Steeds meer burgers helpen politie bij opsporinghttp://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/article7941225.ecedoor Annemieke van Dongen. maandag 10 januari 2011 | 11:24 | Laatst bijgewerkt op: maandag 10 januari 2011 | 12:15
Breda - Via sms waarschuwt de politie burgers steeds vaker om uit te kijken naar onder meer overvallers en vermiste mensen.
Ruim 100.000 mensen in de regio zijn nu bij Sms-alert aangemeld.
Via een computer in de centrale meldkamer kan de politie razendsnel een signalement verspreiden naar alle mensen die binnen een bepaalde straal (bijvoorbeeld een kilometer) van de melding wonen en zich bij Sms-alert hebben aangemeld.
Als onderdeel van het rampenplan worden de telefonische tekstberichtjes ook bij calamiteiten ingezet. Zo zijn mensen in de omgeving van Dordrecht woensdag tijdens de brand in Moerdijk gewaarschuwd om naar binnen te gaan en hun ramen te sluiten.
Volgens de politie is het systeem een succes. Het afgelopen jaar werd het 262 keer ingezet. In veertig gevallen leverde dat direct bruikbare tips op.
"Gemiddeld zijn in elke straat wel een paar mensen aangesloten. Mond-tot-mond gaat het nieuws verder. Zo kunnen we informatie razendsnel verspreiden", aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. "Naast de tips die het oplevert, vergroot Sms-alert de betrokkenheid van burgers bij het politiewerk. Mensen gaan beter opletten wat er in hun buurt gebeurt. Het is niet de bedoeling dat ze zelf de straat op gaan om boeven te vangen. Het gaat er alleen om dat ze even uit het raam kijken."
Komend voorjaar gaat Sms-alert op in Burgernet, een vergelijkbaar systeem dat in politieregio's elders in het land al langer wordt gebruikt. Dit jaar wordt het landelijk ingevoerd. "Via Burgernet kunnen ook mail- en voicemailberichten worden verstuurd", legt Van Hooijdonk uit. "Zo kunnen we burgers nog sneller en beter informeren."
Deelnemers aan Sms-alert worden automatisch lid van Burgernet. Wel krijgen ze een verzoek om extra gegevens te verstrekken, waaronder een e-mailadres.
In de gemeente Breda heeft de politie nu ook al e-mailadressen van burgers om digitaal onderzoek te doen naar bijvoorbeeld inbraken in hun buurt. Ook zet de politie steeds meer sociale media in. Op YouTube worden fragmenten van Opsporing Verzocht, Bureau Brabant en beelden van bewakingscamera's gepost. In Breda, Etten-Leur en Tilburg experimenteren wijkagenten met Twitter. Met Google Maps is een interactieve overvallenkaart gemaakt met informatie, signalementen en videobeelden. In de toekomst zal de politie alleen maar meer met sociale media gaan doen, voorspelt Van Hooijdonk. "Het biedt ons meer mogelijkheden om met de burger te communiceren. Niet iedereen kijkt naar Bureau Brabant. Jongeren bereik je eerder via YouTube."
De politie zegt niet bang te zijn dat wijkagenten straks de hele dag zitten te twitteren. "De inzet van digitale media mag agenten niet van de straat af houden. Maar met de mobiele telefoon is een twitterberichtje zo gemaakt."
Aanmelden voor Sms-alert/Burgernet:
U kunt zich aanmelden voor Sms-alert door een sms'je te sturen naar 8844. Vermeld in het bericht de code PMWB, gevolgd door uw postcode en huisnummer.
De dienst is gratis, u betaalt alleen voor het eerste aanmeldbericht het regulier sms-tarief aan uw provider.
Kijk voor meer informatie op
www.politiemwb.nl .