen iedereen, ongeacht ras, huidskleur of geloof en dan gebeurt dit. Ik kan wel huilen.'' Ze vindt dat de Marokkaanse gemeenschap haar jongeren manieren moet bijbrengen.
,,Die jongens denken dat de stad van hen is. Ik hoop dat daar een einde aan komt en dat wij gewoon ons werk kunnen doen.'' Een van de bedreigers is inmiddels opgepakt.