Motie over Flister aangenomen in Tweede Kamer Sirene komt alsnog via de autoradio
Sneek - Ambulances en andere hulpdiensten kunnen alsnog via de autoradio van voorliggers aankondigen dat ze eraan komen. De Tweede Kamer heeft gisteren de regering opgedragen om de zogenoemde Flister toch in te voeren, een kastje dat het sirenegeluid ‘doorstuurt’ naar de autoradio.
Een motie van de Friese Kamerleden Sander de Rouwe (CDA) en Jacques Monasch (PvdA) werd gesteund door hun eigen partijen en de SP, D66, Groenlinks, Christenunie en SGP. De Kamer draagt de regering op om invoering van de Flister nog voor de zomer van 2011 mogelijk te maken. De Flister zou nodig zijn omdat automobilisten de normale sirene steeds minder goed horen door de goede isolatie van hun wagen en omdat ze de radio vaak vrij hard hebben aanstaan.
Minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) had er vanuit verkeerskundig oogpunt niets op tegen, maar ze waarschuwde voor de stemming wel dat minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie het ook wat de radiofrequenties betreft moet kunnen regelen.
Proef mislukt
Problemen met de uitzending waren precies de reden waarom toenmalig staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een proef met de Flister, in een aantal ambulances in Fryslân en Drenthe, in september mislukt verklaarde. Het radiosignaal zou niet alleen terechtkomen bij automobilisten die recht voor het hulpverlenersvoertuig rijden - en dus aan de kant moeten - maar ook bij tegenliggers op de andere kant van de snelweg en op de huisradio van omwonenden.
Volgens de staatssecretaris was uit de proef ook nauwelijks tijdwinst gebleken. Bijleveld vond invoering van het systeem ook te duur. Niet eens zozeer vanwege de Flister-apparaatjes zelf, maar omdat radiostations mogelijk schadeloos moeten worden gesteld voor de kortstondige onderbreking van hun uitzendingen.
Kinderziektes
De Rouwe is blij dat de Flister nu alsnog wordt ingevoerd. Volgens hem wil een ruime meerderheid van de ambulancevervoerders heel graag met de minizender rijden. Tijdwinst is tijdens de proef nog niet aangetoond, maar de rit verloopt wel een stuk rustiger en dus veiliger, omdat automobilisten sneller anticiperen op het achteropkomende spoedverkeer. De technische ,,kinderziektes” die uit de proef naar voren kwamen, zijn inmiddels grotendeels opgelost, zegt hij.
,,En de Publieke Omroep heeft mij al laten weten dat zij niet moeilijk zal doen over geld.” Volgens De Rouwe wil in elk geval UMCG Ambulancezorg nu snel de Flister inbouwen in achttien wagens.
Het bedrijf Flister zelf laat weten dat het Nederlandse product in het buitenland inmiddels razend populair is. Vierhonderd hulpverleningsvoertuigen in de Franse hoofdstad Parijs zijn met het ding uitgerust. Denemarken begint binnenkort een experiment en een aantal golfstaten in het Midden-Oosten wil kennismaken met het apparaat, net als enkele dichtbevolkte Chinese en andere Aziatische steden.
bron:
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=52984