Beste q300r_bc2,
Ruim 12 miljoen mensen boven de 20 jaar in Nederland en slechts 300.000 mensen met een Eerste Hulp diploma.
2,3 miljoen gezinnen, waaronder ruim 4 miljoen ouders die geen idee hebben wat te doen als zich een noodsituatie voordoet en hun kennis van babybladen en -websites moeten halen.
Overal worden AED-apparaten opgehangen, met een kans van slechts 2 op 100 dat er ook iemand in de buurt is die weet hoe het apparaat werkt.
Het is hard om te zeggen, maar de traditionele EHBO-wereld heeft gefaald en faalt nog steeds om ervoor te zorgen dat de broodnodige basiskennis verspreid wordt. De traditionele EHBO-ers houden kennis schijnbaar graag voor zichzelf met moeilijke technische termen en het zich druk maken of het verbandje linksom of rechtsom gelegd moet worden. Als gevolg hiervan weten veel te weinig mensen ook maar iets van het verlenen van Eerste Hulp. Dat is jezelf belangrijk maken in plaats van kennis uitdragen. Het Rode Kruis (internationaal natuurlijk de organisatie voor Eerste Hulp) denkt hier precies zo over en heeft zich als doel gesteld om Nederlanders in ieder geval wat basiskennis aan te bieden, al is het maar hoe 112 gebeld moet worden.
80% van Eerste Hulp is kennis, theorie dus en is te leren zonder te oefenen. Jazeker, een aantal zaken zoals reanimatie en het gebruik van een AED moet geoefend worden. Middels Eerste Hulp in Huis weten mensen in ieder geval alvast welke eerste handelingen ze kunnen verrichten en worden ook in de gelegenheid gesteld om te oefenen middels de aangeboden praktijkavonden.
De cursus van ruim 5 uur is zo opgezet, met film en animatie, dat veel handelingen heel erg duidelijk zijn en zonder moeite geleerd kunnen worden. Daarnaast is gebruik gemaakt van de nieuwste leermethoden; leerstof aanbieden in herkenbare context waardoor veel meer onthouden wordt. Misschien zelfs wel meer dan tijdens 6-10 avonden in het buurthuis, waar de kwaliteit afhangt van de individuele instructeur en de snelheid van de mede-cursisten. Het onderwijs in het algemeen heeft hier ook moeite mee, docenten besteden graag veel tijd aan het urenlang vertellen van allerlei theorie, terwijl er ondertussen veel betere methoden zijn om die tot je te nemen en de tijd in de klas veel efficiënter te gebruiken om het geleerde te oefenen; competentiegericht onderwijs heet dat.
U spreekt vanuit een achtergrond van vele jaren bezig zijn met EHBO. Ik denk dat u zich vergist in de tijd die mensen tegenwoordig hebben om EHBO te leren en het niveau dat gevraagd wordt voor het basisdiploma waarmee al een flink verschil gemaakt wordt ten opzichte van gewoon helemaal niets ervan weten.
En wie weet, beste q300r_bc2, zijn er bij de tienduizenden mensen die op deze wijze op een structurele en goede manier in aanraking komen met Eerste Hulp er wel een aantal die het zo interessant vinden dat ze meer willen leren. Daarmee zou het aantal instructeurs wel eens uitgebreid kunnen worden.
U heeft alleen de website gezien. Ik daag u uit om mij te vragen om inloggegevens voor de cursus, deze te bekijken en dan nogmaals aan te geven of u deze volgens mij zeer waardevolle bijdrage aan de kennis van Eerste Hulp een ongewenste ontwikkeling vindt.
Met vriendelijke groet,
Arnold Einhaus, directeur Eerste Hulp in Huis
arnold@eerstehulpinhuis.nl