In onze wijk hebben wij een succesvol project SMS Alert Onze (Molen) Wijk inmiddels 2 jaar met prachtige resultaten draaien.
Hieronder een gedeelte van ons protocol:
Het project SMS-Alert in onze wijk, de Molenwijk in Amsterdam Noord, zijn de initiatiefnemers de bewoners van de wijk. Naar aanleiding van een aantal incidenten en het beeld dat de kwaliteit van de woon/ en leefklimaat in de Molenwijk dreigt af te nemen, hebben een grote groep bewoners uit de Molenwijk en een aantal instanties, zich verenigd in een groep `Onze (Molen) wijk.` Deze groep wil gezamenlijk optrekken om het woon- en leefklimaat in de wijk vast te houden en te verbeteren. Speerpunten zijn een halt toeroepen aan hufterig gedrag, het terugdringen van overlast gevende jongeren en ouderen en om medebewoners te stimuleren algemene normen en waarden weer in acht te nemen.
Concrete initiatieven zoals een lokaal sms-alarm voor signalering en melding van overlast, vernieling en ongewenst gedrag, invoeren van wijkregels, het stimuleren dat bewoners elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag en het voeren van een campagne gericht op het in acht nemen van algemene normen en waarden. Simpel gezegd is het de bedoeling is om te voorkomen dat de wijk gaat verloederen, de lastige bewoners en hangjongeren bewust te maken van hun gedrag, de bewoners te stimuleren om medebewoners en hangjongeren durven aan te spreken, op de straten respect naar elkaar te hebben en de wijk prettig en netjes te houden.
Jammer genoeg kan ik vanwege de bescherming van onze leden niet teveel kwijt over onze successen. Onze groep en de informatie die hierin besproken wordt, wordt dan ook zeer goed afgeschermd voor de buitenwereld. Wat ik mee kan geven, is dat wij weer controle terug hebben gekregen door dit unieke project in onze wijk.
Meer info te lezen op www.henkveen.nl rubriek sms alert (alle ins en outs over onze alert en media en volledig protocol), tevens ook het beeld van de SMS Alert de kunstverkeersborden die de bekende kunstenaar Henk Veen heeft gemaakt voor dit project en www.molenwijk.web-log.nl (meldingen/oproepen naar bewoners buiten de groep)
Binnenkort hebben wij een eigen website en is daar alles op te vinden over onze succesvolle project SMS ALERT Onze (Molen) Wijk.
* Freeda, coördinator en initiatiefnemer (digitale brein) SMS Alert Onze (Molen) Wijk.
SMS Alert onze (Molen) wijk wint Hein Roethofprijshttp://www.dichtbij.nl/amsterdam-noord/regionaal-nieuws/artikel/2459458/sms-alert-onze-molen-wijk-wint-hein-roethofprijs.aspx31 oktober 2012 | Door kunstschilderhenkveen, dichtbij-meeschrijver
AMSTERDAM - Het preventieproject ‘SMS Alert onze (Molen) wijk’ is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2012. Dat maakte secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, mr. J. Demmink, vandaag bekend in Den Haag.
Volgens de jury is het project uit de vijf genomineerde projecten als beste gekozen vanwege 'Het succesvol creëren van participatie en samenwerking, de tastbare resultaten, de ondersteuning van slachtoffers en er is sprake van een echt burgerinitiatief. Het project is volledig vanuit de bewoners en zonder enige subsidie tot stand gekomen.'
De winnaars ontvingen uit handen van secretaris-generaal Demmink een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro, te besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.
SMS Alert onze (Molen) wijk
De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer, ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen. Als gevolg daarvan kent de wijk een vergelijkbare, maar kleinschaliger, problematiek als in de Bijlmer. In de praktijk betekent dit verloedering, overlast en toename van criminaliteit. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid en de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid onder de bewoners.
Nederland kent vanuit de overheid een aantal initiatieven die met SMS-alert werken. SMS-alert in de Molenwijk werkt andersom. Burgers organiseren en beheren SMS-alert zelf en waarschuwen de politie als ze die nodig hebben.
Werkwijze
SMS-alert werkt als volgt: als een van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. De politie kent dit burgerinitiatief en waardeert het zeer.
Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze. Als het nodig is gaan deelnemers de straat op om slachtoffers te steunen. Daarnaast overlegt de groep regelmatig over incidenten in de wijk met betrokken professionals. Vanuit dit overleg worden
diverse andere activiteiten ontwikkeld om de wijk leefbaar en veilig te maken.
De SMS-alert is helemaal zelf door de bewoners georganiseerd zonder enige subsidie. De bewoners betalen de geringe kosten van de sms’jes zelf.
Gezicht van het project
Kunstenaar Henk Veen is samen met zijn partner gaan brainstormen en heeft zijn kunde aangewend om verkeersborden te beschilderen met gedragsregels. Met een knipoog worden normen en waarden zichtbaar door 60 kunstverkeersborden die in de wijk zijn geplaatst en het gezicht van dit project.
Bewoners maken het verschil in de wijk
Bewoners zien een duidelijke verbetering in de wijk en voelen zich prettiger. Met name op het gebied van overlast is sprake van een aanzienlijke verbetering. De woningbouwvereniging meldt dat het aantal reparaties als gevolg van vandalisme en vernieling overduidelijk is afgenomen. Actieve participatie van bewoners leidde ertoe dat de politie meerdere verdachten kon aanhouden. Vroegtijdige alarmering door buurtbewoners tenslotte zorgde ervoor dat de politie vaker met succes preventief kon opereren. Bewoners voelen duidelijk dat zij het verschil in hun eigen wijk maken.
Hein Roethofprijs
De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht.