Nieuwe opsporingswebsite van politie Haaglanden

Auteur Topic: Nieuwe opsporingswebsite van politie Haaglanden  (gelezen 1710 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

guest4965

  • Gast
Gepost op: 20 oktober 2008, 17:18:37
Ik vraag me af wat jullie van dit idee van de politie Haaglanden vinden:


Wassenaar kan nu 'Real-time' criminaliteit volgen

Wassenaar - Politie Haaglanden heeft maandag 20 oktober als eerste korps in Nederland een website gelanceerd waarop inwoners van Wassenaar en Loosduinen op een laagdrempelige manier bijdragen aan de veiligheid van hun wijk. De bezoeker krijgt vrijwel ‘real-time’ inzicht in de misdrijven die in deze wijken zijn gepleegd. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Op de website www.onzewijkveilig.nu worden op een kaart van de wijk elke nacht de cijfers van de misdrijven ververst en blijven zes weken zichtbaar. De site geeft ook per misdrijf de status van de aangifte weer, ‘actueel’, ‘in behandeling’, of ‘opgelost’.

Geïnteresseerden kunnen een account aanmaken, inloggen en vervolgens met de politie communiceren. Ook kunnen ze aangeven wat zij belangrijk vinden in hun wijk. Door deze problemen vroegtijdig te onderkennen, heeft de politie meer mogelijkheden om prioriteiten te stellen in haar uitvoering en beleid.

De site is een pilot-project waar in eerste instantie politiebureaus Loosduinen en Wassenaar aan deelnemen en duurt zes maanden. Politie Haaglanden introduceert als eerste korps van Nederland een soortgelijke website.

Burger wil helpen bij aanpak overlast en misdaad
Met de introductie van deze site groeit Politie Haaglanden mee met de maatschappelijke behoefte aan een politie die zichtbaar en transparant werkt. Deze transparantie helpt mogelijk ook bij het bewust maken van het publiek over wat er in hun eigen omgeving speelt en hen te betrekken bij het bestrijden en voorkomen van misdrijven.

Een groeiend aantal burgers wil meehelpen bij het aanpakken van criminaliteit en overlast. De overheid moet hier beter dan tot nu toe op inspelen, meent een meerderheid van de bevolking.

Uit onderzoek van bureau Trendbox (februari 2008) blijkt dat slecht tien procent van de Nederlandse bevolking vindt dat de overheid burgers voldoende in staat stelt mee te helpen bij de aanpak van overlast en criminaliteit. 41 procent meent dat de overheid dit ‘enigszins’ doet.

Bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) meent dat burgers een verantwoordelijkheid hebben bij het aanpakken van crimineel gedrag en overlast. Van de mannen ziet 87 procent dat als burgerplicht, van de vrouwen 84 procent.

De uitkomsten van dit publieksonderzoek bevestigen de richting die het korps Haaglanden is ingeslagen. Burgerparticipatie en actieve wederkerigheid hebben een belangrijke plaats gekregen in de visie voor de komende jaren. Het korps is door middel van tal projecten bezig om de relatie en de samenwerking met partners - en dus ook met burgers - op een hoger niveau te tillen.
www.blikop112.nl



Vinden jullie het een goed idee, of toch juist niet? Gaat het werken? En misschien kan iemand meer info geven die in het project zelf staat? O0