Rijden onder invloed van Alcohol, Drugs of Medicijnen

Auteur Topic: Rijden onder invloed van Alcohol, Drugs of Medicijnen  (gelezen 55071 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #190 Gepost op: 14 mei 2012, 07:54:03
Alcoholslot succesvol

AMSTERDAM -  Het alcoholslot in auto's overtreft alle verwachtingen. Het alcoholslot bestaat sinds 1 december en inmiddels kregen 1735 automobilisten zo'n slot toegewezen.
 
De verwachting was dat er jaarlijks zo'n 2050 automobilisten het slot opgelegd zouden krijgen. 203 automobilisten rijden ook daadwerkelijk met het alcoholslot rond, schrjift Metro.

Automobilisten met een alcoholslot moeten eerst een blaastest doen voor ze de auto kunnen starten. Wie wordt betrapt met een alcoholpromillage van 1,3 in zijn bloed krijgt het apparaat in zijn auto ingebouwd. De bestuurders moeten er minimaal twee jaar mee rondrijden.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12125595/__Alcoholslot_succesvol__.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #191 Gepost op: 16 juni 2012, 01:56:37
Politie Nederland ‏@Politie
#BOB? Drink niet als je moet rijden. Dit filmpje laat zien waarom. #schokkend #waarschuwing!! Video (via @WijkAg_Cuijkzui)

Don't Drink and Drive
Uploaded by Torn72 on Oct 17, 2009
Samen sterk in de hulpverlening!


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #192 Gepost op: 18 juni 2012, 17:33:32
Schokkend. Erg grafisch in beeld gebracht. Zo zal het never op de Nederlandse buis komen. De boodschap komt in elk geval (hard) aan.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #193 Gepost op: 5 november 2012, 22:45:13
Alcoholslotprogramma 2012
Published on Nov 5, 2012 by rijksoverheid
De overheid wil het rijden onder invloed van alcohol verder terugdringen. Daarom is het alcoholslotprogramma (ASP) ingevoerd.

Alcoholslotprogramma

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijden-onder-invloed-van-alcohol-en-drugs/maatregelen-rijden-onder-invl/alcoholslotprogramma-en-recidiveregeling

De overheid wil het rijden onder invloed van alcohol verder terugdringen. Daarom is het alcoholslotprogramma (ASP) ingevoerd.

ASP vanaf 1,3 promille
Het alcoholslotprogramma is verplicht voor zware alcoholovertreders met een promillage boven de 1,3. Bestuurders van motorvoertuigen die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot vanaf 1,0 promille. Recidivisten, bestuurders die opnieuw in de fout gaan, vanaf 0,8 promille.

Het ASP bestaat uit een alcoholslot in de auto en een begeleidingsprogramma. De kosten van het alcoholslot en het programma zijn volledig voor de overtreder.

Alcoholslot
Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto start. Als de bestuurder een alcoholpromillage boven 0,2 heeft, start de auto niet. Het blaasapparaat is in de auto ingebouwd en registreert gegevens over hoe vaak er geblazen wordt, met welk promillage, op welke dag en op welk tijdstip. Ook registreert het apparaat eventuele fraudepogingen. Mensen met een alcoholslot moeten om de 6 weken de 'blaasgegevens' laten uitlezen. Het blaasapparaat blijft 2 jaar in de auto.

Opnieuw blazen tijdens het rijden
Om fraude te voorkomen, bijvoorbeeld iemand anders laten blazen voor het starten, moet de bestuurder onderweg nogmaals een aantal keer blazen. Dit is de zogenaamde hertest. De test wordt door een optisch en akoestisch signaal ruim van tevoren aangekondigd. De bestuurder kan de test maximaal 12 minuten uitstellen, mocht de verkeerssituatie het uitvoeren van de hertest niet toelaten.

Als de bestuurder de hertest weigert of als bij de hertest blijkt dat er toch alcohol is gedronken, moet de bestuurder het slot binnen 14 dagen laten uitlezen. Als hij dat niet doet, kan hij na 14 dagen de auto niet meer starten. Het is dus niet zo dat de auto onderweg ineens op de weg stopt na een negatieve hertest of weigering van de hertest. Dit zou verkeersonveilige situaties kunnen opleveren. Als bij het uitlezen van de blaasgegevens blijkt dat iemand tijdens het rijden alsnog teveel heeft gedronken of dat hij heeft geweigerd om te blazen, volgen sancties.

De nieuwste alcoholsloten controleren de adem op vochtgehalte en warmte om de kans op fraude verder te beperken.

Begeleidingsprogramma
Deelnemers aan het ASP volgen een verplicht begeleidingsprogramma. Dit bestaat uit een aantal groepsessies. Doel van het programma is dat deelnemers leren een scheiding te maken tussen het gebruik van alcohol en het besturen van een motorrijtuig. Daarnaast krijgen deelnemers adviezen hoe ze hun drankprobleem kunnen aanpakken.

Aan de hand van de gegevens die het alcoholslot registreert, controleert het CBR de deelnemers en geeft het CBR de deelnemers regelmatig feedback gedurende 2 jaar.

Deelnemers die na 2 jaar nog steeds niet goed genoeg de scheiding kunnen maken tussen drankgebruik en autorijden, moeten langer aan het programma deelnemen. Zij krijgen telkens een verlenging van 6 maanden. Deelnemers die frauderen worden uit het programma gezet, hun rijbewijs wordt ongeldig verklaard en zij mogen niet meer rijden. Na 5 jaar mogen zij weer hun rijbewijs proberen te halen.

Uitvoering ASP
Het ASP wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR legt iemand op basis van een mededeling van de politie het ASP op. Het CBR is ook verantwoordelijk voor het begeleidingsprogramma.

De RDW, de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt, bouwt het alcoholregister waarin alle uitleesgegevens van het alcoholslot worden opgeslagen. De RDW keurt de sloten en geeft een typegoedkeuring hiervoor af, erkent de producenten van de alcoholsloten, en erkent de installateurs.

Boete, rijontzegging of gevangenisstraf

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijden-onder-invloed-van-alcohol-en-drugs/maatregelen-rijden-onder-invl/boete-rijontzegging-of-gevangenisstraf

Wie rijdt onder invloed van alcohol en daarvoor wordt gepakt krijgt een straf opgelegd. De hoogte van de straf hangt af van de hoogte van het alcoholpromillage. De straf kan een geldboete, een rijontzegging, een taakstraf of gevangenisstraf zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft richtlijnen gemaakt die aangeven welke straf wanneer wordt toegekend. De strafeis wordt verzwaard wanneer er sprake is van:

roekeloos verkeersgedrag;
het veroorzaken van een verkeersongeval;
eerdere veroordeling voor het rijden onder invloed (recidive).
Wanneer de betrokkene onder invloed van alcohol een ernstig verkeersongeval veroorzaakt, is ook een gevangenisstraf mogelijk. Het is uiteindelijk de rechter en in bepaalde gevallen de officier van justitie, die bepaalt welke straf wordt opgelegd.

Onderzoek geschiktheid bestuurder, EMA en LEMA

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijden-onder-invloed-van-alcohol-en-drugs/maatregelen-rijden-onder-invl/onderzoek-geschiktheid-bestuurder-ema-en

Wanneer een ervaren bestuurder een alcoholpromillage van 1,8 of hoger heeft, wordt het rijbewijs ingenomen. Voor beginnende bestuurders en recidivisten geldt een promillage van 1,3 of hoger.

Naast de straf die de bestuurder krijgt opgelegd onderzoekt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of de bestuurder nog geschikt is om in een auto te rijden. Dit kan betekenen dat de bestuurder op eigen kosten een cursus moet volgen of een medisch psychiatrisch onderzoek moet ondergaan. De maatregelen die het CBR oplegt zijn bedoeld om de bestuurder weer geschikt te maken om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Verplichte EMA-cursus
Bij een alcoholpromillage tussen de 1,0 en 1,3 is de cursus Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) verplicht. De kosten komen voor rekening van de bestuurder. Bij een beginnende bestuurder en personen die al eerder een EMA-cursus hebben gevolgd, geldt een promillage van 0,8. De cursus wordt gegeven door docenten van instellingen voor verslavingszorg (bijvoorbeeld Jellinek of Tactus).

De divisie Vorderingen van het CBR ontvangt na afloop van de cursus bericht over het verloop van de cursus. Is dat positief, dan blijft het rijbewijs geldig. Is het bericht negatief, bijvoorbeeld omdat de cursist niet of onvoldoende heeft deelgenomen aan de cursus, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Doel van de cursus is de bestuurder te wijzen op de risico's van zijn of haar alcoholgebruik voor de verkeersveiligheid.

Verplichte LEMA-cursus
Voor beginnende bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben en worden gepakt met een alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8 is de cursus Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) verplicht. Zij krijgen een boete en moeten op eigen kosten de verplichte cursus volgen.

Doel van de cursus is om de beginnende bestuurder bewust te maken van de gevolgen van ongewenst gedag en alcoholgebruik voor de verkeersveiligheid.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #194 Gepost op: 18 december 2012, 01:03:22
http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@159991/bob-gaat-mee-visite/
17 december 2012

Sinds 1999 wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks het alcoholgebruik van bestuurders in het weekeinde onderzocht door middel van een steekproef onder automobilisten. In 2011 bleek daaruit dat er bij 2,4 % sprake was van een overtreding. Dat is gelijk aan het aantal in 2010. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal automobilisten die met te veel drank op achter het stuur zitten bijna gehalveerd.



BOB gaat mee op visite

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/12/14/bob-gaat-mee-op-visite.html?ns_campaign=nieuwsberichten-ministerie-van-infrastructuur-en-milieu&ns_channel=att
Nieuwsbericht | 17-12-2012

De succesvolle Bob-campagne wordt in de wintermaanden speciaal ingezet om automobilisten en hun passagiers ook bij bezoek aan familie en vrienden aan te sporen de Bob-afspraak te maken. Dit gebeurt met de slogan ‘Bob. Ook als je op visite gaat.’ Uit onderzoek blijkt dat in het weekend het aandeel alcoholovertredingen na familie- of vriendenbezoek de laatste jaren toeneemt, terwijl het aandeel overtreders na een bezoek aan een horecagelegenheid daalt.

De Bob Winter-campagne bestaat uit spotjes voor televisie en radio, een website, borden  langs de snelweg en posters, die lagere overheden en Veilig Verkeer Nederland lokaal kunnen gebruiken. De campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, decentrale overheden en Veilig Verkeer Nederland loopt van 17 december 2012 tot half maart 2013.

Rijden met alcohol op is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Jaarlijks is bij 1 op de 5 verkeersongevallen alcohol in het spel. In 2011 kwam dat neer op circa 130 doden en 4000 ernstig gewonden. De Bob-campagne, waarin voorlichting en handhaving worden gecombineerd, is een van de maatregelen om het rijden onder invloed terug te dringen. Andere maatregelen in dit verband zijn de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) en het Alcoholslotprogramma.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “De Bob-campagne is zeer effectief. Sinds de introductie van de campagne in 2001 zien we een sterke daling van het aantal overtredingen. Daarom blijf ik samen met de partners Bob inzetten om het rijden onder invloed nog verder terug te dringen.”

Onderzoek Rijden onder Invloed
Sinds 1999 wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks het alcoholgebruik van bestuurders in het weekeinde onderzocht door middel van een steekproef onder automobilisten. In 2011 bleek daaruit dat er bij 2,4 % sprake was van een overtreding. Dat is gelijk aan het aantal in 2010. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal automobilisten die met te veel drank op achter het stuur zitten bijna gehalveerd.

Het aantal nuchtere bestuurders (onder de 0,2 promille) lag in 2011 op 93,6 ten opzichte van 93,8% in 2010. Opvallend is dat het dat het aandeel alcoholovertreders na een bezoek aan familie of vrienden de laatste jaren toeneemt van 17% in 2008 naar 23% in 2011, terwijl het aantal overtreders uit horecagelegenheden daalt, van 57% in 2008 naar 50% in 2011.

Ook in 2011 zijn mannen vaker in overtreding dan vrouwen. Zowel bij mannen en vrouwen zijn bestuurders van 35 tot en met 49 jaar het meest in overtreding. Onder de groep beginnende bestuurders (bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs in bezit hebben en waarbij het alcohollimiet 0.2‰ is) neemt het alcoholgebruik ook af. In 2011 had 4,2% te veel gedronken. In 2010 was dit 4,5%.

Regionaal zijn de meeste overtredingen in 2011 geconstateerd in de provincies Noord-Brabant (3,5%) en Noord-Holland (3,0%). Ten opzichte van 2010 neemt het totaal aantal overtreders af in West-Nederland en toe in Zuid-Nederland. In de noordelijke provincies is het percentage opnieuw het laagst. In Drenthe komt het aandeel overtreders voor het eerst uit onder de 1%. Het ministerie heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gevraagd onderzoek te doen naar de regionale verschillen. Begin 2013 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.

Documenten en publicaties

Attentieborden Bob
Rapport | 14-12-2012 | IenM

Rijden onder invloed
Rapport | 14-12-2012 | IenM
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #195 Gepost op: 22 december 2012, 23:43:17
Ruim 99% nuchter bij landelijke alcoholcontroles
Laatste update: 20-12-2012 | 19:24

Nederland
Tijdens landelijke alcoholcontroles van 10 tot en met 16 december controleerden de politie en de
Koninklijke Marechaussee 23517 bestuurders.
In 99,1% van de blaastesten was er sprake van een nuchtere bestuurder.
Bij 211 bestuurders, onder wie 33 beginnende bestuurders (ruim 15%), sloeg de tester positief uit.
Van 55 bestuurders is het rijbewijs direct ingevorderd.
De hoogst gemeten waarde bedroeg 1031 ug/l (2,5 promille), terwijl 220 ug/l (0,5 promille) maximaal
is toegestaan. Voor beginnende bestuurders is deze grens maximaal 0,2 promille.


Op 137 locaties in het hele land controleerden 458 medewerkers van politie en Koninklijke Marechaussee de
afgelopen week bestuurders op het gebruik van alcohol. Tegen 211 bestuurders is proces-verbaal opgemaakt
in verband met het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Van beginnende bestuurders overschreden
33 de norm van 0,2 promille. Bij acht bestuurders is een bloedproef afgenomen. Drie bestuurders weigerden mee
te werken aan het onderzoek. Zij leverden het rijbewijs direct in.

Educatieve Maatregel Alcohol
Tenminste 31 bestuurders dienen de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) bij het CBR te volgen.
De verplichte driedaagse cursus bedraagt voor hen 810 euro. De beginnende bestuurders die boven de
350 ug/l (0,8 promille) bliezen komen in aanmerking voor de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol.
De kosten voor deze verplichte cursus, van twee keer 3,5 uur, bedragen 380 euro.
Het niet of met onvoldoende resultaat volgen van de cursus levert een ongeldigverklaring van het rijbewijs op.

Alcoholslotprogramma
Tenminste zeventien bestuurders komen in aanmerking voor het alcoholslotprogramma.
De totale kosten voor een alcoholslot bedragen ongeveer 4000 euro en dienen door de betrokkene zelf te worden bekostigd.

Maatschappelijke kosten 1,5 miljard
De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2011 vielen er meer
dan 160 verkeersdoden door alcohol in het verkeer (een kwart van het totale aantal verkeersdoden).
De maatschappelijke kosten bedragen ongeveer 1,5 miljard euro per jaar.

Stoppen is blazen
Deze controleweek, een samenwerking tussen politie en Koninklijke Marechaussee, maakte deel uit van de landelijke alcoholcontroles die zijn afgesproken. De komende feestdagen zal ook op alcohol worden gecontroleerd.
Dit kan op locatie of tijdens de surveillances onder het motto 'stoppen is blazen'.

BRON: Politie.nl: Ruim 99% nuchter bij landelijke alcoholcontroles
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #196 Gepost op: 11 januari 2013, 20:32:08
Alcoholslot ligt onder vuur

Alcoholslot ligt onder vuur
zoominnl·    
Gepubliceerd op 11 jan 2013
Om hardnekkige drinkers aan te pakken, is een jaar geleden het alcoholslot ingevoerd. Iedereen die wordt gepakt met meer dan 1,3 promille in z'n bloed, krijgt het slot van het CBR opgelegd. Maar is er steeds meer kritiek op de maatregel.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #197 Gepost op: 13 december 2013, 22:42:34


Nieuwe BOB-campagne

http://www.politie.nl/nieuws/2013/december/13/00-nieuwe-bob-campagne.html
Laatste update: 13-12-2013 | 14:57

Hilversum - ‘BOB, ook als je op visite gaat.’ De focus in de nieuwe BOB-campagne ligt in de winter van 2013/2014 op bezoekers van privé-feestjes. De campagne ging op 9 december van start op radio, televisie en attentieborden langs de snelweg.

Bij alcoholcontroles neemt het aandeel overtreders dat bij ‘familie en vrienden’ vandaan komt de laatste jaren toe van 17% in 2008 naar 23% in 2011. Het aandeel overtreders dat een horecagelegenheid heeft bezocht, daalde van 57% in 2008 naar 50% in 2011. De focus in de campagne ligt daarom dit jaar op automobilisten en hun passagiers die op visite gaan bij familie en vrienden en bij dat bezoek alcohol drinken.

Concept
Op tv en radio worden de spots van vorig jaar herhaald. De letter ‘O’ in het Bob-logo is op de attentieborden en posters vervangen door een item dat past bij het thema ‘op visite’. Zo zijn er varianten met een oliebol, een bitterbal (met vlaggetje!), een kerstkrans, ballonnen en een slagroomtaart. Ook is er speciale carnavalsposter in dezelfde stijl. De campagne loopt tot maart 2014.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #198 Gepost op: 17 december 2013, 09:47:52
Nachtbrakers van 15-12-2013
Nachtbrakers van 15-12-2013
omroepflevoland
Gepubliceerd op 15 dec 2013
Citaat
Mensen die in de nacht werken worden op de voet gevolgd door programmamaker Rejo van der Weide. In deze aflevering: de politie tijdens een alcoholcontrole.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #199 Gepost op: 3 juni 2014, 15:24:56
OM in beroep na uitspraak politierechter over alcoholslotprogramma

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162738/beroep-uitspraak/
2 juni 2014 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de Haagse politierechter in een zaak waarbij een verdachte van dronken rijden ook door het CBR deelname aan het alcoholslotprogramma opgelegd had gekregen.

Op 1 mei 2014 moest een 53-jarige vrouw uit Den Haag voorkomen voor het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw had voordat zij bij de rechtbank moest verschijnen in verband met dronken rijden van het CBR een maatregel opgelegd gekregen. Zij moest deelnemen aan het alcoholslotprogramma als voorwaarde om haar rijbewijs voorwaardelijk terug te krijgen.

Naast deze maatregel van het CBR, dagvaardde het Openbaar Ministerie de vrouw omdat zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De Politierechter verklaarde het OM vervolgens niet ontvankelijk. Volgens de rechter is de vrouw door de maatregel van het CBR al gestraft en kan iemand volgens de wet niet tweemaal voor hetzelfde delict worden bestraft.

Volgens het OM is de maatregel van het CBR een bestuursrechtelijke maatregel, en dus niet strafrechtelijk. Dat het alcoholslotprogramma als straf wordt ervaren is naar het oordeel van het OM iets anders dan dat het juridisch als strafrechtelijke sanctie kan worden gezien. Het OM voelt zich in zijn mening gesterkt door diverse uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 23 oktober 2013 en van het gerechtshof Amsterdam van 11 maart 2014. Dit is de reden dat het OM de zaak aan een hogere rechter voorlegt.

Alcoholslotprogramma
Het alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Het alcoholslot is een startonderbreker die ingebouwd wordt in de auto van een automobilist aan wie het alcoholslotprogramma is opgelegd. De bestuurder moet voor het starten blazen. Het slot meet vervolgens de hoeveelheid alcohol in de adem en zorgt ervoor dat de auto niet start als de bestuurder te veel alcohol heeft gedronken.
Samen sterk in de hulpverlening!