Vaker brandjes zónder grote gevolgenVrijdag 1 februari 2008 - Bouwclubs carnaval zijn zich bewust van groot brandgevaar in loodsen.
Zie ook:
Iedereen op de bres voor wagenclubs
VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
door Rinze Brandsma
BREDA - Lang niet alle brandweerkorpsen controleren op de brandveiligheid bij carnavals-bouwclubs.
In een aantal steden en regio's worden uitsluitend de cafés preventief onderzocht op brandgevaar, maar wordt het aan de bouwclubs zelf overgelaten om brand te voorkomen.
Terwijl alle betrokkenen zich zeer bewust zijn van het 'aanzienlijke' brandgevaar. Vanwege de combinatie van las-, slijp-, verf- en spuitwerkzaamheden met zeer brandbare materialen als papier-maché en polyester.
De grote brand in een loods van carnavalswagenbouwers in Heikant, die in één klap ruim tien Zeeuws-Vlaamse clubs dupeerde, is geen zeldzaam incident. Bijna elk jaar breekt er wel ergens bij een bouwclub brand uit, waardoor met de bouwschuur of -kot de carnavalswagen in de as wordt gelegd. Juist deze dagen vlak voor de optochten, nu bij alle bouwclubs alles op alles wordt gezet om de wagens af te krijgen.
Anita Hoppenbrouwers, voorzitter van de stichting Bergse Bouwers in Bergen op Zoom: "Elk jaar hoor je wel van een bouwclub waar ze constateren dat ze 'er goed bij zijn weggekomen'. Meestal weten ze een beginnend brandje zelf wel te blussen, maar vorig jaar moest de brandweer erbij komen toen in de stadsschuur brand uitbrak." De Bergse bouwclubs hebben, net als hun Steenbergse buren, te maken met een tamelijk intensief controlerende en handhavende brandweer.
Die trekt ook deze dagen de bouwloodsen langs en let op brandblusapparatuur, nooduitgangen en vluchtwegen. Hoppenbrouwers: "De bouwers zijn er zelf heel alert op. Als ze lassen, staat er een emmertje water naast. En ze doen zelf brandoefeningen, bijvoorbeeld hoe je uit een bouwkot komt dat vol rook staat."
In de gemeente Moerdijk, met een groot aantal bouwclubs in alle kernen, is (nog) geen sprake van zo'n preventie. Een woordvoerster: "Er is bij ons weleens over gesproken, maar wij controleren niet bij bouwclubs. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid."
En ook de Bredase brandweer zegt 'niet intensief met de carnavalsclubs bezig te zijn'. Coördinator Charles Meijer: "Eens in de zoveel jaar brandt er iets af, maar tot nu toe zonder slachtoffers. Het valt wel mee met de incidenten, als je het vergelijkt met bedrijven waar bijvoorbeeld gelast wordt. Men is zich terdege bewust van de brandbaarheid van alle spullen."
Met het Zundertse corso als voorbeeld zijn Bredase brandweer en gemeente wel bezig geweest om ook voor de carnavalsbouwclubs preventieve regels op te stellen. Meijer: "Het gaat om gezond verstand, net als in bedrijven of bij mensen thuis. Niet drinken en roken tijdens het bouwen, een verzekering. Maar ook de landelijke regelgeving gaat uit van verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. En van een terugtredende overheid."
Frank Timmers, voorzitter van de Beekse Algemene Karnavalsstichting (BAK) in Prinsenbeek, zegt dat zijn BAK veel werk maakt van de brandveiligheid. "Wij zijn bezig geweest met een handboek veiligheid, zoals bij de corsobouwers in Zundert. Maar als we dat de bouwclubs gaan opleggen, zijn wij ook verantwoordelijk voor controle en handhaving, en aansprakelijk. Dat is niet uit te voeren. "
http://www.bndestem.nl/binnenland/2569938/Vaker-brandjes-zonder-grote-gevolgen.ece