Dat is nou net de kern. Aanmelden op een website is laagdrempelig maar 8 uur dienst draaien vraagt iets meer participatie. Ik zie in mijn eigen praktijk dat het aantal mensen die daadwerkelijk opkomen is gering.
CFR zal in Nederland door management worden misbruikt om kosten te drukken. Dat durf ik op een briefje te geven.
Uiteraard is dat de kern, de argumenten om met AED in kofferbak van politie en brandweer rond te rijden is in ieder geval niet dat ze er levens mee redden, er is data beschikbaar uit Amsterdam dat het geen verschil maakt of je wel of geen AED bij je hebt.
Het belangrijkste motief om het blijven continueren in plaats van af te schaffen is het goede gevoel voor de politieman. Als je van reanimatie een goed gevoel moet krijgen heb je sowieso al een probleem. Als het belastinggeld moet kosten om politiemensen een goed gevoel te geven kan je ze beter jaarlijks met hele gezin een dagje naar de Efteling laten gaan.
Een ander motief om het de brandweer en politie (te laat) een AED laten bezorgen komt omdat de meeste burgers te lui zijn om uit de stoel te komen. Het op de bank zitten draagt er aan bij dat ze de volgende zijn met hartstilstand, dus zet ze op de fiets (gezond voor de burgerhulpverlener) en ze dragen ook een steentje bij om te zorgen voor veiligere samenleving.
In Nederland hebben we een wetgever en toezichthouder, als een management burgerhulpverleningsprojecten misbruikt door ze te beschouwen als substituut voor ambulancezorg moeten ze beter handhaven.
In Nederland heeft men het vaak over marktwerking of economisch belang, zorgen dat je land vol komt te hangen met AED's overal aan de muur is juist iets wat die private sector zelf kan.
Alle private aanbieders van BHV trainingen of in-house BHV-instructeurs verkopen zelf ook AED's net als allerlei andere BHV-gerelateerde producten. Zij overtuigen met liefde hun klanten om meer AED's aan te schaffen en ze hebben ook nog goede tips waardoor hun klant er economisch voordeel mee kan doen.
Als bijv. een supermarkt duidelijk maakt richting haar eigen klanten dat zij AED's beschikbaar hebben om dat ze geven om de gezondheid van de consument ontstaat er een fenomeen dat de concurrent die het niet heeft ook gaat doen. Gevolg is dat er een soort kettingreactie ontstaat waardoor burgers het normaal vinden dat er in alle supermarkten AED's hangen maar bij een advocatenkantoor niet. Het advocatenkantoor koopt er ook eentje, de concurrent volgt, enz, enz.
De ambulancedienst heeft nooit campagne gevoerd bij ondernemers om te zorgen dat AED's overal beschikbaar zijn, wij hebben BHV-aanbieders en Rode Kruis wel laten weten dat wij LifePak 1000 en LifePak 15 gebruiken. Voor ons is het ideaal als wij de pads kunnen gebruiken van de reeds aangesloten AED, de ondernemer/rode kruis/burger krijgt dan van ons gratis een setje nieuwe pads. Hetzelfde gaat ook op voor het C-A-T tourniquet, als derden dit tourniquet aanleggen bij een slachtoffer krijgen ze van ons direct ter plaatse een nieuwe.