Grote reddingsoefening Nijkerkernauw bij Nijkerk (Gelderland) - 07-11-2008

Auteur Topic: Grote reddingsoefening Nijkerkernauw bij Nijkerk (Gelderland) - 07-11-2008  (gelezen 5663 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Grote reddingsoefening in Nijkerk

www.omroepgelderland.nl
Uitgegeven: 21-10-08 15:29
 
NIJKERK - Op het Nijkerkernauw bij Nijkerk wordt vrijdag 7 november een grote reddingsoefening gehouden.

In het water van het Nijkerkernauw worden de daken van een onder water gelopen woonwijk nagebouwd. Brandweer, defensie, Rode Kruis, zendamateurs en de reddingsbrigade zijn bij de demonstratie betrokken. Ook worden helikopters ingezet.

Belangstellenden kunnen via grote videoschermen de demonstratie volgen. De overheid wil met de demonstratie laten zien dat Nederland is voorbereid op een grote overstroming.


Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Gekoppeld aan kalender
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Pl@nner (voorheen sigmaatje)

  • Plannen is een ambacht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,314
  • Take a step toward emergency preparedness
Ik mag meedoen met die oefening....  :D

Lijkt me een erg leuke dag te worden...
Arjan * Planner professionele Verkeersregelaars. * Instructeur EFR Emergency First Response *Hulpverlener, AED-er,    en chauffeur op de PAM bij het R


williamharthoorn

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,527
  • www.112barneveld.nl
Ik hoop er heen te gaan zo rond 15.00 uur ( weet iemand tot +- hoelaat het duurt ? )

En ik werk op het industrie in Nijkerk dus er zal het nodige overheen komen om een foto'tje te maken  

Wat ik hoorde komen er naast Brandweer-Ambulance en Politie het leger met heli's en een traumahelikopter.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Wie is er geweest en wie heeft er foto's van die dag...


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Nederland moet oefenprogramma voor overstromingen invoeren

www.destentor.nl door Ron Maat.
vrijdag 07 november 2008 | 19:50 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 08 november 2008 | 18:36

NIJKERK - De rampenoefening Waterproef, die deze week wordt gehouden, is zeer waardevol. Er is veel kennis en ervaring opgedaan en het is zonde die nu te laten wegebben. Nederland moet daarom een oefenprogramma voor overstromingen krijgen.

Dit pleidooi heeft Jan Franssen, voorzitter van de Taskforce Management Overstromingen, gisteren gehouden in Nijkerk in aanwezigheid van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

Kort daarvoor was in het Nijkerkernauw een grootscheepse reddingsoefening geëindigd, waarbij onder meer politie, brandweer, defensie en de GGD samenwerkten. Aan de oever van het Gooimeer was met behulp van pontons een overstroomde wijk gecreëerd en de hulpdiensten moesten de gestrande mensen bevrijden. Andere Waterproef-oefeningen elders in het land waren gericht op evacuatie en opvang.

Ter Horst en Huizinga zeiden in Nijkerk uit te kijken naar het rapport met aanbevelingen van de task force. Dat rapport verschijnt eind dit jaar. De TMO is twee jaar geleden speciaal opgezet om de rampenbestrijding te toetsen.


Reddingsoefening Nijkerk 'spektakel'

www.destentor.nl door Ron Maat.
zaterdag 08 november 2008 | 05:58 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 08 november 2008 | 09:20

NIJKERK - De herkenningsmelodie van avonturier Indiana Jones schalt strijdlustig over het 'rampterrein'. Het is overduidelijk dat er iets staat te gebeuren.

Aan het Nijkerknauw bij Nijkerk is een compleet oefenterrein voor rampenbestrijding verrezen. Er is een medische tent en even verderop staan ambulances gereed. Enkele honderden genodigden kunnen de oefening vanaf een speciale tribune volgen. Aan de waterkant is een ponton gelegd dat als een soort provisorische kade dient. Daken van huizen steken boven het water uit. De mensen erop zijn duidelijk zichtbaar. Al gaat het hier om daken op drijvende pontons, want het is natuurlijk een oefening. Meer naar de kant toe staat een autobus in het water. De inzittenden kunnen kunnen nergens heen.

Aan hulpverleners van onder meer politie, brandweer, defensie en GGD de taak om deze mensen uit hun benarde positie te bevrijden en naar ziekenhuis of opvangcentrum over te brengen. Samenwerking dus tussen hulpdiensten van civiele en militaire 'komaf'.

Een 'speaker' neemt het woord, terwijl op een groot scherm camerabeelden verschijnen. Aanwezige genodigden en publiek kunnen zo ook zien wat zich verder weg afspeelt.

De Operatie Waterproef begint, want het geluid van een Chinook-helikopter vult de lucht. Deze reus van de luchtmacht landt op het reddingsterrein en levert de eerste geredde mensen af. Brandweer en Rode Kruismedewerkers ontfermen zich over de slachtoffers. Om onderkoeling tegen te gaan wordt een aantal van hen gehuld in isolatiemantels.

De reddingsoperatie ontplooit zich dan volledig. De reddingsdienst rukt uit twee boten. Een traumahelikopter van de ANWB arriveert om een arts en anesthesist in te vliegen. Vanuit een Lynx-helikopter laat een redder zich naar beneden zakken, om een gestrande wijkbewoner van het dak te plukken. Bij de improvisorische kade is het een komen en gaan van boten om de geredde wijkbewoners op het droge te zetten. De slachtoffers worden zonodig naar de medische tent gebracht voor verder onderzoek.

Ook de mensen in de bus via een boot op de kant gebracht. Een andere bewoner blijkt opgesloten te zitten op zolder, meldt de speaker. De man heeft geen dakraam en kan niet naar buiten. Maar hulpverleners bieden uitkomst met een kettingzaag.

De reddingsactie is na een uur en een kwartier voltooid. Het publiek kan dan weer huiswaarts. Het vak dat de organisatie voor bezoekers heeft vrijgehouden, lijkt weinig belangstellenden te hebben getrokken. Maar schijn bedriegt, want menig Nijkerker heeft de dijk langs het Nijkerkernauw opgezocht, die eveneens vrij zicht biedt op de reddingsoperatie. "Het publieksvak kijkt uit op de medische tent en dan moet je alles via het scherm volgen", zegt Jan Willem den Bruijn. "Maar op de dijk kun je het prima zien. Het is een spektakel hoor. Vooral die helikopters."

De Nijkerker is op de fiets gekomen, terwijl de familie Van Essen had gekozen voor de pendelbus vanaf het gemeentehuis. Ook Van Essen is op de dijk geweest. "Het is goed dat dit geoefend wordt", vindt hij. "Want je weet maar nooit wat er kan gebeuren."


'Reddingsactie juist aan publiek laten zien'

www.destentor.nl door Ron Maat.
vrijdag 07 november 2008 | 05:57 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 08 november 2008 | 15:59

NIJKERK; - Legervoertuigen staan her en der opgesteld. De landmacht heeft op het terrein langs het water van het Nijkerkernauw plaveisel uitgerold zodat zwaar meterieel de waterkant kan bereiken.

Alles wordt in gereedheid gebracht voor operatie Waterproef, een grote reddingoefening die vanmiddag aan het Nijkerkernauw wordt uitgevoerd. Het scenario is een onder water gelopen woonwijk, nadat een orkaan over de Noordzee heeft geraasd. In het water is dan ook een 'verdronken land' gecreëerd. Daken van huizen steken uit het water en een oude autobus staat met zijn wielen al in het 'natte', maar moet nog naar dieper water worden gespleept.

'Slachtoffers' zijn nu nog nergens te bespeuren, maar dat wordt vandaag anders. Een honderdtal mensen moet dan uit het rampgebied worden gered en ook dieren moeten in veiligheid worden gebracht.

De laatste hand is gisteren gelegd aan de reddingsactie Waterproef, zegt Michiel Broeksma van de Taskforce Management Overstromingen. Deze MTO is ongeveer anderhalf jaar geleden gevormd door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat. De opdracht was om de samenwerking tussen de diverse hulpverlenende onderdelen te toetsen en te verbeteren. Ook voor hem is het vandaag een spannende dag. Genietroepen, Rode en Oranje Kruis, GGD, brandweer, luchtmacht, al deze deelnemers leveren hun bijdrage, aldus Broeksma. Terwijl hij dat uitlegt klinken in de verte de donderende wiekslagen van een helikopter. "De Chinook komt eraan", herkent Broeksma.

Belangrijk element van deze reddingsoefening is volgens Broeksma het contact met het publiek. "Naast de samenwerking tussen verschillende reddingsdiensten, willen we aan het publiek laten zien wat er gebeurt. En we willen mensen duidelijk maken wat ze zelf moeten doen of niet doen in geval van een ramp."

En dus is er een duizendtal plaatsen gereserveerd voor belangstellende burgers, die vanaf een tribune de reddingsactie kunnen volgen. Daarbij kunnen bezoekers via een enorm scherm de verrichtingen van de redders op het water volgen. Een commentator doet verslag en legt uit wat er op dat moment gebeurt. Ook zijn er tal van genodigden, waarbij onder meer de aanwezigheid van diverse bewindslieden en de commissaris van de koningin wordt verwacht.

De operatie bij Nijkerk is onderdeel van een reeks oefeningen de TMO deze week hield. Zo waren er maandag en dinsdag evacuatieoefeningen in Muiden en Leerdam.


'Geen poldermodel bij evacuaties'

www.destentor.nl
vrijdag 07 november 2008 | 18:05 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 07 november 2008 | 20:18
 
Er is geen ruimte voor het Nederlandse poldermodel als het gaat om evacuaties bij grootschalige overstromingen. ANP Photo
NIJKERK (ANP) - Er is geen ruimte voor het Nederlandse poldermodel als het gaat om evacuaties bij grootschalige overstromingen. Dat zei minister Guusje ter Horst vrijdag bij de afsluiting van de Waterproef, een landelijke overstromingsoefening die de afgelopen week plaatshad.

Volgens de minister is er behoefte aan een landelijke operationele staf waarbij lokale bestuurders tijdens een overstroming terecht kunnen voor informatie en vragen. De Taskforce Management Overstromingen (TMO) die de grootscheepse oefening in opdracht van het kabinet organiseerde, onderschrijft de behoefte aan een operationele staf. TMO-voorzitter Jan Franssen sprak in Nijkerk van een geslaagde oefening met pluspunten en leermomenten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reddingswerk Nijkerkernauw nagebootst
www.ad.nl door JANNES BIJLSMA

NIJKERK - De organisatie trok zelf de vergelijking met het reddingswerk in Zeeland, op 1 februari 1953. De demonstratie die gisteren in het Nijkerkernauw werd gehouden, moest de redding van mensen uit hun huis tijdens een fikse overstroming zo realistisch mogelijk nabootsen.
 
Honderden toeschouwers keken toe, al dan niet vanaf een speciaal ingerichte tribune.

Uitgebeeld werd een preventieve evacuatie, van mensen die eerder ’weigerden’ uit eigen beweging te vertrekken. Je kwam ogen tekort om alles vanaf de kant te kunnen volgen. Het leek inderdaad allemaal net echt. Boven het water van het Nijkerkernauw staken daken, die in werkelijkheid op een ponton dreven. Een speciaal ponton was gereserveerd voor het nepvee, dat uiteraard ook uit het water moest worden gered.

Het meest in het oog springend, en tevens het meeste lawaai producerend, waren de ingezette helikopters. De Koninklijke Marine zette er één in en er stond een traumaheli klaar. De laatste is er vooral om medisch specialisten via de lucht naar de plaats des onheils te vervoeren. Een enkele keer kan er ook een persoon in kritieke toestand naar het ziekenhuis worden gevlogen. In deze demonstratie gebeurde dat ook. Politie, brandweer, reddingsbrigade, defensie en andere hulpdiensten, vaak uit Nijkerk en omgeving, kwamen in actie.

Via een groot beeldscherm volgden de belangstellenden nauwkeurig de gebeurtenissen op het water. Dat scherm was nodig, aangezien de daken zich op zo’n honderd meter van de kant bevonden. De geredde personen werden zoveel mogelijk in warmhoudende folie gewikkeld en afgevoerd naar een gele tent, waar de gewonden werden behandeld. Na afloop kregen de leden van de deelnemende hulpdiensten - in één lange rij opgesteld - een staande ovatie van het publiek.

De demonstratie werd georganiseerd door TMO, de Taskforce Management Overstromingen. Dat onderzoekt hoe hulpdiensten het best kunnen samenwerken in geval van een overstroming. Eerder deze week oefenden de hulpdiensten al op andere locaties in Nederland, steeds met een ander doel. Voorzitter Jan Franssen meldde na afloop tijdens een persconferentie dat de demonstraties waren ’geslaagd’.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Natte reddingsshow in Nijkerkernauw: Waterproef
De hele eerste volle week van november hadden bestuurderen uit het hele land en van alle niveaus geoefend om voorbereid te zijn op een watersnoodramp, groter dan die van 1953. De oefeningen culmineerden vrijdag 7 november in een reddingsdemonstratie in het Nijkerkernauw. Hier een video-impressie.

http://nl.youtube.com/watch?v=BDmjEXRhIVM
Samen sterk in de hulpverlening!


steef

  • Gast
hoi allemaal,

Wie heeft , of weet waar er beeld en filmmateriaal is van de laatste rampenoefenig in nijkerk ???
Het schijnt wel een geslaagde oefening geweest te zijn.
Alvast bedankt


salvavidas

  • Brandweer Reddingsbrigade
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 90
steef,

hier zijn wat foto's en filmpjes te vinden
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,25515.0.html


 Robin