Vragen over fietsverlichting

Auteur Topic: Vragen over fietsverlichting  (gelezen 12507 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #50 Gepost op: 17 oktober 2008, 22:24:21
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article474415.ece/Fietsverlichting_op_kleding_levert_boete_op
Citaat
Fietsverlichting op kleding levert boete op

ANP
gepubliceerd op 30 oktober 2007 08:48, bijgewerkt op 30 oktober 2007 08:59

DEN HAAG - De politie zal dit najaar strenger controleren op fietsverlichting. Daarbij worden draagbare lampjes die aan kleding of tassen bungelen niet meer geaccepteerd. Ook knipperende fietsverlichting kan een boete opleveren.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft alle politiekorpsen een brief geschreven waarin staat dat ze de wet consequent moeten handhaven. ‘Dat betekent dat verlichting die niet vastzit op de fiets, verleden tijd is’, zei een woordvoerder van de raad dinsdag naar aanleiding van een bericht in een aantal ochtendkranten. ‘Voor moet wit licht zitten en achter rood.’

De boete voor ondeugdelijke verlichting bedraagt 20 euro. De politie krijgt wel de ruimte om eerst een waarschuwing te geven, bijvoorbeeld als een fietser weliswaar verlichting heeft, maar deze niet goed is bevestigd.

Sommige politiekorpsen namen tot nu toe genoegen met draagbare lampjes die duidelijk zichtbaar op kleding of tassen zitten. De hoofdcommissarissen willen daar vanaf en vragen alle korpsen dezelfde lijn te hanteren.



http://www.eenveiligamsterdam.nl/inhoud/nieuws___achtergronden_regiopolitie_amsterdam-amst/2007/5442//
Citaat
Politie Amsterdam-Amstelland - Fietsverlichting: zichtbaarheid staat voorop
Fietsverlichtingcampagne
Meer over dit onderwerp

    * Verkeersveiligheid

Kijk ook bij

    * Fietslicht aan

30 oktober 2007

Op het moment dat een fietser goed verlicht is, zal de politie in de regio Amsterdam-Amstelland een fietser met losse fietslichtjes niet bekeuren. Het gaat er om dat fietsers goed zichtbaar zijn. De veiligheid van weggebruikers staat voorop.

Dat heeft de korpsleiding besloten na een advies van de Raad van Hoofdcommissarissen aan alle politiekorpsen voor strengere controles op fietsverlichting. De strekking van het advies luidt als volgt: verlichting zit vast aan de fiets, brand continu en is wit van voren en rood van achteren. Fietsers met draagbare of knipperende lampjes worden niet meer gedoogd.

De korpsleiding is het in principe eens met deze nieuwe voorschriften en zal deze vorm van verlichten adviseren aan fietsers. Maar de korpsleiding blijft hetzelfde beleid voeren als in de afgelopen jaren. Dat betekent dat de politie in Amsterdam-Amstelland geen bekeuringen gaat uitschrijven als fietsers losse (al dan niet knipperende) fietslichtjes, bevestigd op kleding en tasssen, dragen. Mits deze goed zichtbaar zijn uiteraard. Bij controles zullen agenten wel adviseren de lichtjes aan de fiets zelf te bevestigen en om deze niet op de knipperstand te zetten.

Fietsers die geen of geen goede verlichting hebben, kunnen een boete krijgen van 20 euro. Het voeren van correcte verlichting krijgt de komende tijd aandacht in een fietsverlichtingscampagne.

Regelgeving
Waarom fietsen met je lichten aan?
Zodat je obstakels op de weg beter kunt zien
Zodat anderen jou beter zien
Zodat je veilig thuiskomt

Wanneer moeten je lichten aan?
Als het donker is
Bij schemering en slecht zicht (mist)

Wat is verplicht?
Verlichting
Wit of geel licht voor, rood licht achter
De verlichting mag niet knipperen
De verlichting moet aan de fiets bevestigd zijn (dus niet aan jas of tas)

Reflectie
Reflectie achterop, op de trappers en op de zijkant van de wielen
Witte reflector voorkant is niet verplicht, maar wel zo veilig

Wanneer krijg je een boete?
Bij geen voor- en/of achterlicht: 20 euro
Bij geen reflectie op achterkant, trappers of wielen: 20 euro

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/11/1/011107_fiets_terhorst.html
Citaat
   Ter Horst: fietsverlichting overal hetzelfde     1-11-07    
               
   
Een fietsdynamo (Foto: SXC)

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat alle politiekorpsen dezelfde aanpak hebben bij de controle op fietsverlichting. Ze roept de Raad van Hoofdcommissarissen op snel te zorgen voor duidelijkheid.

De afgelopen dagen is commotie ontstaan over de oproep van de Raad van Hoofdcommissarissen die eist dat de politie fietslampen aan een tas of kleding strenger aanpakt. Ook moeten fietsers met knipperende lampjes een bekeuring krijgen. Dit staat al in de wet en moet ook gehandhaafd worden, aldus de Raad.

Verschillende korpsen hebben vervolgens laten weten zich niet te houden aan het verzoek van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Boete
De politiekorpsen van bijvoorbeeld Limburg, Brabant-Zuid-Oost, Flevoland en in Groningen zijn niet van plan om fietsers met losse verlichting een boete van zo'n twintig euro uit te schrijven.

Het politiekorps Hollands-Midden, Gelderland-Midden en Rotterdam is wel weer van plan om fietsers met knipperende verlichting of losse lampjes te bekeuren. "We worden geacht de wet te handhaven", zegt een woordvoerder van politie Gelderland-Midden.

Gelderland-Zuid laat het aan de agent op straat over. En de politie IJsselland gaat het "per geval" bekijken.

Oproep
Ter Horst vindt het niet wenselijk dat fietsers in verschillende steden en provincies op een andere manier wordt aangepakt. "Ik doe dan ook een oproep dat er snel duidelijkheid komt", aldus Ter Horst.

De PvdA-minister laat wel doorschemeren de strenge regels van de Raad van Hoofdcommissarissen van haar eigenlijk niet hoeven. "Het belangrijkste is dat je zichtbaar bent. Ik ben al blij als fietsers licht dragen"

Ze zegt overigens niet hardop dat de wet moet worden aangepast. Ze wacht het overleg van de Raad van Hoofdcommissarissen af.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft laten weten dat hij gaat bekijken of de wet aangepast moet worden. Aan het eind van het jaar komt hij met een voorstel.

http://www.verkeerenwaterstaat.nl/onderwerpen/vervoermiddelen/fiets/fietsverlichting/
Citaat
Fietsverlichting

Zoals aan alle vervoermiddelen stelt de wet eisen aan de fiets voordat die de weg op mag. Het zal u niet onbekend zijn dat op een fiets licht hoort te zitten. De precieze regels vindt u in het Voertuigreglement.

‘s Nachts moeten fietsers altijd voor- en achterlicht voeren. Maar soms ook overdag, namelijk als het zicht wordt belemmerd. Bijvoorbeeld tijdens de periode van schemer. Technisch gesproken is het dan nog dag, want de zon is nog niet onder of net al op. Toch is verlichting tijdens schemer verplicht.

De fietsverlichting moet aan de fiets zijn bevestigd, mag niet knipperen en mag niet verblindend zijn. Vanaf 1 november 2008 mag de fietsverlichting ook op de borst of de rug van de bestuurder worden bevestigd. De kleur van het voorlicht moet wit of geel zijn. Het achterlicht moet rood zijn en tussen de 25 en 120 centimeter boven het wegdek aan de fiets bevestigd zijn. Bovendien moet het achterlicht goedgekeurd zijn.  ??? Voor de precieze regels zie artikel 35 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV), te vinden op de wetgevingssite van de overheid.

Elke fiets moet bijvoorbeeld een rode reflector achterop hebben, gele reflectoren op de trappers en cirkelvormige reflectoren op de banden of velgen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #51 Gepost op: 17 oktober 2008, 22:28:19


Maxx

  • Senior GGP
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,615
Reactie #52 Gepost op: 24 oktober 2008, 20:41:41
Citaat
fietsverlichting. Daarbij worden draagbare lampjes die aan kleding of tassen bungelen niet meer geaccepteerd.

De nieuwe campagne van postbus 51 (daar kun je mee thuis komen) spreekt dit tegen en zegt dat het juist wel mag...