Burgers mogen politie helpenhttp://www.denhelderactueel.nl/28/02/2010/burgers-mogen-politie-helpen/28 februari 2010
Den Helder – Een inbraak, gewapende overval of vermissing, inwoners van Den Helder kunnen binnenkort bij dit soort zaken de politie helpen de daders te pakken. Het college is namelijk voorstander van deelname aan Burgernet, een project van het rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin politie, gemeenten en burgers samenwerken.
Burgernet is een telefonisch netwerk, te vergelijken met Amber Alert. Inmiddels zijn landelijk al meer dan 30.000 burgers aangesloten op dit netwerk, dat als voornaamste doel heeft te zorgen voor een veilige woonomgeving. De politie kan besluiten Burgernet in te zetten bij opsporingsacties. Deelnemers krijgen dan via de (mobiele) telefoon een bericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Als ze deze zien, bellen ze direct met de meldkamer van de politie.
Het project is in 2008 als pilot gestart en blijkt tot nu toe zeer succesvol. In de gemeenten waar Burgernet actief is, heeft 4,6 procent van de inwoners zich aangemeld, terwijl het streven 2,7 procent was. De deelnemers zijn er zeer positief over, 92 procent geeft als oordeel ‘goed tot zeer goed’ en ook het aantal afmelders is met 2 procent laag. In de pilotgemeenten blijkt de leeftijdsgroep 30-65 jaar het sterkst vertegenwoordigd onder de deelnemers. Burgernet is als project opgenomen in het Jaarplan 2010 van het Regionale Programmabureau Integrale Veiligheid. Dit bureau verzorgt de invoering in de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord.
Resultaten tot nu toe
De pilot voldoet tot nu toe ruimschoots aan de verwachtingen. Bij tien procent van het aantal opsporingsacties wordt resultaat geboekt. Het middel werd vooral ingezet bij vermissingen, woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen. Zo’n 75 procent van de deelnemers heeft meer dan drie keer een oproep ontvangen en bij de helft van het aantal deelnemers was dit zelfs vijf keer of meer. Verder blijkt dat burgers door deelname aan het netwerk meer vertrouwen krijgen in de politie.
Het college van Den Helder staat positief tegenover invoering, omdat de praktijk tot nu toe leert dan het een bijdrage levert aan de veiligheid op straat en het verhogen van de pakkans. Alvorens Den Helder mee kan doen, moeten nog wel enkele technische voorzieningen worden getroffen in de regionale meldkamer. De politie heeft dit in de planning staan voor 2011. Het is nog onduidelijk welke kosten hiermee gemoeid zijn. Volgens het college kan hiervan op dit moment “nog geen realistische inschatting worden gemaakt”, maar moet dit bij de behandeling van de Kadernota 2011 duidelijk zijn.
Meer informatie is te vinden op
www.burgernet.nl.