Ambulancepersoneel VZA in actie
AMSTERDAM
Medewerkers van ambulancebedrijf ZVA leggen donderdagavond niet het werk neer. Dat hebben ze besloten na overleg met burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Hij ging in op hun eis om maatregelen te nemen tegen bedreiging van en geweld tegen hulpverleners.
De burgemeester liet na de bijeenkomst weten dat hij onder gaat kijken wat er precies met aangiftes van dit soort misdrijven gebeurt. Zo wil hij weten wat voor straffen daders krijgen. Ook gaat Cohen de rechterlijke macht oproepen de mogelijkheden om anoniem aangifte te doen te verruimen. Dat kan nu al, maar vaak moet een slachtoffer toch nog voor de rechter-commissaris verschijnen, en dan worden zijn naam en adres bekend.
IncidentDe omstanders die woensdagavond na een steekpartij in Amsterdam-West ambulancepersoneel lastigvielen,
wilden van het slachtoffer de naam van de dader weten. Dat meldde de politie donderdag. Bij het incident in de Vredeman de Vriesstraat raakte rond zes uur een 15-jarige jongen zwaargewond toen hij tijdens een ruzie werd neergestoken door een buurtgenoot. Het ambulancepersoneel kreeg bij de verzorging van het slachtoffer te maken met een zeer emotionele groep mensen. Volgens ziekenvervoerder VZA bedreigden zij de hulpverleners ook met de dood. Daarop legden de ambulancemedewerkers vier uur lang het werk neer. De politie bood aan om agenten met de ambulances mee te laten rijden, maar daar hebben de VZA-medewerkers geen gebruik van gemaakt.
OverlegDe nachtploeg ging later weer aan het werk, maar wil donderdag met de gemeente praten. Gebeurt dat niet, dan gaat de nachtploeg niet aan het werk. De staking treft dan niet alleen Amsterdam, maar ook gemeenten als Purmerend en Zaanstad. Met zo'n 425 werknemers en 120 voertuigen behoort VZA tot de grootste ziekenvervoerorganisaties in Nederland.
'Geschokt'
Ook de GGD is donderdag aanwezig bij de gesprekken tussen ambulancepersoneel en burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De GGD verzorgt samen met VZA het vervoer van zieken in de stad. Volgens een zegsman was ook het personeel van de GGD geschokt door de belaging van medewerkers van VZA woensdagavond in Amsterdam-West. In tegenstelling tot hun collega's legden zij echter niet het werk neer.
Reactie vakbondVakbond CNV Ambulance vindt geweld tegen ambulancepersoneel onacceptabel. Dat zei onderhandelaar Gert-Jan den Besten donderdag als reactie op de belaging van hulpverleners door omstanders woensdagavond in Amsterdam-West. "Er zijn afspraken tussen ambulance en politie over geweldsincidenten", aldus Den Besten. "De politie moet altijd eerst aanwezig zijn voordat ambulancepersoneel aan het werk kan. Ik vraag mij af waarom het ambulancepersoneel gisteravond geen politiedekking had."
Reactie politieVolgens een zegsman van de politie arriveerden twee agenten toen de hulpverleners de gewonde van de steekpartij al aan het verzorgen waren. Op dat moment was er nog geen sprake van een bedreigende situatie. In korte tijd escaleerde de boel echter en begonnen omstanders de ziekenverzorgers lastig te vallen. De agenten hebben meteen versterking opgeroepen, die enkele minuten later ter plekke was. "Het heeft zich in hooguit vier of vijf minuten voorgedaan. Je moet je afvragen of je daar altijd op kunt inspelen", aldus de woordvoerder.
Bron: www.rtvnh.nlNo match or regex error.
P2000 gevonden: