Bron:Telegraaf
do 30 okt 2008, 05:30 | 'Soms hangt er een treintje achter ons'
Ambulancedienst pakt bumperhufters aan
door Coen Springelkamp
ASSEN - De ambulances van UMCG gaan met ingebouwde camera's bumperhufters aanpakken die in Drenthe en Friesland tijdens spoedritten in het kielzog van ziekenauto's rijden. Dat leidt geregeld tot gevaarlijke situaties voor patiënten en overige weggebruikers. De beelden worden doorgespeeld naar de politie.
Ambulances van UMCG gaan met ingebouwde camera's bumperhufters aanpakken...
Bumperhufters zijn automobilisten die achter en vóór een ambulance met zwaailicht en sirene rijden om flink op te kunnen schieten. Ambulances overal in het land hebben er last van. Het hinderen van een ambulance tijdens een spoedrit is niet alleen strafbaar, maar ook levensgevaarlijk.
Sneeuwschuiver
"Het komt dagelijks wel een paar keer voor dat onze ambulances achterna worden gezeten door automobilisten die denken zo te kunnen opschieten. Ze zien ons als een soort sneeuwschuiver die de weg vrijmaakt", zegt directeur Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg, verantwoordelijk voor hulpverlening in Drenthe en een deel van Friesland. Vooral op de provinciale en snelwegen worden ambulances hinderlijk gevolgd. Hiddes: "Soms hangt er zelfs een treintje van auto's achter ons."
Ook komt het ook geregeld voor dat bestuurders welbewust minutenlang met hoge snelheid voor een ambulance uitrijden onder het mom dat ze geen ruimte kunnen maken. "Zij rijden net niet hard genoeg om het rijbewijs kwijt te raken. Dit gedrag getuigt van geen enkel respect voor de patiënten die we vervoeren."
UMCG-ambulancepersoneel roept bij bumperhufters altijd hulp van de politie in. Daarnaast worden nu ook camera's ingezet. Directeur Hiddes: "We kunnen daarmee niet alleen agressie tegen ons personeel vastleggen, maar ook het gedrag van bumperklevers registreren. De beelden gaan naar de politie."
UMCG Ambulancezorg benadrukt dat het volgen of ophouden van een ambulance grote gevolgen kan hebben voor de hulpverlening. ,,Als auto's geen ruimte maken kunnen we niet doorrijden of moeten we voortdurend remmen. Dat is zeer vervelend voor patiënten die gebaad zijn bij een vloeiende rit. Iedere beweging door remmen kan pijnlijk zijn", benadrukt Hiddes.
Wie geen voorrang verleent aan een hulpverleningsvoertuig riskeert een boete van 150 euro. Bumperkleven kost 180 tot 400 euro en kan leiden tot een rijontzegging van zes maanden.
Het KLPD, verantwoordelijk voor politietoezicht op de snelweg, komt direct in actie zodra een ambulancechauffeur meldt dat hij hinderlijk wordt gevolgd, aldus politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek. Wie wordt betrapt krijgt een bon.