Een terechte vraag...
http://www.burgemeesters.nl/node/234828/10 Duikongeval Terneuzen
Terwijl AOW-debat en DSB-perikelen de media beheersten, kwam vorige week in een relatieve luwte het rapport van de Onderzoeksraad uit waarin een duikongeval bij de brandweer in Terneuzen tegen het licht werd gehouden. De politie werd geassisteerd bij een duikklus naar een te water geraakte auto van een vermoedelijke moordenaar.
Een hele reeks van zinvolle aanbevelingen passeert in het rapport de revue. De hamvraag wordt echter niet beantwoord: wat was de primaire oorzaak van de verdrinkingsdood van de brandweerduiker? Het onderzoek gaat uitgebreid in op de constatering dat het duikteam Terneuzen onvoldoende rekening heeft gehouden met de specifieke (weers)omstandigheden van de duik en de daarmee gepaard gaande risico’s. Maar het lijkt geen specifieke oorzaak te zijn geweest van de verdrinkingsdood van de duiker. Hooguit heeft het een complicerende rol gespeeld in de reddingsactie die op touw werd gezet nadat de duiker om onverklaarbare redenen in paniek raakte. Die constatering is enigszins onbevredigend, omdat het op grond van artikel 3 Rijkswet Onderzoeksraad juist de taak van de Raad is om de oorzaak van voorvallen te achterhalen.
Los van de oorzaak levert het rapport tal van aanbevelingen op waarmee het brandweerduiken in Nederland op een hoger plan kan worden gebracht. Die aanbevelingen zijn prijzenswaardig, want waar de Onderzoeksraad mogelijkheden tot verbeteringen signaleert moeten die vooral met het veld gedeeld worden.
Wel blijft na het lezen van het onderzoek wat vertwijfeling hangen. Want waar de memorie van toelichting bij de oprichting van de Onderzoeksraad nog stelde dat de kennis die zou worden opgedaan bij het onderzoek in één sector, veel gemakkelijker ook benut zou kunnen worden in andere sectoren, is de focus in het hele rapport primair op de brandweer gericht. Het rapport analyseert bijvoorbeeld niet de politieduikers, die na het fatale incident de duikinzet van de brandweer overnamen en uiteindelijk de auto 's avonds laat weer wisten te lokaliseren. Op pag 30 wordt enkel hun inzet vermeld, zonder beoordeling van hun handelen. De vraag of de aanbevelingen voor de brandweerduikers ook niet relevant zijn voor de politieduikers lijkt voor de hand liggend maar wordt niet beantwoord.
Vooralsnog lijkt er geen enkele reden om aan te nemen dat de manier van duiken bij de politieduikers wezenlijk anders is dan hetgeen bij de brandweer gebruikelijk was.28 oktober 2009
NGB/Wouter Jong